Fiziksel Ve Ruhsal Açıdan Müziğin Sağlığa Etkileri

5 dk okuma süresi


Müzik, motivasyonunuzu arttıran, duygularınızı destekleyen ya da onları dizginleyen, zihninizi rahatlatan, vücudunuzu harekete geçiren, hayallerinizle çizdiğiniz kareleri renklendiren bir değerdir. Müziğin insan ruhu üzerindeki etkisi, fiziksel açıdan etkilerinin araştırılmasına da sebep olmuştur. Müzik hem fiziksel hem de ruhsal açıdan iyileştirici bir yapıya sahiptir. Toplum arasında en çok duygular üzerindeki etkisi konuşulsa da müziğin etkisi zannedildiğinden daha geniş bir yelpazeye sahiptir. Notalara kendinizi bırakarak müziğin etkilerine siz de şahitlik edebilirsiniz. Fiziksel ve ruhsal açıdan, size iyi gelen müziğin sağlığa etkileri nelerdir sizin için listeledik. İyi okumalar!

1. Müzik Ağrıları Dindirir

Fiziksel Ve Ruhsal Açıdan Müziğin Sağlığa Etkileri

Müzik dinletmek uzmanlar ve doktorlar tarafından tedavi sırasında çok sık kullanılan bir yöntemdir. Uzmanların araştırmalarına göre ameliyat öncesi ve sonrasında kullanılan bazı müzik türlerinin, hastalar üzerinde olumlu etkiler bıraktığı görülmüştür. Bir araştırmaya göre yoğun bakım hastalarına dinletilen müziklerin ağrı ve anksiyeteler üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Müzik dinletilen grubun ağrı düzeylerinin, müzik dinletilmeyen gruba oranla daha az olduğu görülmüştür. Müzik terapisi, ağrı ve anksiyeteyi azaltırken, hastanın konforunu da arttırmaktadır. Aynı zamanda yan etkisinin ve riskinin olmaması da doktorlar tarafından daha sık tercih edilmesine sebep olmaktadır.

2. Müzik Uyku Kalitesini Arttırır

Fiziksel Ve Ruhsal Açıdan Müziğin Sağlığa Etkileri

Müzikle tedavi yöntemleri Osmanlı Döneminden gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Müziğin türleri, ritimleri ve frekanslarına göre insan üzerindeki etkileri de değişmektedir. Örneğin; Farabi’ye göre, Zirgüle makamı insanın uykusunu getirmekte ve uyku kalitesini arttırmaktadır. Günümüzde müzik terapisi, aktif ve pasif müzik terapisi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Aktif müzik terapisi bireyin dans etmesi, şarkı söylemesi ya da müzik üretmesidir. Pasif müzik terapisi ise bireyin müziği dinlemesi ya da dansı izlemesidir. Uyku kalitesini arttırmak için pasif müzik terapisi tercih edilmektedir.

3. Müzik Performansınızı Arttır

Fiziksel Ve Ruhsal Açıdan Müziğin Sağlığa Etkileri

Spor yaparken ya da çalışırken dinlediğiniz bazı müzik türleri performansınızı ve enerjinizi arttırmada etkilidir. Müzik uyku kalitesini arttırmak için kullanırken aynı zamanda daha farklı frekans ve ritimlere sahip müzikler uykunuzu dağıtmanıza yardımcı olacaktır. Meditasyon yaparken kullanılan meditasyon müzikleri, kas ağrılarını azaltırken aynı zamanda vücudunuzun rahatlamasını sağlayarak gün içindeki performansınızı da arttırmaktadır. Spor salonlarında daimi olarak çalan müzikler de enerjinizi arttırdığı gözlemlenmektedir. Fiziksel açıdan ve ruhsal açıdan size iyi gelen müziğin sağlığa etkileri oldukça fazladır.

4. Müzik Depresyona İyi Gelir

Fiziksel Ve Ruhsal Açıdan Müziğin Sağlığa Etkileri

Müziğin ruhsal faydalarından bir tanesi de depresyona iyi gelmesidir. Gün geçtikçe daha da yaygın hale gelen depresyon, ne yazık ki oldukça stresli ve yorucu bir dönem geçirmenize sebep olmaktadır. Doktorunuz sizin depresyon düzeyinize göre müzik ile terapi yolunu seçebilir. Yine kişiye ve yaşamına bağlı olarak aktif ya da pasif müzik terapisini kullanabilir. Britanya’da 79 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre müzikle tedavi yöntemi kullanılan hastaların, standart tedavi yöntemi kullanılan hastalara oranla daha hızlı ilerleme kaydettikleri görülmektedir. Müzik tedavi sürecini hızlandırmanın yanı sıra bireylerin süreci daha konforlu geçirmelerini de sağlamaktadır.

5. Müzik Kan Dolaşımını Düzenler

Fiziksel Ve Ruhsal Açıdan Müziğin Sağlığa Etkileri

Müzik ritim ve tonun doğru oranlarda ayarlanmasıyla kişinin kan dolaşımını düzene sokmaya yardımcı olur. Her müzik türü, her sorununuz üzerinde etkili olmayacağı için, hastalıklar üzerinde tedavi yöntemi olarak kullanılacak müzikler uzmanlar tarafından seçilmektedir. İnsan fiziksel ya da psikolojik herhangi bir durum ile karşı karşıya kaldığında vücut buna, kalp-damar üzerinden tepki vermektedir. Ses dalgaları kulağınızdan beyninize oluşarak, uyarılarla vücudunuza yayılmakta ve rahatsızlıklarınız üzerinde etkili olmaktadır. Fiziksel ve ruhsal açıdan seslerle şifa yöntemi olarak adlandırabileceğimizn müziğin sağlığa etkileri geniş bir yelpazeye sahiptir.

6. Müzik Bağışıklık Sistemini Düzenler

Fiziksel Ve Ruhsal Açıdan Müziğin Sağlığa Etkileri

Müzik bağışıklık sisteminizde rol oynayan önemli bazı hücrelerin artmasına sebep olmaktadır. Bağışıklığınızı güçlendirmenin en önemli adımı sağlıklı beslenmedir fakat bu süreçte müziğin etkisi de oldukça fazladır. Duyu organlarıyla elde ettiğimiz her türlü veri de besin olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda baktığımız zaman müzikte, beslenme olarak ele alınmaktadır. Müzik zihninizi rahatlatarak, vücudunuza olumlu uyarılar gönderirken, bağışıklığınızı güçlendirecek bazı hücrelerin artmasına da sebep olmaktadır. Durumunuza ve ruh halinize uygun tonlara ve frekanslara ait müziği seçerek hayatınızı daha konforlu hale getirebilirsiniz.

7. Müzik Adrenalin Seviyesini Dengeler

Fiziksel Ve Ruhsal Açıdan Müziğin Sağlığa Etkileri

Müziğin ruh ve vücut arasında bir denge oluşturduğu görülmektedir. Stres düzeyinin yüksek olduğu kişilerde adrenalin seviyesi de normalin üstünde olabilmektedir. Bir terapi çeşidi olarak kullanılan, müzik ile terapi yöntemi adrenalin seviyesini dengelemek için de kullanılmaktadır. Adrenalin seviyenizin yüksek olduğu bir anda uygun frekansa ve ritme uygun müziğe odaklanarak kendinizi rahatlatabilirsiniz. Araştırmalara bakıldığı zaman müzik ruhun gıdasıdır sözünün çok doğru olduğunu hatta eksik bile olduğunu fark edersiniz. Müzik sadece ruhun değil aynı zamanda vücudun da gıdasıdır demek yanlış olmayacaktır.

8. Müzik Kaygıyı Azaltır

Fiziksel Ve Ruhsal Açıdan Müziğin Sağlığa Etkileri

Günlük hayatınız içerisinde karşılaştığınız sorunlar, uzun soluklu problemler, sizi yoracak ve üzecek olaylar karşısında kendinize vakit ayıramayabilirsiniz. Yoğun bir yaşama telaşı içerisinde, kaygılarınız artarken yine müziğin iyileştirici tarafından yardım alabilirsiniz. Dinlediğiniz uygun müzikler sizin kaygılarınızı azaltmanıza yardımcı olacaktır. Bir dostunuza sığınır gibi, müziğin ellerinizden tutmasına izin verebilirsiniz. İnsanlara güvenmenin daha da zorlaştığı ve insanların gittikçe yalnızlaştığı dönemlerde müziğin daimi varlığının kollarına bırakabilirsiniz kendinizi. Fiziksel ve ruhsal açıdan sizi rahatlatacak olan müziğin sağlığa etkileri daha da çeşitlenmektedir.

9. Müzik Troidi Dengeler

Fiziksel Ve Ruhsal Açıdan Müziğin Sağlığa Etkileri

Troid bezlerindeki herhangi bir sorun kişiyi ruhsal açıdan oldukça etkilemektedir. Aynı şekilde ruhsal bir problem de troid bezleri üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Troidi dengelemek için yapılması gerekenler arasında stresle yüzleşmek ve onunla başa çıkmak vardır. Stresi azaltmak için en etkili terapi yöntemlerinden bir tanesi de müzik ile terapi yöntemidir. İnsan sağlığı için önemli olan troidi rahatlatmak gerekmektedir. Gerekli egzersizler yapılarak, gerekli gıdalar tüketilmelidir. Troidi dengeleme sürecinde sesin şifasından yararlanmanız, süreci hızlandırmanıza yardımcı olacaktır. Ruhsal ve fiziksel açıdan size iyi gelen müziğin sağlığa etkileri arasında troidi dengelemek de vardır.

10. Müzik Ruhsal Şifa Sağlar

Fiziksel Ve Ruhsal Açıdan Müziğin Sağlığa Etkileri

Müziğin ruhunuz ve bedeniz üzerindeki olumlu etkilerini keşfedip, kullanmanız daha konforlu bir hayat yaşamanızı sağlayacaktır. Yukarıda sadece birkaç tanesini listelediğimiz ruhsal şifalar, bunlarla sınırlı değildir. Müzik ruhunuzu dinlendirip, sizi motive edecektir. Koşuşturmalı bir hayatın içerisinde kendinize vakit ayırmanızı ve içinize dönmenizi sağlayacaktır. Müziğin psikolojide kullanım yeri ilk olarak Şaman kültüründe başlamıştır. Daha sonra diğer milletlere yayılan müziğin ruhsal şifası günümüze kadar gelmiş ve terapilerde kullanılmaya başlanmıştır. Müzik terapisi olarak bilinen terapi yöntemi ruhsal şifa sağlamaktadır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
17
Beğen
Mutlu Mutlu
8
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
8
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
6
İlginç

Yorum bırak