Felsefi Kitaplar Okumanın Düşünce Dünyanızda Yapacağı Değişimler

5 dk okuma süresi


Köken olarak peşinden gitmek, sevmek anlamlarını taşıyan “philia” ve bilgelik, bilgi anlamında olan “sophia” kelimelerinden türetilmiş faaliyettir felsefe. Tüm insanlık tarihi boyunca benimsenmiş olup toplumların bel kemiğini oluşturmuştur. Genel olarak bilgi severlik olarak tanımlayabileceğimiz felsefe, toplumların gelişmesinde önemli bir basamak olmuştur. Görünen o ki başlangıcı Antik Yunan topraklarında olsa da geçmişten bugüne süre geldiği gibi gelecekte de gelişimine devam edecek. Biz de felsefi kitaplar sevenlere özel okumanın düşünce dünyanızda yapacağı değişimler listesini derledik. Keyifli okumalar!

1. Kaliteli Düşünmek

Felsefi Kitaplar Okumanın Düşünce Dünyanızda Yapacağı Değişimler

İnsan düşünür. Bizi diğer canlılardan ayıran temel özelliklerin en başında düşünme eylemi yatar. İlk insandan yaşayacak son insana kadar düşünce ve düşünme eylemi insana en yakın şey oldu ve olacak. Düşünmek gibi muhteşem bir yeteneği bünyesinde barındıran insan, bu eylem ile muazzam bir teknoloji ve gelişmişliğe sahip oldu. Peki, her düşünce iyi midir? Tabi ki hayır. Çünkü düşünmek eylemi çok geniş bir anlamı kapsıyor. Düşüncenin de kalitelisine sahip olmalısınız ki fark yaratabilesiniz. Felsefe kitapları okumak bu anlamda insanı ileriye götüren bir araçtır. Ne kadar çok felsefe kitabı okursanız bir o kadar kaliteli düşünme yeteneğinizi geliştirdiğinizi göreceksiniz.

2. Eleştirel Yaklaşabilmek

Felsefi Kitaplar Okumanın Düşünce Dünyanızda Yapacağı Değişimler

Eleştiri, bir durumu, hali ya da bireyi geliştirmek için olmazsa olmazlardandır. Yapıcı şekilde yapılan bir eleştiri kötü diye tanımlanabilecek şeyi, zaman içerisinde geliştirip mükemmelleştirebilir. Burada yine felsefenin başka bir faydasına tanık oluyorsunuz. Eğer, verimli bir şekilde felsefe okuması yaparsanız eleştirme kavramını saklandığı yerde bulup yetenekleriniz arasına katabilirsiniz. Peki, sadece eleştiri yeteneğini kazanıp duracak mısınız? Tabii ki hayır. Korkmayın, felsefe kitabı okumaya devam! Okudukça kaliteli ve yapıcı bir eleştiri nasıl yapılır öğrenmiş olacaksınız. Böyle bir yararını duyduktan sonra haydi felsefe kitaplarına hücum!

3. Varoluşu Anlamlandırmak

Felsefi Kitaplar Okumanın Düşünce Dünyanızda Yapacağı Değişimler

Felsefeye meraklı olun ya da olmayın herkesin bildiği bir durum geliyor şimdi. Düşünce ve varlığın ortaklığı. Düşündükçe var olursunuz. Cidden varsınız ama değil mi? Peki neden varsınız? Nasıl varsınız? Bu tarz sorular kimilerine korkutucu gibi gelebilir ancak korkmayın. Hemen, bu konu ile ilgili düşünen, felsefe yapan filozofların kitaplarına sarılın. Çeşitli filozofların kitaplarını okuyarak yorumunuz ve eleştirel yaklaşımınızla kendinizi, varlığınızı anlamlandırmaya çalışın. Anlamlanan her şey değer kazanır. Kendinizi felsefe kitapları okumanın düşünce dünyanızda yapacağı değişimler ve gelişimlere açık tutarak yaşantınıza yön verin.

4. Seçim Yapabilmek

Felsefi Kitaplar Okumanın Düşünce Dünyanızda Yapacağı Değişimler

Yaşantınız boyunca birçok seçim ile karşı karşıya geliyorsunuz. Hepsi birbirinden zor değil mi? Bir seçim yaptıktan sonra aklınızın seçmediklerinizde kalması da çok olağan. Felsefe ile ilgili kitaplar okumak değerlendirme, eleştirme ve seçim yapabilme özelliğini size kazandıracak. Çünkü seçim yaparken dikkat etmeniz gereken şeyler var. Tüm bunları değerlendirmeden geçirip karar vermeniz size doğru seçimi sunar. Doğru seçim yolunda ilerlerken yapmanız gereken şeyleri felsefe kitaplarından öğrenerek düşünsel dünyanıza katabilirsiniz.

5. İlkeli Yaşamak

Felsefi Kitaplar Okumanın Düşünce Dünyanızda Yapacağı Değişimler

Herkes gibi siz de bir kere yaşayacaksınız. Başarılı bir hayat sürmek için mutlaka kendinizce belirlediğiniz ilkelere sahip olmalısınız. Kişiye göre değişiklik gösteren bu ilkelerden hangisi size uygun acaba? Seçeceğiniz ve kendinizi adayacağınız ilke ya da ilkeler felsefe kitaplarında olmasa da felsefe kitapları size ilkeler, seçimler ve kendiniz hakkında düşünebilme yeteneği kazandıracağı için ilke seçiminizde ve bunları uygulama konusunda en iyi yardımcınız olacaktır. Bundan emin olabilirsiniz. O nedenle yılmadan felsefi metinleri ve kitaplarını okumaya devam edin.

6. Gözlemlemek

Felsefi Kitaplar Okumanın Düşünce Dünyanızda Yapacağı Değişimler

Gözlem yeteneği iyi seviyede bir bireyseniz düşünsel evrende kendiniz ve düşüncelerinizle bir adım öne çıkmanız an meselesi. Gözlem yapmak belki de doğru ve mantıklı düşünmenin başlangıç noktasını oluşturuyor. Bu yüzden iyi bir gözlem yeteneğine sahip olun ve neyi, neden düşündüğünüzü temellendirebilin. Evet, adres yine felsefe kitapları olacak sizin için. Okumalarınız arttıkça ve irdelemeyi geliştirdikçe düşünce öncesi gözlemin nasıl yapıldığını, neden doğru gözlemin önemli olduğunu kitapları okudukça anlayacak ve düşünsel dünyanızda, gözlem yeteneğinin önemi hakkında çıkarım yaptıkça gözlem nedir ve nasıl yapılır sorularının cevaplarını bulacaksınız. Haydi, bir deneme yapalım. Bu yazıyı okurken bulunduğunuz yerde gözünüze çarpan ilk şeyi bir süre gözlemleyin ve onun üzerine düşünün. Çünkü, bir süre incelenen cisim bambaşka bir şeye dönüşür. Yaratıcılık iş başına!

7. Yaratıcı Olmak

Felsefi Kitaplar Okumanın Düşünce Dünyanızda Yapacağı Değişimler

Bir şey sadece bir şey değildir. Bilim, sanat ve diğer alanlarda en önemli şey yaratıcı düşünmektir. Ne kadar yaratıcı, özgün olsanız da belki başarı hemen gelmeyebilir ama bir tatmin duygusu mutlaka oluşur. Yaratıcılığınızla gerçekleştirdiğiniz bir eylem size zihinsel bir tatmin sağlamanın yanında başarıya giden yolları teker teker önünüze serecektir. Yaratıcı olmak kimilerince doğuştan sahip olunabilen bir şey olsa da felsefe kitapları okuyarak geliştirdiğiniz düşünme, gözlem yeteneğinizi kullanarak siz de yaratıcı düşünce sahibi olabilirsiniz. Felsefi kitaplar okumanın düşünce dünyanızda yapacağı değişimler ve etkilerden yararlanıp yaratıcı olmak ayrıcalığı da heybenizde diğer kazanımların yanında yerini alacak.

8. Birey Olabilmek

Felsefi Kitaplar Okumanın Düşünce Dünyanızda Yapacağı Değişimler

Bazı toplumlarda toplumun en temel yapıtaşının aile olduğu belirtilse de aslında ailenin de bireylerden oluştuğunu düşünürsek birey olabilmenin, bireyselliğin farkında olabilmenin insan için en önemli hususlardan biri olduğu kanısına ulaşmamız yanlış olmaz. Birey olabilmeyi başarmış bir insan, bütün hayatı boyunca kendiliğinin farkında olarak yaşamaya değer bir hayat sürdürebilir. Fakat maalesef birey olmak “Ben bireyim.” demekle olmuyor. Bu söylem sadece bir başlangıç. Felsefe kitaplarını karıştırmak, size bireyselliğinizi gerçekleştirebilme fırsatını sunar ve birey olarak yaşamanın gerekliliklerini kendinizce bulmanıza yardımcı olur.

9. Mücadeleci Olmak

Felsefi Kitaplar Okumanın Düşünce Dünyanızda Yapacağı Değişimler

Albert Camus, hayatın absürtlüğünü belirtse de hayatın yaşamaya değer olduğunu üzerine basarak söyler. Yaşamınız, kim olduğunuz tecrübelerinizle şekillenir ve yapılan her eylem mutlaka bir mücadele, çaba gerektirir. Düşünmek, anlamlandırmak, eyleme sokulacak faaliyet sadece o an yaşanıp biten bir şey değildir. Her yaşanılan an bir nebzede geleceği şekillendirmektir. Yaşanılan şeylerde ya da yaşanacak şeylerde emek harcamazsanız ve mücadele etmezseniz belki de sadece anı kurtaracaksınız. Bu durum da size kısa vadeli bir başarı getirecektir. İlerisi hala karanlık olmaya devam edecektir. Deneyimlenen tecrübede mücadele ruhunu ortaya koymak geleceğinizin aydınlık olma ihtimalini de doğurur. Bu yüzden felsefe kitapları okumak size mücadelenin anlamını ve gerekliliğini mutlak bir şekilde kazandıracaktır.

10. Manevi Haz Almak

Felsefi Kitaplar Okumanın Düşünce Dünyanızda Yapacağı Değişimler

İnsan kendini hep eksik hissetmektedir. Tarih boyunca bir takım şeylerin yardımıyla kendini anlamlandırmış ve böylece manevi tatmin elde etmiştir. Günlük hayatınızda da deneyimlediğiniz gibi bir şeyleri düşünmek, değiştirmek ve gerçekleştirmek manevi bir tatmin elde etmenizi sağlar. Farklı bir bakış açısı ile bakarsak, belki de bütün eylemlerinizi temel de bir manevi haz için yapıyorsunuz diyebiliriz. Felsefe kitapları okumanız ve bu kitaplar yardımıyla düşünsel eylemlere itilmeniz manevi hazzı doruklarında yaşamanıza neden olur. Felsefi kitaplar okumanın düşünce dünyanızda yapacağı değişimler arasında manevi hazzı daha fazla hissetmeniz en önemli kazanımdır. Nihayetinde insan haz ve maneviyat dolu bir varlıktır ve siz de bir insansınız.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
9
Beğen
Mutlu Mutlu
0
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
3
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak