Evrim Teorisi’nin Babası Charles Darwin Hakkında Bilgiler

Ortaya atıldığı ilk günden itibaren büyük tartışmalara sebep olmuş bir teoridir Evrim Teorisi. Din adamları ile bilim insanlarını karşı karşıya getirmiş, halkı ikiye bölmüş, çeşitli çekişmelere sebep olmuş bir konudur. Günümüzde hâlâ bir kesim evrim teorisini desteklese de, buna şiddetle karşı çıkan kesimin de yüzdelik payı oldukça büyüktür. Dinin hiçbir şekilde eleştiriyi kaldıramadığı gerçeğini savunan insanlar bunun konusunu dahi etmemektedirler. Bu yazımızda sizlere evrim teorisi denince akla gelen ilk ve tek isim olan Evrim Teorisi’nin babası Charles Darwin hakkında bilgiler derledik. Keyifli okumalar dileriz!

1. İlk Yılları

Evrim Teorisi’nin Babası Charles Darwin Hakkında Bilgiler

12 Şubat 1809 yılında Birleşik Krallık’a bağlı bir yerleşim yeri olan Shropshire bölgesinde dünyaya geldi. Henüz 8 yaşında iken annesini kaybetti. Daha sonra Shrewsbury Okuluna yatılı olarak eğitimine başladı. Buradan mezun olduktan sonra Edinburgh Üniversitesi’nin Tıp Fakültesine yazıldı. Fakat bu mesleğe pek alışamadı. Buradaki eğitimini yarıda bıraktı. Doğa tarihine büyük bir ilgi dönemi başladı. Bununla alakalı çeşitli öğrenci topluluklarına katıldı bilgiler edindi. Babası, Darwin’in okulu boşladığını fark edince onu Edinburgh’tan alıp Cambridge Üniversitesine bağlı Christ’s College’a yazdırdı.

2. Doğa Tarihi Dersleri

Evrim Teorisi’nin Babası Charles Darwin Hakkında Bilgiler

Yeni okuluna başladığında babası onun iyi bir din adamı olacağı teolojiyi okumasını istiyordu. Ama onun ilgisi tamamen başka yöndeydi. Kuzeni Darwin Fox ile böcekler toplamaya bayılırdı. Doğanın tarihsel serüveni onu hep heyecanlandırmıştı. Böcek ilgisi onu Botanik Profesörü olan John Stewens Henslow yollarının kesişmesine sebep oldu. Bu tanışmadan sonra profesör ile yakın arkadaş olan Darwin, onun doğa tarihi derslerine katılmakla kalmayıp kendisinden özel dersler almaya başladı. Evrim Teorisi’nin babası Charles Darwin gerçek yolculuğunun başlangıç fitilini böylece ateşledi.

3. Beagle Yolculuğu

Evrim Teorisi’nin Babası Charles Darwin Hakkında Bilgiler

Yakın arkadaşlık yaptığı Henslow onu, HMS Beagle gemisinde kaptanlık yapan Robert FitzRoy ile tanıştırdı. Kaptanlık yaptığı gemi, 1831 yılının Aralık ayınca uzun bir Güney Amerika yolculuğuna çıkacaktı. Kaptan, bu yolculuk sırasında ona eşlik edecek güvenilir birini istiyordu. Henslow’un referansı ile Darwin’e bu teklif götürüldü. Yanındaki kişinin iyi bir eğitimi olan doğa bilimci olması da bu teklifi Darwin’e yapmasının en önemli sebeplerindendi. İlk etapta Darwin’in babası bu yolculuk fikrine sıcak bakmasa da daha sonra kabul etti.

4. Yolculuk Günleri

Evrim Teorisi’nin Babası Charles Darwin Hakkında Bilgiler

Darwin bu yolculuk esnasında çeşitli fosiller, organik oluşumlar keşfetti. Bu örnekleri uzakta olmasına rağmen ülkesine postaladı. İngiliz doğa bilimcileri arasında popülerliği artmaya başladı. Fakat bu yolculuk Darwin için hiç de kolay geçmiyordu. Şiddetli bir deniz tutulması yaşayan Darwin, neredeyse bir ay hastalık sebebiyle yataktan çıkamadı. Bu yolculuk yaklaşık 5 yıl sürdü. Güney Amerika’da eski dönemlerde yaşamış memelilere ait fosiller buldu. Tüm bunları raporlayıp mektuplarla birlikte ülkesine göndermeye devam etti.

5. Evrim Teorisi’nin Filizlenişi

Evrim Teorisi’nin Babası Charles Darwin Hakkında Bilgiler

Beagle gemisi ilk seferinde yerli kabilelerden birkaç insan alıp, medenileştirmek adını verdikleri sebeple Britanya’ya göndermişti. Bu insanlar gerekli eğitimlerini aldıktan sonra misyonerlik yapmaları için tekrar kabilelerine geri gönderildiler. Bir süre sonra da bu işi yapmaktan vazgeçip eski yaşantılarına geri döndüler. İşte tam bu noktada Darwin’in kafasında bir düşünce belirdi. İnsanların da hayvanlar gibi davranışlar gösterebileceklerini fark etti. Ona göre insan topluluklarının yaşayış farklılıklarının sebebi ırksal değil, kültürel gelişmişlik yüzündendi.

6. Evrim Teorisi’nin Doğuşu

Evrim Teorisi’nin Babası Charles Darwin Hakkında Bilgiler

Darwin’in deniz seyahatindeyken eski öğretmeni, şimdiki yakın dostu olan Henslow’a yolladığı mektuplar, doğa bilimcilere aktarılıyordu. Böylece Darwin henüz yolculuğundan dönmemişken bile büyük bir popülerlik kazanmıştı. Britanya’ya döndüğünde Henslow onun getirdiği bitki örneklerini tasnif etmesinde yardımcı oluyordu. Fakat bu yeterli değildi. Darwin’in uzman bir zooloğa ihtiyacı vardı. Babasının maddi gücü yardımıyla bir zoolog ile çalışmaya başladı. Beagle seyahatindeyken topladığı kuş ve memeli örneklerini Londra Zooloji Cemiyetine sundu. Bir Ornitolog olan John Gould, Darwin’in belli bir tanım getiremediği bu 12 çeşit kuş türünün aslında birbirlerine yakın türler olduğunu saptadı.

7. İlk Evrim Ağacı

Evrim Teorisi’nin Babası Charles Darwin Hakkında Bilgiler

Tarihler 1837 yılının Mart ayını gösterdiğinde Darwin, bu 12 çeşit kuş türünün anakaradan göç edip zamanla başka türlere dönüştüğünü anladı. Teorilerini ve araştırmalarını kaydetti bir günlüğü vardı. Bu saptamadan sonra Temmuz ayında bir gün her zamanki gibi günlük tutarken, türlerin birbirlerine dönüşmeleriyle ilgili fikirlerini yazdığı yeni ve gizli bir günlük tutmaya başladı. İlk kez bu gizli tuttuğu günlüğünün 36. sayfasına bir evrim ağacı çizdi. Evrim Teorisi’nin babası Charles Darwin hakkında bilgiler onun evrim ağacı çizimi ile devam etti.

8. Doğal Seçilim Teorisi

Evrim Teorisi’nin Babası Charles Darwin Hakkında Bilgiler

Ocak 1844 yılında fikirlerini bir botanist olan arkadaşı Joseph Dalton Hooker’a açtı. Ona göre bu fikri birine anlatmak, bir cinayeti itiraf etmek ile hemen hemen aynı şeydi. Fakat arkadaşı Darwin’in teorisini beğenmişti. Temmuz ayına gelindiğinde Darwin’in bir kabataslak olarak yazdığı yazılar 230 sayfayı bulmuştu. Bunu yayımlamaya karar verdi. Kitap birçok kişi tarafından yerden yere vurulurken, Londra’nın orta sınıfından büyük ilgi gördü. Nisan 1851’de kızını bir hastalıktan kaybeden Darwin, o günden sonra Tanrı’ya olan bütün inancını kaybetti.

9. Maruz Kaldığı Tepkiler

Evrim Teorisi’nin Babası Charles Darwin Hakkında Bilgiler

Darwin’in kitabının konusu tehlikeli bir konu içeriyordu. O dönemlerde dini etkinin yoğun yaşandığı bir Britanya toprağında evrim teorisinin ortaya atılması büyük bir cesaret işiydi. Tahmin edildiği gibi birçok kişi tarafından büyük eleştirilere maruz kaldı. İngiltere Kilisesine bağlı nüfuzlu insanlar bu kitaba olumlu tepkiler verdi. Bunun içinde Darwin’in öğretmenleri de vardı. Fakat kiliseden büyük tepkiler, Darwin’in maymun şeklinde çizilmiş karikatürleri o dönemin kaçınılmaz gerçeklerindendi. Sonuçta din ve bilim karşı karşıya gelmişti ve dini sorgulamak büyük bir eleştiri sebebiydi.

10. Darwin’in Ölümü

Evrim Teorisi’nin Babası Charles Darwin Hakkında Bilgiler

Bilindiği gibi kızını kaybettikten sonra dini inancını kaybeden Darwin, bir agnostikti. Ailesi onun, daha önce ölen çocuklarının da gömülü olduğu bir kilise avlusuna gömülmesini talep etti. Bazı insanlar buna karşı çıktı. Hükümet üyelerini ve önde gelen bilim insanlarını da devreye sokarak Britanya’nın meşhur kilisesi olan Westminster Abbey’e gömülmesini rica ettiler. Kilisenin başrahibi bunu içtenlikle kabul etti ve Darwin, birçok ünlü ismin de bulunduğu mezarlığa defnedildi. Aynı yerde Newton ve onun biraz ilerisinde de astronom Sir John Herschel yatmaktaydı. Evrim teorisinin babası Charles Darwin artık hayatta olmasa bile teorileri günümüze kadar gelmeye devam etti.

Mobil sürümden çık