1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Ekonomistlerin Tavsiye Ettiği En İyi Borsa Kitapları


0

Borsa, çeşitli yatırım araçlarının (örneğin hisse senedi vb.) yüz yüze gelmeden alım-satımlarının yapılmış olduğu bir pazardır. İnsanlar para kazanmak için borsada çeşitli analizler yardımıyla yatırım yapmaktadır. Bu analizler teknik analiz (grafikleri baz alarak) veya temel analiz (fiyat faktörü dışında kalan her şeyin incelenmesi) olarak ikiye ayrılmaktadır. Kendinizi geliştirebilmeniz adına ekonomistlerin tavsiye ettiği ve bu alanda yetkin olmak isteyenler için faydalı olabilecek en iyi borsa kitapları listesini hazırladık. Borsa klasiği haline gelmiş bu nadide kitapları, başucu kitabınız yapabilirsiniz. Keyifli okumalar!

1. Bir Borsa Spekülatörünün Anıları

Ekonomistlerin Tavsiye Ettiği En İyi Borsa Kitapları

1923 yılında Edwin Lefevre tarafından kaleme alınan bu eser borsanın işleyişi hakkında bilgiler verir. Sadece bununla sınırlı kalmayarak fiyat hareketlerinin nasıl değiştiğinin mantığını da anlatır. Kitabın uzmanlar tarafından önerilmesinin nedeni, bir borsacının yapmış olduğu işlemlerin, bu durumun sonucunda doğan hataların ve almış olduğu derslerin birebir aktarılmış olmasıdır. Yazar özellikle kendi gözlemlerine yer verip borsayla uğraşanların psikolojisini anlatmıştır. Yazılmasından bu yana uzun süre geçmiş olsa dahi kitabın içermiş olduğu bilgiler güncelliğini halen korumaktadır. Anlatım dili sade ve akıcıdır. Borsaya başlayacak olanlara en iyi rehberlik edebilecek düzeyde bir kitaptır.

2. Sıradan Hisseler Sıra Dışı Kârlar

Ekonomistlerin Tavsiye Ettiği En İyi Borsa Kitapları

Philip A. Fisher’ın yazmış olduğu 3 eserinin toplamıyla 11 bölüm şeklinde oluşturulan bu kitap, 385 sayfadır. 1950’de yayınlanan bir temel analiz kitabıdır. Bu eseri sakin ve odaklanmış bir şekilde okumalısınız. Kitap ilk önce büyüme hissesinin nasıl seçildiğini göstermektedir. Yazar bu yöntemi oluşturmuş olduğu 15 ilkeye dayanarak okuyucularına sunmuştur. Bu ilkeleri Philip Fisher gibi büyüme hissesi yatırımcısı olmasanız dahi kullanabilirsiniz. Büyüme hissesi yatırımcısı ise hisse senetlerinin büyüme potansiyellerine göre satın alınmasıyla olmaktadır. Daha sonra ise beklemenin önemini anlatmaktadır. New York Times gazetesinde en çok satılanlar listesine girebilen ilk yatırım kitabı olma özelliğini de taşımaktadır.

3. Şeytan Sofrası

Ekonomistlerin Tavsiye Ettiği En İyi Borsa Kitapları

Edvard Chancellor tarafından kaleme alınmış bu eser daha çok “Şeytan Sofrası-Finansal Spekülasyonlar Tarihi” olarak bilinmektedir. Kitap spekülasyon (kısa vadede yüksek gelir bekleme) tarihinin detaylarına inmiştir. Her ne kadar tarih olduğu için anlatımı sıkıcı olabilir mi diye akıllarda soru işareti oluşsa da buna aldanmamalısınız. Çünkü bu kitabın dili özgün, canlı ve akıcıdır. Dönemin atmosferini hoş bir şekilde yakalayıp okuyucuya aktarmada başarılı olmuştur. Roma döneminden modern dünyaya; 19. yüzyıl demiryolu çılgınlığından Japon balon ekonomisi ve enformasyon çağındaki borsa işlemcilerine kadar daha birçok konu hakkında bilgiler mevcuttur. 9 bölümden oluşan bu eserin içerisinde ilmek ilmek işlenmiş öğütleri ve alıntıları da bulunmaktadır.

4. Trend Takipçisi

Ekonomistlerin Tavsiye Ettiği En İyi Borsa Kitapları

Kitap Financial Times gazetesi tarafından 2004 yılında yayımlanıp 100.000’den fazla kopya satmıştır. Genel hatlarıyla temel analiz yapmak yerine neden teknik analiz yapmanız gerektiğini rasyonel tablolar üzerinden anlatır. Teknik analizinin temel analize oranla avantajları ve faydalarından bahsedip trend takibi hakkında bilgiler aktarmıştır. Yazar bazı yatırımcıların hayat hikayelerinden alıntılara da yer vermiştir. Covel bu kitabında 50’den fazla grafik ve tablo inceleyerek okuyucularına aktarmıştır. Piyasalar hakkında bilgi vermeyi es geçmeyerek bölüm sonlarında bir de özetle tekrardan o bölüme değinmiştir. Teknik Analizin kült kitaplarından biri olan bu kitabı farklı bir bakış açısı kazanmak, stratejiler öğrenmek ya da ufkunuzu açmak için okuyabilirsiniz.

5. Teknik Analiz mi Dedin Hadi Canım Sende

Ekonomistlerin Tavsiye Ettiği En İyi Borsa Kitapları

Yerli yazarlarımızdan biri olan Ahmet Perşembe’nin dört ciltlik eserinin ilkidir. Bu kitap sıfırdan başlayanlar için adeta rehberlik görevi üstlenmektedir. Eser yalın bir anlatıma sahiptir. İçerisinde temel analiz ile teknik analiz karşılaştırmasından tutun; işlem açmayı, stratejik davranıp disiplinli olmaya varıncaya kadar bilgiler içeriyor. En önemlisi de kitap size ekonomistlerin tavsiye ettiği diğer borsa kitapları gibi paranızı yönetme konusunda en iyi bilgileri veriyor. Belki de bu şekilde kendinize uygun bir sistem dahi geliştirebilirsiniz. Yazar bu çıkarmış olduğu serinin ilk eseri dahil olmak üzere tüm eserlerinde insanların kendi kendine yetmesiyle kimseye bağlı olmadan yatırım yapmasını hedeflemektedir.

6. Borsa Sihirbazları

Ekonomistlerin Tavsiye Ettiği En İyi Borsa Kitapları

Jack D. Schwager tarafından yazılan bu kitap, ilk kez 1989’da yayımlandı. Eser Wall Street hakkında yazılmış büyüleyici kitaplardan biridir. Beş bölümden oluşup her bölümün içerisinde bu alanda başarılara sahip tüccarlarla yapılmış röportajlara yer vermektedir. Röportajların ana konularından biri de ticaretin başarı sırlarıdır. Yazarın amaçlarından biri ise başarılı olanlar ile olamayanlar arasındaki farkı gerçek yaşam hikayeleriyle göstermeye çalışmasıdır. En son bölümde belli ilkeler eşliğinde kendi görüşlerini de okuyuculara sunmaktadır. Her okuduğunuzda farklı anlamlar çıkarabileceğiniz bu eser, en iyi borsa kitapları arasına girip ekonomistlerin tavsiye ettiği eserlerden birisidir. İçerisinde ilham alacağınız sözler dahi bulabilirsiniz.

7. Borsada Tek Başına

Ekonomistlerin Tavsiye Ettiği En İyi Borsa Kitapları

Yatırım fonu yöneticisi Peter Lynch tarafından yazılan bu kitap, üçlemenin ilk kitabı olma özelliğini taşımaktadır. 1989 yılında basılmış ve yüksek satış rakamlarına çıkmıştır. Toplamda Türkçe dahil olmak üzere 6 dile çevrilmiştir. Kitap yatırıma hazırlık, kazananları seçmek ve uzun dönemli bakış adlı 3 bölümden oluşmaktadır. Bu kitapta, Peter Lynch temel analiz yatırımcısı olduğundan daha çok temel analiz üzerinde durulmaktadır. Borsa hakkında bilinmesi gerekenlerden tutun bağımsız yatırımın önemiyle ilgili birçok bilgilere yer verilmiştir. Kısacası borsada uygulamış olduğu stratejilerden ve kendisine rehberlik eden tecrübelerinden bahsetmiştir. 302 sayfadan oluşan bu kitap borsayla ilgili kafanızdaki soru işaretlerini gidermede yardımcı olacaktır.

8. Grafiklerle Borsa

Ekonomistlerin Tavsiye Ettiği En İyi Borsa Kitapları

Ekonomist Türk yazar Ahmet Mergen’in uygulamalı olarak teknik analizini öğretmiş olduğu eseridir. Ahmet Mergen’e göre bilinmesi gereken en önemli noktalardan birisi, hisse senetlerinin arz ve talep oranlarına göre fiyatlarının oynayıp bu durum açısından yatırımcılara zarar veya kazanç sağladığıdır. Yazar bu kitabında insanların fiyat hareketliliğine daha farklı pencereden bakmasını sağlayıp, yepyeni analiz yöntemlerini görmeleri konusunda yardımcı olmayı amaçlamaktadır. İçerisinde teknik analiz açısından oldukça faydalı bilgiler de vermektedir. 338 sayfadan oluşan bu kitap, yazarın diğer eserleriyle bütünlük özelliği taşımaktadır. Uygulamalı bir şekilde teknik analizin her konusuna değinmiştir.

9. Warren Buffett Tarzı

Ekonomistlerin Tavsiye Ettiği En İyi Borsa Kitapları

Ünlü yatırımcı Warren Buffett’ın biyografisi niteliğindedir. Yapmış olduğu yatırımlarda kullandığı 12 ilkeyi ve Buffett’ın yöntemlerinden bahsedilmektedir. Kitabı Warren Buffett’i yakından takip eden Robert G. Hangstrom kaleme almıştır. Yalın bir üslupla yazılan bu eser, Buffet’ın yapmış olduğu yatırımlarını tek tek ele alarak incelemeye tabii tutup, okuyucularla buluşturmaktadır. Yatırım temellerinin psikolojik dayanaklarından da bahsedilmektedir. Şirketlerin ise bir bütün olarak görülmesi gerektiğini tavsiye etmektedir. 9 bölümden oluşan bu kitap, adeta bir yol haritası gibidir. 1 milyondan fazla okura ulaşıp, en iyi borsa kitapları arasında yer alan bu eser, ekonomistlerin borsa ile ilgilenenlere özellikle tavsiye ettiği bir kitaptır.

10. Kazanmayı Öğrenme

Ekonomistlerin Tavsiye Ettiği En İyi Borsa Kitapları

Etkili temel analiz kitaplarından bir tanesi olan kazanmayı öğrenme eseri Peter Lynch tarafından yazılmıştır. Okuyucularına örneklerle çeşitlendirerek ve piyasa hakkında ek bilgiler vererek anlamalarını sağlamaktadır. Daha çok hisse sendeni alıp bunu nasıl değerlendirebileceklerini öğretmeye ve yollarına ışık tutmaya çalışmaktadır. Hisse senetlerinin altında şirketler olduğundan, onların faaliyet raporlarının da okunması gerektiğinden bahsetmektedir. Yazar kapitalizmden bahsetmeyi de es geçmemiştir. Yazarın anlatım tarzı basit olduğundan gayet anlaşılabilir bir dil kullandığını söyleyebiliriz. 295 sayfadan oluşmaktadır. Her ne kadar Amerika odaklı içerikler olsa da kitapta anlatılan bilgileri kendi durumunuza göre uyarlayabilirsiniz.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim