1. Anasayfa
  2. Bilim

Einstein’a Meydan Okuyan Bilim İnsanı: Hüseyin Yılmaz


0

Akıllı telefonlarla birlikte hayatımıza giren ve devrim niteliğinde sayılan sesle kumanda edilebilen Siri, Google Now ve Cortana gibi teknolojilerin mucidi Hüseyin Yılmaz’dır. Denizlili bir çoban olan Hüseyin Yılmaz’ın hayat hikayesini merak edenler için araştırmalar yaptık. Bu hikaye 1926 yılında Denizli’nin Acıpayam ilçesinde başlamıştır. Okula gidemeyen Hüseyin, çobanlık yaparak ailesinin geçimini sağlamaktadır. Daha küçük yaşlarda motorlara ve pervanelere ilgisi olan Hüseyin okula başladıktan sonra hayatı tamamen değişir. Einstein’a karşı meydan okuyan Türk bilim insanı Hüseyin Yılmaz hayatı boyunca bilim dünyasında gerçekleşen pek çok gelişmeye imza atmıştır.

1. Hayatı

Einstein’a Meydan Okuyan Bilim İnsanı Hüseyin Yılmaz

13 Ağustos 1924 tarihinde Denizli’nin Acıpayam ilçesinin Yumrutaş köyünde dünyaya gelmiş ve daha dört yaşındayken annesini kaybetmiştir. On bir yaşında da babasını kaybetmiştir. Bir süre kendisinden sekiz yaş büyük olan ablasının ve eniştesinin yanında kalır. Daha sonra amcasının yanına geçer. Hüseyin, doğduğu köyünden tesadüf eseri bir gün Denizli’ye gider. Denizli’ye geldikten sonra da çevresindeki hayırseverler sayesinde okula başlar. İlkokula giden Hüseyin tanıştığı öğretmenler sayesinde de Denizli Lisesi’ne kaydolur. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nde lisans ve Massachuetts Teknoloji Enstitü’nde yüksek lisans yapar.

2. Çoban Çocuk

Einstein’a Meydan Okuyan Bilim İnsanı: Hüseyin Yılmaz

Denizli’de bir köyde çobanlık yapan Hüseyin Yılmaz, piknik yapmakta olan öğretmenler ile karşılaştığında hayatı tamamen değişir. Söylenenlere göre henüz okuma yazma bilmeyen 12 yaşındaki Hüseyin Yılmaz ile gerçekleştirdikleri kısacık sohbetten onun deha olabileceğini anlamışlardır. Orada bulunan öğretmenler Hüseyin’in eğitim alabilmesi için işbirliği yaparlar. Böylelikle Denizli’de yatılı bir şekilde okumaya başlar. Eğitim hayatında öğrenme tutkusunu yaşamının sonuna kadar sürdürür. Öğrenim hayatına hızlı bir giriş yapan Hüseyin, matematiğe oldukça meraklıdır. Matematik yarışmalarına katılır. Öğretmenleri vesilesiyle keşfedilen Hüseyin Yılmaz, büyük bir yıldız olarak Dünya tarihine geçecek çalışmalara imza atar.

3. Matematik Yarışması

Einstein’a Meydan Okuyan Bilim İnsanı Hüseyin Yılmaz

Katıldığı bir matematik yarışmasını kazandığından dolayı bir kitap hediye edilir. Bu kitabı hemen bitiren Hüseyin Yılmaz, kitapta eksiklikler olduğunu fen bilgisi öğretmenine söyler. Eksikliğin Görecelilik Teorisi hakkında olduğunu bildirir. Öğretmeni ise İTÜ’de fizik profesörü olan Nusret Kürkçüoğlu’na bu konuyu sorar. İTÜ profesörü Nusret Kürkçüoğlu, Hüseyin’in liseyi bitirdiğinde İTÜ’de Elektrik Mühendisliğine gelmesini ister. İTÜ’deki hocaları ise Hüseyin’in çalışmalarını anlayamaz. Hocaları, Amerika Boston’daki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) görevli Prof. Dr. Morse’ye Hüseyin’in çalışmalarını gönderir. Prof. Morse’da onun Amerika’ya gelmesini ister.

4. Amerika’da Geçen Zamanları

Einstein’a Meydan Okuyan Bilim İnsanı: Hüseyin Yılmaz

1952 yılında elektrik mühendisi olan Hüseyin, bir gazetenin yaptığı kampanyadan toplanan parayla Amerika’ya gider. Amerika’ya giden gemiye binmesinde Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’de yardımcı olur. MIT’te tez konuları genellikle 5 ile 9 sene arasında bitirilebiliyorken Hüseyin, Prof. Morse’un vermiş olduğu tez konusunu hemen 3 ay içerisinde bitirip karşısına çıkar. Bunun üzerine Prof. Morse ise MIT’te hemen doktora diplomasının verilemeyeceğini açıklar. Farklı bölümlerden istediği derslere de katılan Hüseyin, 2 sene sonra diplomasını alır. Einstein’a karşı meydan okuyan bu bilim insanı Hüseyin Yılmaz hayatındaki birçok çalışmasını Amerika’da gerçekleştirmiştir.

5. Yabancı Dil Engeli

Einstein’a Meydan Okuyan Bilim İnsanı Hüseyin Yılmaz

Gençken yurt dışına gittiği o ilk zamanlarda yabancı dil bilmemektedir. Bunun eksikliğini hissettiğinden dolayı daha fazla çalışmıştır. ABD’de geçirdiği iki yıldan sonra 1952’de diplomasını almıştır. Daha sonra iki yıl da Stevens Teknoloji Enstitüsünde yardımcı doçent olarak görev yapmıştır. Kanada Ulusal Araştırma Konseyine 1956 yılında kabul edilmiştir. Bu konsey bilim dünyası için çok önemlidir ve bu yüzden Hüseyin Yılmaz için de muhteşem bir başarı olmuştur. Yurt dışındayken askerlik çağı gelmiştir fakat çalışmalarını bölmemek için gitmemiştir. Bu yüzden Türk vatandaşlığından çıkarılır ve uzun yıllar Türkiye’ye gelemez. 1983 yılında yeniden Türk vatandaşlığına alınır ve ülkesine gelebilir.

6. Einstein İle Birlikte

Einstein’a Meydan Okuyan Bilim İnsanı: Hüseyin Yılmaz

Princeton Üniversitesi’nde Einstein ile birebir çalışma fırsatı bulur. 1955 yılında Einstein’ın fonksiyon teorisinde eksiklikler olduğunu görür. Gördüğü eksiklikleri not ederek Einstein’a mektup yazarak yollar fakat Einstein mektubu alamadan vefat eder. Hüseyin, kütleçekim teorisinin kuantum mekaniği ile uyumlu ve Einstein’a alternatif bir teori üretmiştir. Hüseyin, bu hatayı ünlü bir bilim dergisinde yayımlamayı tercih eder. Akademik dünya bu haberle karışırken Einstein’in izafiyet kuramına karşı Yılmaz’ın kütleçekim kuramı da literatüre girer. Dünya çapında birçok akademisyen onun çalışmalarını ve başarılarını halen analiz etmeye devam etmektedir.

7. Meslek Hayatı

Einstein’a Meydan Okuyan Bilim İnsanı Hüseyin Yılmaz

İlk olarak Sylvania Electric Products isimli dünyaca ünlü markada işe başlar. 1962 yılına gelindiğinde ise Arthur D. Little isimli bir teknoloji firmasında yönetici olarak çalışmıştır. Buradayken yapmış olduğu çalışmalar günümüzde Siri adıyla kullanılan sesli komut sistemlerinin doğmasını sağlamıştır. Hüseyin Yılmaz sesle kumanda edilebilen bir bilgisayarın ilk tasarlayıcısıdır. Winchester’daki Algı Teknolojileri (Perception Technology Corporation) firmasına dahil olur. Bir süre NASA’da da çalışmıştır. Genel görelilik teorisindeki görüşleri ve çalışmaları sayesinde ödül almıştır. Ancak en çok ses getiren çalışması, 1958 yılında kütleçekim üzerine yayımladığı teorisidir. En büyük isteği ise Nobel’i almaktır fakat bunu başaramadan 27 Ocak 2013 yılında vefat etmiştir.

8. Bilime Katkıları

Einstein’a Meydan Okuyan Bilim İnsanı: Hüseyin Yılmaz

Araştırma konuları fazlasıyla geniştir. Özellikle kütleçekim teorisi üzerine çalışan Hüseyin Yılmaz’ın bu teorisi, Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi’nin zayıf alanlarıyla ilgilidir. Renk algısı ve konuşma algılama konularıyla da oldukça ilgilidir. Edwin Land’in Evrim Teorisi’yle ilgili görüşlerinden renk algısına yönelik yeni bir evrimsel teori geliştirmiştir. Birçok akademisyen Hüseyin Yılmaz’ın çalışmalarını övmüş ve uzun uzadıya analiz etmiştir. 1994 yılında, GPS teknolojisindeki ufak sapmaları kullanarak teorisini test etmeye çalışmıştır. Böylece fiziğe çok büyük katkıda bulunarak bilimin ilerlemesine hız katmıştır.

9. Buluşları

Einstein’a Meydan Okuyan Bilim İnsanı: Hüseyin Yılmaz

Uluslararası bilim alanında kabul gören, saygı duyulan, bir profesör haline gelen Hüseyin Yılmaz, katkılarıyla bilim dünyasında önemli izler bırakmıştır. Onun bilimsel çalışmaları bugünkü birçok ileri teknolojinin temelini oluşturmuştur. Einstein’ın Gravitasyon Teorisini değiştirmiştir. Newton’un Işık Teorisini tamamlamıştır. Experimenal Psycology’nin temel kanununu bulmuştur. Quantum mekaniğinde bazı hesaplamaların nasıl yapıldığını ortaya koymayı başarmıştır. Einstein’a meydan okuyan bu bilim insanı Hüseyin Yılmaz, buluşları ve eserleri ile o küçük köyden çıkıp gelerek adını tüm Dünya’ya duyurmuştur.

10. Eleştiriler

Einstein’a Meydan Okuyan Bilim İnsanı Hüseyin Yılmaz

Kara delikleri, kütleçekimini, Büyük Patlama’yı ve genişleyen evren modelini reddetmesinden dolayı büyük eleştirilere maruz kalmıştır. Onun teorisinin geçerli olduğu sadece iki durum vardır. Bu durumlar, tamamen boş bir evren veya negatif bir enerji vakumu altındaki durumlardır. Ayrıca teorisinde kullandığı alan denklemlerinin iyi tanımlanmadığı söylenmektedir. En temel iddiası olan kütleçekim teorisinin kuantum mekaniği ile de uyumlu olması, süpercisim teorisine alternatif bir teori geliştirdiği yönündedir. Fakat bunu daha önce başarabilen birisi olmamıştır. Einstein’a karşı meydan okuyan Hüseyin Yılmaz, eleştirenlerin olduğu kadar destekleyenlerinde olduğu bir bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim