Düzenli Olarak İçerik Üretmenin Eğitim Hayatına Kazandırdıkları

7 dk okuma süresi


Günümüzün en gözde meslek gruplarından birini içerik yazarlığı oluşturuyor. Genellikle serbest zamanlı yapılan bu üretim işi, kendi evinizde ve kendi masanızda oturarak hazırladığınız bir eylem şeklinde ilerliyor. Rahat bir iş gibi görülen bu meslek türü, tüm gündemi takip etmenizi ve yenilikçi adımlardan haberdar olmanız gerekliliğini, bir zorunluluk olarak önünüze çıkarıyor. Yazılan metnin ve seçilen görselin uyumunun yakalanması sayesinde başarıyı getiren içerik yazarlığı, sadece kariyer hayatınıza değil akademik yaşantınıza da çeşitli katkılar sağlayabiliyor. Meraklıları için düzenli olarak birbirinden farklı alanlarda içerik üretmenin aldığınız eğitim hayatına kazandırdıkları listesini hazırladık. Hepinize keyifli okumalar dileriz!

1. Kültürleri Harmanlamak

Düzenli Olarak İçerik Üretmenin Eğitim Hayatına Kazandırdıkları

Yaşadığımız dünyaya içerikler üretirken hem gündemi takip ediyor hem de eski bilgilerimizle ürettiğimiz yeni ürünleri harmanlıyoruz. Bulunduğumuz yüzyılda her değişimin çok hızlı bir şekilde değiştiğini ve dönüştüğünü gözlemliyoruz. Çağa ayak uydurabilmek adına, popüler kültürü ve genel kültürü ortak bir paydada buluşturmak için çabalıyoruz. Geçmişten beslenerek geleceği inşa etme konusundaki adımlarımız bizlere istediğimiz sonuçları çoğu zaman veriyor. Gerek akademik gerekse sosyal hayatta iki uçlu kültürün boyutlarını yakalamak, başarıyı da beraberinde getiriyor. İçerik yazarları sadece bugüne takılı kalmıyor, geçmişi ve geleceği iç içe geçirerek çok taraflı bir üretim biçimi gerçekleştirmeye çalışıyor. Popüler kültürün önümüze çıkardıkları, eskiden beri peşimizi bırakmayan geleneksel kültür ile birleşince ortaya merak uyandıracak ürünler çıkıyor.

2. Uyum Yakalamak

Düzenli Olarak İçerik Üretmenin Eğitim Hayatına Kazandırdıkları

İçerik üretmenin ilk koşullarından birisini salt metin yazmak değil, aynı zamanda uygun görselleri metinle buluşturmak maddesi yer alıyor. Yazılan metin ve seçilen görsel arasındaki uyum oldukça büyük bir önem teşkil ediyor. Resimler, videolar ve gifler ne kadar çarpıcı olursa, içeriğin albenisi de o kadar artıyor. Canlı renklerden oluşan görseller her zaman ilk sıralarda yer alırken, konunun gittiği noktaya göre bazen soluk veya siyah-beyaz resimler de epey iyi iş görüyor. Üretilen içeriğin ana fikri, seçilen görselde açık ve net bir şekilde anlatılıyor. Okuyucu çoğu zaman yazılara göz atarken esas odak noktasını resimlere veriyor. Bu yüzden kaliteli, çözünürlüğü yüksek ve ilgi çekici görsel materyallerden yararlanmak bizlere katkı sağlıyor. Telif haklarına dikkat edilerek yapılan bu çalışmalar, eğitim hayatımız için bize intihalin ne denli yanlış olduğunu ve özgünlüğün önemini hatırlatıyor.

3. Yaratıcılık Kazanmak

Düzenli Olarak İçerik Üretmenin Eğitim Hayatına Kazandırdıkları

Yazma eylemi önemli bir meziyet olarak karşımıza çıkıyor. Biz farkında olmadan zihnimizin canlı kalmasını ve beyin hücrelerimizin durmaksızın aktif bir şekilde çalışmasını sağlıyor. İçerik yazarken de, aralıksız dokunduğumuz klavye tuşları fiziksel olarak parmak kaslarımızı geliştirirken ruhsal olarak da yenilenmemize yardımcı oluyor. İçerik üreten kişi, seçtiği her konuda olaya farklı bakış açıları katarak özgün bir eser üretmeye odaklanıyor. Beynini zorluyor ve görsellerle birlikte kusursuz bir içerik hazırlamak için epey çaba sarf ediyor. Zihin ne kadar zorlanırsa, yaratıcılık da o denli artıyor ve her yeni adımda daha da gelişiyor. Özellikle resimlerle uğraşmak, fotoşop işlemlerine öncelik vermek ve görsellere çeşitli eklemeler, çıkarmalar yapmak bizlere yaratıcılığımızın durmaksızın ilerlemesi için bir fırsat oluşturuyor. Her yeni yazı ve beraberinde getirdiğinde her yeni görsel dizin, bakış açımızı büyütürken yaratıcılığımızın körelmesini engelliyor. Düzenli olarak içerik üretmenin, içinde bulunduğumuz eğitim hayatına kazandırdıkları içeriğimizin üçüncü maddesi yaratıcılık eylemi ile son buluyor.

4. Güncelliği Korumak

Düzenli Olarak İçerik Üretmenin Eğitim Hayatına Kazandırdıkları

İçerik yazarı güncel konuları takip ederken onlar üzerine fikirler yürütüyor ve yürüttüğü fikirleri yazılarının içine karıştırıyor. Yazdığı metinlerde belirli gün ve haftalar haricinde; ay, yıl, gün gibi tarihler vermekten kaçınıyor. Özel bir alanı yahut zamanı kapsayacak şekilde kullanılan ifadeler, içeriğin güncelliğini zedelediği gibi aynı zamanda hedef kitleyi bölebiliyor. Daha çok genel ifadeler ve geniş zaman kapsamını kullanan içerik üreticisi, her çağa kendince hitap etmeye çalışıyor. Okuyucunun yıllar sonra da aynı tazelik ve merakla ürettiklerini okumasını istiyor. Eğitim hayatında da canlılık ve güncellik son derece önemli bir olay olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle akademik yazında günü gününe değişen dünyanın ortaya çıkardığı sonuçlar, titizlikle takip ediliyor. Bu nedenle düzenli bir şekilde içerik üreten bir yazar, günceli ve gündemi takip etme yetisi sayesinde akademik hayatına da çeşitli başarılar sığdırabiliyor. İnternet dilinden anlayan ve SEO uyumlu yazılar üreten içerik yazarları, son zamanların aranan en gözde kişileri arasında yer alıyor.

5. Düşüncelere Yön Vermek

Düzenli Olarak İçerik Üretmenin Eğitim Hayatına Kazandırdıkları

Bir kalem ve bir kâğıdı alarak masanızın başına geçtiğiniz an, düşünceleriniz istemsiz olarak parmağınızdan kâğıda dökülüyor. Devrin değişmesiyle birlikte kalem ve defterlerin yerini, klavyeleriyle dans ettiğimiz bilgisayarlar alıyor. Ancak düşünme yetisi azalmıyor aksine yeniliklerle beraber o da kendini geliştiriyor. Düşünmeden yazı yazılamıyor, hatta belli bir düşünce kafada şekillenmeden aranılan görseller bile rahatlıkla bulunamıyor. Dolayısı ile bir içerik üreticisinin en önemli meziyeti, düşüncelerinden ödün vermemesi oluyor. Fikir üretmeyi ve ürettiği fikirleri doğru yönlendirmeyi başaramayan bir yazarın başarıyı beklemesi de gülünç bir ifade gibi gözüküyor. Çok bilindik bir kalıp olan, “düşünüyorum, öyleyse varım!” diyen anlayışın yaygın olmasının en önemli nedeni de bu şekilde anlam bulmuş oluyor. Aklımızda dolaşan binbir türlü düşünceye doğru ve istikrarlı bir yön çizilirse, hem eğitim hem de kariyer hayatımızda önümüzde duracak engeller küçülüyor ve giderek yok ediliyor.

6. Kendinin Öğretmeni Olmak

Düzenli Olarak İçerik Üretmenin Eğitim Hayatına Kazandırdıkları

Günümüzde “freelance” yani serbest zamanlı iş olarak adlandırılan meslek gruplarının ilk sıralarında içerik yazarlığı yer alıyor. Evinizde, masanızın başında ve kendi laptopunuzla ürettiğiniz içeriklerin çoğu zaman denetleyicisi ve kontrolcüsü yine kendiniz oluyorsunuz. Bir blog sayfasında, reklam şirketinde yahut bir internet dergisinde yazıyorsanız bu işi genellikle editörler veya yayın kurulu üstleniyor. Ancak herkesin görevi, ona verilen sorumlulukları gerçekleştirmekle yükümlü bulunuyor ve hiç kimse sizin yanlışlarınızla ilgilenecek özel zamanı yaratamıyor. Dolayısıyla içerik üreten kişi, kendi kendinin öğretmeni olmuyor ve özgünlüğünden, görsellerinin çözünürlüğüne kadar kontrollerini titiz bir biçimde kendisi gerçekleştiriyor. Düzenli ve planlı çalışma, eğitim hayatındaki makale ve projeleri de olumlu manada etkiliyor. İş hayatınızda tutturduğunuz istikrarlı bir kontrol çizgisi, akademik yaşamınızda da size yol gösteriyor.

7. Disiplini Sağlamak

Düzenli Olarak İçerik Üretmenin Eğitim Hayatına Kazandırdıkları

Home-office olarak adlandırılan, yani bir diğer deyişle evden çalışılan işlerde başınızda dikilen bir patronunuz olmuyor. Giriş çıkış saatleriniz ve giymek zorunda olduğunuz sıkıcı iş kıyafetleri de size zorla giydirilmiyor. Ama tüm bu rahatlıklar, sizin kafanıza göre ve serbestçe hareket edebileceğiniz anlamına gelmiyor. Sonuç olarak bitirmeniz gereken bir iş, o işin belirli bir tarihi ve dikkat edilmesi gereken kurallar illaki oluyor. Sıklıkla yapılan hatalardan biri, bu tarz işlerde çalışan kişilerin projelerini, sunumlarını yahut metinlerini son güne bırakmaları şeklinde seyir ediyor. Son anda yapılmaya çalışılan işler başarıyı da takdiri de maalesef getiremiyor. Bu yüzden de belirli plan ve program dâhilinde, sanki bir ofisteymişçesine disiplinli bir şekilde hayatınızı düzenlemeniz gerekiyor. Kendi disiplininizi kendinizin yaratması, farkında olmasanız da hayatınızda pek çok şeyi yoluna koyuyor ve hızla gelen başarıyı da beraberinde getiriyor.

8. Özetler Çıkartmaya Başlamak

Düzenli Olarak İçerik Üretmenin Eğitim Hayatına Kazandırdıkları

Önceki maddelerde bahsettiğimiz gibi düşünmeden ve planlanmadan bir içerik üretmek kolay olmuyor. Fakat elle tutulur bir içerik metni hazırlamak için de salt yetenek yetmiyor. Araştırmak, sorgulamak, okumak ve öğrenmek üretmenin en temel yapı taşını oluşturuyor. Bilgi olmadan parmaklarımızı kıpırdatamayacağımız gerçeği, tüm içerik üreticileri için kulağa takılması gereken bir maddenin özünü oluşturuyor. İçerik yazarları kapsamlı bir araştırmadan sonra, kendi cümleleri ile özetlerini çıkartıyor ve çıkarttıkları bu özetleri özgün bir hale getirerek birleştirmeye başlıyor. Fazla yerler siliniyor, eksik yerler tamamlanıyor ve ortaya bir taslak oluşuyor. Hazır olan bu taslak çeşitli intihal kontrollerinden geçiriliyor ve yüzde yüz biricikliğine karar verildikten sonra okunmaya sunuluyor. Özet çıkartma alışkanlığı size eğitim hayatında da pek çok kolaylığı beraberinde getiriyor. Özellikle sınavlara çalışırken en büyük yardımcınız güzel bir şekilde çıkartılmış özetler oluyor.

9. İmlaya Dikkat Etmek

Düzenli Olarak İçerik Üretmenin Eğitim Hayatına Kazandırdıkları

Düzenli olarak farklı konularda içerik üretmenin sürdürdüğümüz eğitim hayatına kazandırdıkları içeriğimizin sekizinci sırasını, yıllardır kullanmaya doyamadığımız imla kuralları oluşturuyor. Kendi kendinizin öğretmeni olmak en çok da imla ve noktalama işaretlerini tespit ederken işinize yarıyor. Adeta bir ilkokul öğretmeni vasfında, içeriklerinizi kontrol ederken hiçbir eksiyi gözden çıkartmamaya çalışıyorsunuz. Büyük ve küçük harflerin kullanımı, çeşitli eklerin ayrılması, nokta ve virgülün yeri gibi daha pek çok imla kuralı yazınızı paylaşmadan önceki son basamak olarak karşınıza dikiliyor. Eğitim hayatından alışkın olduğunuz gibi, her bir noktalama işaretine dikkat ediliyor ve okuyucular sizden acımadan puanları kırıyor. İçerik yazarları için hali hazırda pek çok dil denetleyici ve dil bilgisi hatalarını düzeltmeye yarayan faydalı siteler bulunuyor. Ancak en güvenilir kontrol biçimi, yine yazarın kendisinden geçiyor.

10. Alışkanlıklara Devamlılık Getirmek

Düzenli Olarak İçerik Üretmenin Eğitim Hayatına Kazandırdıkları

Sürekli olarak yeni içerikler üretmek ve içerik konuları üzerine çalışmak belirli bir disiplinin yanında beraberinde bir alışkanlık halini de getiriyor. Alışkanlıkların başında yazı yazma, planlı yaşama, düzenli olarak gündemi takip etme ve becerilerini geliştirme yer alıyor. Faydalı bir alışkanlıklar silsilesi halinde gelen bu davranış biçimleri, sizlere iyi bir içerik yazarı olmanın da püf noktasını veriyor. Bırakamadığınız yazı yazma alışkanlığı, zaman ve mekân fark etmeksizin peşinizden ayrılmıyor. Çeşitli uygulamalar ve programlar sayesinde geliştirmeye uğraştığınız fotoşop yetenek ve becerileriniz yerinde durmaktan sıkılıyor ve daha günceli için çaba sarf ediyor. Gazeteler, dergiler, makaleler ve haber kanalları vazgeçilmez bir parçanız olarak listede yerini alıyor. Kısacası süreksiz bir biçimde içerik üretmek hayatınızın ortasına bir anda dalıveriyor ve sizi ömür boyu tek başınıza bırakmıyor. Eğitim hayatınıza sağladığı katkıların yanı sıra, kariyer anlamında ve iş hayatınızda her daim size artı bir puan kazandırıyor.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
8
Beğen
Mutlu Mutlu
4
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
5
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
1
İlginç

Yorum bırak