Dünyanın En İlginç 10 Müzik Aleti

Var olduğumuz andan itibaren müzik, hep yanımızda olmuştur. Geçmişi, geleceği ve bugünü birbirine bağlar. Bu eşsiz müzikleri dünyanın her tarafından duyabiliriz. Öyle ki yüzlerce sesi çıkaran enstrümanların sayısı da bir o kadar fazladır. Bunların arasında dünyanın dört bir yanından en ilginç 10 adet müzik aleti olarak sizlere göstermek istediklerimiz var. Çıkardıkları sesler, görünüşleri ve çalınış şekilleri birbirinden çok farklıdır. Bazıları geleneksel bazıları ise günümüz teknolojisine daha yakındır. Burada da sesleri olsun, görünüşleri olsun çok farklı tasarımlar ile tanışacaksınız. Hatta gördüklerinize inanamayacak duyacağınız sesler karşısında büyüleneceksiniz. İşte o sıra dışı enstrümanlar!

1. Earth Heart

William Close, Earth Heart adındaki bu müzik aletini milenyum çağının başlarında icat etmiştir. Enstrümanın boyutu iki kuyruklu piyano uzunluğundadır. Teller aracılığıyla sesler ortaya çıkmaktadır. Adeta dev bir arp gibidir. Sanatçı keman reçinesi sürülmüş eldivenlerle tellere dokunarak müziğini icra etmektedir. Earth Heart’ın asıl özelliği mekânı ve seyircileri enstrümanın içine çekmesidir. Tellerin uzunluğu tüm mekânı kaplar ve dinleyicilerin üzerinden geçer. Bu da seyircilere çok farklı bir deneyim yaşatır. Tellerin ses aralığı kemanın en yüksek ses tonundan bas gitarın en düşük tonuna kadar artabilmektedir. Ayrıca birçok mekân ve mimariye göre ayarlanarak kurulabilmektedir.

2. Theremin

Theremin müzik aletinin adı mucidinden gelmektedir. Rusya’da fizik profesörü olan Léon Theremin, 1928 yılında enstrümanı ortaya koymuştur. En ilginç özelliği ise müziği çalarken hiçbir yere temasın olmamasıdır. Müzik aletinin yapısı L şeklinde iki çubuktan oluşmaktadır. Bu çubuklar arasında elektromanyetik bir akım oluşur. Sanatçı ellerini bu akımın içerisine sokar ve hareket ettirir. Müzisyene sanki ses dalgalarına yön veriyormuşçasına bir his verir. Bu dalgalanmaların sonucunda ise sesler ortaya çıkar. Çıkan sesler bazen oldukça rahatsız edici ve korkutucu olabilmektedir. Ancak günümüzde çoğunlukla klasik müziklerde, rock müziklerinde ve film müziklerinde kullanımı görülmektedir.

3. Yaybahar

Yaybahar enstrümanı Türk bir müzisyen tarafından ortaya çıkmıştır. Görkem Şen, Yaybahar’ı akustik yaylı bir müzik aleti olarak tasarlamıştır. Bu ilginç enstrüman sarmal yay, tel ve iki vurmalı çalgının bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Çıkardığı sesler insanları büyülediği gibi korkutucuda gelmektedir. Enstrümanın yapısı dünyadan birçok tınıyı içerisine almaktadır. Afrika ve Avustralya çalgılarından izler taşıdığı gibi ney ve çello benzeri bir duruşu da bulunmaktadır. Yaybahar ismini almasındaki neden ise yeni bir yaşamı ve yeni bir başlangıcı temsil etmesidir. Enstrümanın yurtdışındaki etkisi oldukça fazladır. Öyle ki yabancı basında dikkati çekmiş ve hakkında olumlu eleştiriler almıştır. Kulakta tüm dünyayı içine alan bir etkisi vardır.

4. Hydraulophone

Kanadalı Michael Bradke tarafından icat edilen bir müzik aletidir. İsminden de anlaşılacağı üzere ses ve su aracılığı ile kulaklarımıza ulaşmaktadır. Müziğin ortaya çıkışında sesin hidrolik üretimi ön plandadır. Sanatçı enstrümanı çalmak için parmaklarını suyun çıktığı deliklere koyar. Bazen elini kaydırarak bazen de delikleri açıp kapatarak ses çıkışını sağlar. Doğrudan bir temas gerektirir. Dünyada suyun ilk defa kullanılarak sesin üretildiği bir enstrümandır. Tasarımı 1985 yılında yapılmış ve ilerleyen yıllarda da popülerleşmiştir. Akustik bir yapıya sahiptir. Sadece su değil suya benzer sıvılarla da ses üretebilir. Görme engelli bireyler tarafından duygusal keşif için de kullanılmaktadır. Dinlendirici ve rahatlatıcı bir yapısı vardır.

5. Glass Armonika (Glasharmonika)

Cam armonika olarak da bilinen bu müzik aleti Benjamin Franklin’e aittir. Bir dizi camın yatay şekilde birleşmesi sonucu oluşmuş bir enstrümandır. Bu camlar pedal yardımıyla döndürülmektedir. Cam armonikanın asıl özelliği ise nemli elle çalınmasıdır. Enstrümanın yapımına ilham veren su dolu bir kadehe parmak sürterek çıkarılan sestir. 18. yüzyıl zamanında oldukça popüler bir müzik aleti haline gelmiştir. Özellikle o dönemin usta bestecileri olan Mozart ve Beethoven, eserlerinde kullanmıştır. Ancak bu enstrüman çıkardığı sesin frekansı sonucunda insanların hastalandığı ve ciddi sorunlar yaşadığı da söylenmektedir. En ilginç 10 müzik aleti arasında dünyanın önde gelen enstrümanlarından birisi diyebiliriz.

6. AlphaSphere

AlphaSphere, 10 müzik aleti arasında diğer enstrümanlara göre dünyanın en teknolojik ve ilginç olanıdır. Bistro merkezli olan Nu Desine şirketi tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Bir beyin çocuğu olarak tanımlanmaktadır. Müziği ileri götürmek ve bir evrim yaratmak amaçlı piyasaya sürülmüştür. Tasarımın temelinde Midi kontrol cihazı yatar. Dairesel bir yapıya sahiptir. Bu yuvarlak yapının etrafında 48 adet dokunmaya duyarlı pedler yerleştirilmiştir. Kullanılan bu pedler basınca duyarlı yaratılmıştır. Müzisyen belli bir ritim doğrultusunda dokunur. Kullanırken tam bir dj havası verir. Çıkardığı sesler, bir yazılım sonucu oluşur. Teknoloji ilerledikçe yazılımına da güncellemeler gelmektedir.

7. Zeusaphone

Bir diğer adıyla Tesla Bobini, elektrik mühendisliği okuyan Steve Ward tarafından tasarlanmıştır. İsmini 2007 yılında Naperville’de gerçekleşen bir bilimkurgu kongresinde almıştır. Toramin olarak da bilinen bu ilginç müzik aleti, plazma hoparlörü şeklindedir. Farklı bobinlerden çıkan şimşekler sonucunda sesler ortaya çıkmaktadır. Çıkan şimşekler, görsel olarak daha çok kıvılcımlara ve yıldırımlara benzemektedir. Müziğin ortaya çıkması için farklı frekanslarda ses üretimi gereklidir. Sanatçı isterse iki bobinin ortasında durarak çıkan kıvılcımlara dokunabilir. Bunun sonucunda hem işitsel hem de görsel bir şov ortaya çıkar. Evinizin bir köşesine koymak için korkutucu görünse de ilgi çekici olabilir.

8. Toha

Besteci Victor Gama, Toha müzik aletini ortaya çıkartmıştır. Bu enstrüman, Güney Afrika’nın kuşlarından esinlenilmiştir. Farklı bir tasarımı ve yapısı vardır. Kuşların ruhu ve nesli tükenmiş Angola kuş türünün bir temsilidir. Kuşlardan esinlenerek ortaya çıkmıştır. Bu müzik aletini özel kılan iki müzisyenin aynı anda çalmasıdır. Büyük bir senkronizasyon gerektirmektedir. Dairesel bir yapıya sahiptir. Bu yapının çevresinde 44 adet dikine duran teller bulunmaktadır. Müzisyenler telleri kullanarak müzik yapmaktadırlar. Tasarımı ise, dokumacı kuşların yuvalarını yaparken ki uyumunu ortaya koymaktadır. Çıkardığı rahatlatıcı ses insanlara huzur verir. İçinizdeki huzura güzel bir dokunuş yapmaktadır.

9. The Wintergatan Marble Machine

The Wintergatan Marble Machine müzik aleti, İsveç kökenlidir. Wintergatan adındaki bir müzik grubu üyeleri tarafından tasarlanmıştır. Onu özel kılan içerisinde 2000 adet misket bulunmasıdır. Makine ayrıca zil, bas gitar ve ksilofon gibi enstrümanları da içerisinde bulundurmaktadır. Oldukça büyük bir yapıya sahiptir. Tasarımın rengi beyazdır. Görsel olarak bakıldığında gizemli bir havası vardır. Müzik bilyelerin hareketiyle ortaya çıkmaktadır. Kullanılan çarklar el gücüyle döndürülür. Döndürülen kolla birlikte bilyeler harekete geçer. Notalara göre ayarlanmış çarklardan bilyeler geçer ve istenilen enstrümanın sesi çıkar. Tam bir müzik kutusu gibi çalışmaktadır. Ancak bildiklerimizden daha büyüktür.

10. Kalimba

Kalimba, bir Afrika müzik aletidir. Aynı zamanda Mbira ve Angla isimleriyle de bilinmektedir. Doğu ve Güney Afrika bölgelerinde farklı çeşitlerine de rastlanmaktadır. Enstrüman ilk ortaya çıktığında dokunulan dilleri bambudan yapılmıştır. Ancak ilerleyen zamanlarda bambunun yerine metal parçalar kullanılmıştır. Bu metal parçaların belli bir düzeni vardır. İki elin arasına alınıp başparmaklar kullanılarak çalınan bir enstrümandır. Bu nedenle baş parmak piyanosu olarak da bilinmektedir. Düz bir plakanın üzerindeki metal parçalara belirli sıralarla basılarak sesler çıkartılır. Adeta küçük bir ses kutusudur. Mistik esler çıkaran etnik bir alettir. Günümüzde daha çok ses terapisinde kullanılmaktadır.

Mobil sürümden çık