Eski çağlardan beri altın, dünyanın en değerli madeni olarak bilinir. Günümüzde dahi değerini koruyan altın, ülkelerin ekonomik gelişmişliğinin de bir göstergesi olarak görülür. Tarihten beri çıkarılan altının 160 bin ton olduğu düşünülmektedir. O zamanın şartlarını da düşünecek olursak madencilik zor olduğundan daha az çıkarılması onu daha da değerli kılıyordu. Günümüzde ise hemen her ülkenin kasasında bulunan altın rezervleri, herhangi bir finansal tehdit karşısında ülkeler için bir kalkan görevi görmektedir. Bu sebeple ülkeler finansal tehdidi en az zararla atlatmak için rezervlerinde altın bulundururlar. Peki hangi ülkede ne kadar rezerv bulunur? Dünyanın rezervleri bakımından altın sahibi en fazla olan 10 ülkesi listemize gelin birlikte bakalım.
1. Amerika Birleşik Devletleri
Dünyanın yüz ölçümü bakımından en büyük ülkelerinden biri olan Amerika Birleşik Devletleri, aynı zamanda kasasında bulundurduğu altın rezervleriyle dünyada en fazla altın rezervine sahip ülkesi konumundadır. Güçlü bir ekonomiye sahip olan Amerika, 8.133 ton altını Kentucky’de bulunan ve dışarıdan saldırılara karşı oldukça korunaklı bir merkez olan Fort Knox altın deposunda tutar. Bu kadar çok altın rezervine sahip olmasının nedeni ise şudur. Ülkeler sahip olduğu altın rezervi kadar para basıyordu o yıllarda. Amerika Birleşik Devletleri de o senelerde daha fazla para basmak için altın rezervlerini oldukça arttırdı. 1971 yılından sonra ise karşılıksız para basmayan ülke altın rezervi depolamayı durdurdu.
2. Almanya
Özellikle 1900’lü yılları oldukça çalkantılı bir şekilde geçiren Almanya, o dönemlerde iki büyük savaş geçirmiştir. Ekonomisinin her savaş sonrasında çökmesiyle bilinmektedir. Ancak kısa sürebilecek bir zaman diliminde tekrar yükselişe geçen Almanya’nın altın rezervlerinin toplamı 3.362 tondur. Gerek dünya savaşları gerekse soğuk savaş döneminde ülkedeki altınları savunma amacıyla bir kısmını dış ülkelerdeki bankalara yollayan Almanya, %37’lik kısmını Amerika’ya yollamıştı. Amerika’ya yollamasının nedenlerinden biri de oranın bir ticaret merkezi konumunda oluşuydu. Böylece altınların kolayca dövize çevirisi yapılabiliyordu. Son yıllarda ise altınlarını yavaş yavaş geri almaya başladı.
3. İtalya
İtalya, altın rezervleri sahibi olarak dünyanın en fazla madeni olan ilk 10 ülkesi arasındadır. İtalya da yıllardır rezervlerinin büyüklüğünü koruyup, Avrupa Merkez Bankası’ndan yadsınamaz büyüklükte destek almaktadır. Altının ülkeyi ekonomik dalgalanmalardan koruyan en önemli yol olduğunu belirtmiştir. Ülkedeki altın miktarı 2.451 ton civarındadır. Ülkeye gelen gelirin önemli bir kısmını turizmden kazanan İtalya, herhangi bir ekonomik bunalım yaşamamak için kasasında hatırı sayılır derecede altın rezervi bulundurmaktan geri kalmıyor. Sebebi ise daha önce yaşadığı İkinci Dünya Savaşı sonucundaki ekonomik bunalım.
4. Fransa
Fransa’nın merkez bankası son yıllarda altının önemini kavrayıp, altın satımını en aza indirecek bir politika benimsemiştir. Ülkedeki altın miktarı 2.436 ton civarındadır. Tıpkı diğer ülkeler gibi Fransa’da yatırımlarını altına yatırmaya başlamıştır. Her yıl milyarlarca turist ağırlayan ve bu sebeple oldukça büyük bir turizm geliri elde eden Fransa, ekonomik çalkantıları en aza indirmek için altın rezervlerini arttırma politikası izlemektedir. Özellikle pandemi koşullarının getirdiği zararı tıpkı diğer ülkeler gibi altın sayesinde kapatmaya çalışan Fransa, altın rezervleri sahibi en fazla ve en dolu olan dünyanın 10 ülkesi arasındadır. Şu an altın rezervi sıralamasında dünyada dördüncü sırada.
5. Rusya
II. Dünya Savaşı’ndan sonra dünyanın en güçlü ülkeleri arasında olan ve Amerika Birleşik Devletleri’yle kapışan Rusya, genişlettiği politikasıyla ve yatırımlarıyla 1960’lı yıllarda ekonomisini oldukça iyileştirmişti. Daha sonra Amerika’nın teknolojik ve ekonomik alanda daha üstün olmasıyla bu savaşta geride kaldı. Şimdiki zamanda ise Rusya Merkez Bankası, ABD hazinelerinin büyük bir bölümünü satıp ABD dolarından uzaklaşmak adına altın alımına ağırlık vermiştir. Altın rezervi yaklaşık olarak 1.910 ton civarındadır. Bu rezervlerinde 76.1 milyar dolar değerinde altın, 345.5 milyar dolar değerinde döviz, 9.6 milyar dolar değerinde diğer kıymetli mallar var.
6. Çin
Çin, dünyanın en kalabalık nüfusa sahip olmasıyla bilinmektedir. Kalabalık bir nüfus güçlü bir ekonomi demektir. Zaten son yıllarda dünya piyasasında büyük bir etkisi görülmekte. Ekonomistler ise gelecek yıllar için Çin’in daha fazla paya sahip olacağı vurgusunu da yapmakta. Gelelim altın rezervlerine. Çin Halk Bankası, 2009 yılından itibaren ilk kez altın alım faaliyetini aylık olarak planlayıp paylaşmaya başladı. Bu paylaşmayla beraber ülkedeki altın piyasasında önemli bir denge kuruldu. Ülkede yaklaşık 1.842 ton altın bulunmaktadır. Bu kadar çok altını kasasında tutmasıyla da en zengini ve en fazla altın rezervi sahibi olan dünyanın 10 ülkesi arasında kendine yer bulur.
7. İsviçre
Dünyanın kişi başına düşen milli geliri en yüksek ülkesiyle bilinen İsviçre, altın rezervleriyle de bir o kadar tanınır. II. Dünya Savaşı sırasında benimsediği tarafsız ülke tavrı ile Avrupa’daki altın ticaretinin merkezi haline gelmiştir. Özellikle bu tarafsızlık politikasıyla diğer dünya ülkeleri tarafından güvenilir ilan edilmiştir. Tabii ki diğer ülke yöneticileri, yatırımcıları ve iş adamları İsviçre’ye yönelince güçlü bir sistem kurulmuştur. Aynı zamanda kişi başına düşen milli gelirle dünyanın en zengin ve huzurlu ülkelerinden biridir. Ülkedeki altın rezervi yaklaşık olarak 1.040 ton civarındadır.
8. Japonya
Dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip olan Japonya Merkez bankası, uyguladığı ekonomi taktikleri ile en agresif uygulayıcılardan biri olmuştur. Daha önceleri imparatorluk statüsündeyken İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra aldığı ağır yenilgiyle yönetim anlayışı tamamen değişmiştir. Batılı ülkeler ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri’yle yapılan antlaşmalarla ekonomik ve sanayileşme anlamında çok hızlı bir yükseliş gerçekleştirmiştir. Ülkede bulunan altın miktarı 765 ton civarındadır. Bu yükselişlerinde askeri yatırımlardan çok teknolojik alana yaptıkları yatırımlar büyük pay sahibidir.
9. Hindistan
Hindistan Merkez Bankası dünyanın en büyük altın mağazalarından birine sahiptir. Altın rezervleri yaklaşık olarak 560 ton civarındadır. Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan bu ülkede ekonomi de seyrinde devam etmektedir. Hindistan’ın dikkat çeken renkli festivalleri ve Ekim-Aralık ayları arasında düğün sezonu oluşundan dolayı altın piyasası oldukça hareketlidir. Özellikle gösterişli düğünleriyle ünlü Hintliler, bu dönemde altın piyasasının altını üstüne getirdikleri için haliyle de dünyanın 10 ülkesi içinde en fazla altın rezervleri sahibi olan devletler arasında yerini alır.
10. Hollanda
Hollanda Merkez Bankasında hareketlilik söz konusudur. Hollanda Merkez Bankası, bir kısmı ABD’de bulunan altın rezervlerini ülkeye geri getirme kararı almıştı. Sebebi ise altın rezervlerinin ülkelere dağılımının daha dengeli bir şekle getirmek istenmesiydi. Önceki yıllarda daha düşük bir rezerve sahip olan Hollanda son 16 yılda ilk kez bu kadar arttırmıştır. Çünkü altın rezervlerinin %51’i ABD’de, %20’si Kanada’da, %18’i de İngiltere’deydi. Diğer ülkelerin son yıllarda dövizi bırakıp altına yatırım yapmaya başlaması Hollanda’nın bu davranışı sergilemesinde etkili oldu. Şu anda Hollanda’nın toplam altın rezervi 622 tondur.