Tıp genel anlamda insan sağlığının sürdürülmesi için gerek hastalıklara tanı koyan gerekse tedavi etme çalışmalarının tümünü kapsayan bir çok alt bilim dalından oluşan bir bilimsel disiplin topluluğunun temelidir. Merriam-Webster tıbbı “Sağlığın korunması ve hastalığın giderilmesi, yatıştırılması veya önlenmesi ile ilgilenen bilim ve sanat dalıdır” şeklinde tanımlamıştır. Tarih boyunca da dünya da farklı yerlerde farklı tıbbi sistemler ortaya atılmıştır. Biz de dünyada uygulanan farklı tıp çeşitleri neler? sizler için araştırdık. Hadi birlikte inceleyelim.
1. Alternatif Tıp
Alternatif tıp da tedavi yapıldığı ileri sürülen, ancak sonuçlarının bilimsel metotlarla kanıtlanamadığı geleneksel veya güncel tıbbi uygulamalardır. Temelinde hastaya ve hastalığa bütüncül yaklaşım vardır. Ozon gazı tedavisi, nöral terapi, manyetik alan tedavisi, hipertermi, akupunktur, masaj vb. gibi uygulamalardır.
2. Tamamlayıcı Tıp
Tamamlayıcı tıp hastaların isteği ile çağdaş tedavi yöntemlerinin yanında onlara destekleyici uygulamalardır. Amaç hastanın rahatlaması, bağışıklığının güçlenmesi, psikolojik olarak düzelmesidir.
3. Geleneksel Tıp
Eski zamanlardan günümüze kadar gelen ve o zamanın şartlarına uygun bir şekilde uygulanmaya çalışılan tedavi yöntemlerdir. Bitkiler, macunlar, sargı, sular vb. gibi yöntemlerle hastaları tedavi etmeye çalışılan uygulamalardır.
4. Modern Tıp
Modern bilimsel metotlarla, kanıtlanmış olan hastalar için faydalı olduğu görülen tıp yöntemleridir. Her geçen gün artan bilgi birikimi, gelişen teknoloji ile bu yöntemler geliştirilmeye ve hastalıkların tedavisi üzerinde olumlu sonuçlar almayı sağlamaktadır.
5. Çin Tıbbı
Çin halkının hastalıklara karşı binlerce yıllık çalışmalarının bir ürünüdür. Yin-Yang, Beş element teorisi, kanallar ve kollateraller teorisi, Qi, kan ve vücut sıvıları, etiyoloji, teşhis metotları Çin tıbbının ana konularıdır.
6. Hint Tıbbı
Hindistan’ın alt kıtasında ortaya çıkan antik bir sağlık sistemidir. En iyi bilinen şekli Ayurveda (Yaşam) Bilimidir. Ayurvedik tıpta bağışıklık sistemini güçlendirmek için hayat tarzının değiştirmek gereklidir. Bedeni vata (sinir sistemini harekete geçiren hava), pitta (sindirim sistemini düzenleyen ateş), kapha (besin maddelerini dolaşım sistemine taşıyan su) gibi 3 ana başlığa ayırmışlardır.
7. Doğu Tıbbı
Bitkisel ürünlerin kullanımıyla vücutta denge kurmaya çalışılan uygulamalardır. 5 element teorisi temel felsefesidir.
8. Batı Tıbbı
Laboratuvarlar ortamında üretilen ürünlerin vücuttaki tepkimeleri inceleyerek tedavi süreci geliştirilen uygulamalardır.
9. Integratif Tıp veya Sibernetik Tıp (Kuantum Tıbbı)
Biyoloji, kimya, biyokimya, matematik, fizik, kuantum fiziği gibi disiplinlerin bilgi birikimlerinden yola çıkarak yeni metotlar geliştirilerek kurulan yeni bir bilgi sistemidir.
dergiCE üyeleri ne diyor?