Dünyada En Çok Kullanılan Eğitim Sistemi Yaklaşımları

5 dk okuma süresi


Günümüzde dünyada ve ülkemizde kullanılan pek çok eğitim sistemi bulunmaktadır. Ancak bu eğitim sistemleri bir anda ortaya çıkmamıştır. Bu sistemler, temelini oluşturan ve eğitim sistemlerine yön veren bir çok düşünürün savunucusu olduğu çeşitli yaklaşımlar sonrası ortaya çıkmıştır. dergiCE sizler için tüm dünyada yaygın olarak kullanılan eğitimin temelini oluşturan ve en çok kullanılan eğitim sistemi yaklaşımları neler diye araştırdı. Hep birlikte eğitim sistemlerinin temellerine inmeye ne dersiniz?

1. Waldorf Yaklaşımı

Dünyada En Çok Kullanılan Eğitim Sistemi Yaklaşımları

Waldorf yaklaşımını 1919’da Rudolf Steiner geliştirmiştir. Bu yaklaşım eğitimi bir sanata dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Çocukların tüm gelişim alanlarını dengeli ve çok yönlü gelişimine yönelik çalışmaları barındırır. Çocukların özgüvenleri, bireysellik ve bütünlüğe önem verilir. Sanat ve müzik ile keşfedip, deneyimleyip yaşantılarını geliştirmeyi amaçlar. Rekabetin yanlış olduğu, yardımlaşarak toplumsal bağlılık duygusu edinmeleri teşvik edilir. Çocuklar öğrenme sevgisi oluşturarak gelecekte akademik beceriler kazanabilir. Sınıf ortamında sade, açık renklerden ve doğal malzemeden üretilen mobilyalar kullanılmalıdır. Eğitim kurumlarında iç mekanın renklendirilmesi öğrenme açısından önemlidir. Eğitime aile katılımı önemlidir. Waldorf öğretmenleri saygı, heves ve emniyet gibi duyguları benimserler.

2. Montessori Yaklaşımı

Dünyada En Çok Kullanılan Eğitim Sistemi Yaklaşımları

Montessori yaklaşımını fizikçi ve eğitimci Dr. Maria Montessori geliştirmiştir. Günümüzde birçok ülke bu modeli uygulanmaktadır. Montessori yaklaşım, bireysel eğitime dayanmaktadır. Her çocuğun kendine özgü bir birey olduğu ve kendi kapasitesince öğrenebildiği kabul edilmektedir. Eğitimde çocuklara deneme, araştırma, hatalar yapma ve bu hataları düzeltebilmeleri için fırsatlar tanınmalıdır. Bilgiler, çocukların anlayabileceği somut ve ezberciliğe sevk etmeden yöntem ve materyallerle sunulmalıdır. Çocuklara rahat bir ortamda farklı duyu organlarıyla keşfetmeleri, öğrenmeleri sağlanır. Sınıflar katılıma teşvik edici bir şekilde düzenlenmelidir. Önemli olan gerçeklik ve doğallıktır. Öğretmenler, öğreten değil öğrenci davranışlarını gözlemleyip yaklaşım oluşturan rol model olmalıdır.

3. Reggio Emilia Yaklaşımı

Dünyada En Çok Kullanılan Eğitim Sistemi Yaklaşımları

II. Dünya Savaşı sonrası İtalya’da Reggio Emillia kasabasında çocuklar eğitim alabilsinler diye yapılan girişimlerle doğan yaklaşımdır. Bir süre sonra tüm dünyada kullanılan eğitim sistemleri arasına girmiştir. Çocukların eğitimi için aile, okul ve toplum işbirliği içinde çalışmalıdır. Çocuklar hayatı anlamlandırmak için aradıkları cevapları kendi çabalarıyla bulmalıdırlar. Çocukların tüm gelişim alanlarının desteklendiği somut, yaratıcı bir ortam hazırlanmalıdır. Tasarımı son derece sade olmalıdır. Sınıf büyük bir alana sahip olmalı ve bu alanda aynalar olmalıdır. Çocuklar genel olarak araştırmak, bilgi üretmek, aktif deneyimler edinmek için duygusal, sosyal ve zihinsel kaynaklara sahip olmalıdır. Öğretmenlerin amacı, çocukların projeler üretmelerine fırsat vermek olmalıdır.

4. High-Scope Yaklaşımı

Dünyada En Çok Kullanılan Eğitim Sistemi Yaklaşımları

High-Scope eğitim yaklaşımı, 1962’de ABD’de David P. Weikart ve arkadaşları tarafından geliştirilmiştir. Piaget’in kuramlarından esinlenilen ve günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan okul öncesi eğitim yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda çocukların kendi kendilerine planlayıp uygulamaları ve etkinliklerle öğrenmeleri savunulur. Bu yaklaşımın temeli, çocukların kendi tercihlerini yapmaları ve karar alma mekanizmalarının geliştirilmesi için sorumluluk almalarını sağlama, öz disiplin ve yeteneklerinin geliştirilmesi desteklenmelidir. Çocukların girişken, yaratıcı, kendini rahatça ifade edebilen, sorgulayıcı, başkalarının görüşlerine açık bireyler olarak yetişmeleri yönünde çalışmalar yapılır. Etkin öğrenme ile çocuk, merakı doğrultusunda yeni bilgiler keşfedip üreterek problemlerini çözer.

5. Bank Street Yaklaşımı

Dünyada En Çok Kullanılan Eğitim Sistemi Yaklaşımları

Eğitimci Lucy Sprague Mitchell öncülüğünde 1916’da oluşturmuştur. Okulda öğrenilen bilgilerin anlamlı ve hayatla ilişkili olmasını savunur. Her yaşta eğitimi önemseyen ve kabullenen bir yaklaşımdır. Yapılan araştırmalar sonucunda çocukların sadece bilişsel gelişimi değil fiziksel, sosyal, duygusal ve estetik gelişimi de önemlidir. Bu yaklaşım eğitim süreci boyunca kullanılan materyallerden en iyi şekilde yararlanmayı, etkileşimin sürekliliğini ve fikirlerin çevreyle paylaşımını öne sürmüştür. Deneyimler kazanan, öğrenen, eleştiren ve uygulayan çocuklar yetiştirmeyi hedefler. Tüm gelişim alanlarında derin bilgi birikimine sahip öğretmenler tarafından sınıf ortamı, çocukların duyu ve motor gelişimleri için etkin biçimde düzenlenmelidir ve laboratuvar ortamları oluşturulmalıdır..

6. Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı

Dünyada En Çok Kullanılan Eğitim Sistemi Yaklaşımları

Proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, öğrencinin aktif katılımını sağlayan, bilinçsel aktiviteleri ileri seviyede destekleyen, çeşitli araçlar ve kaynaklar kullanan; akademik, sosyal ve hayat becerilerini bütüncül bir yaklaşımla ele alır. Gelişen teknolojinin önemini vurgulayan bir öğretim modelidir. Öğrencilerin bağımsız bir şekilde kendilerine özgü çalışmalarına, problem çözmelerine, sorgulama yaparak düşünmelerine, araştırarak bilgiye ulaşmalarına ve bulundukları sonuçları harmanlayarak uygulama fırsatı sunan bir eğitim yaklaşımıdır. Bu süreç boyunca sadece kendileriyle olabilecekleri gibi, sınıf arkadaşlarından oluşan bir grupla da işbirliği içinde çalışma imkanı sunulmalıdır. Öğretmenler öğrencinin ilgileri doğrultusunda projelere rehberlik etmelidir.

7. İlk Yıllar Programı Yaklaşımı

Dünyada En Çok Kullanılan Eğitim Sistemi Yaklaşımları

PYP (Primary Years Program – İlk Yıllar Programı), 3-12 yaş arasındaki çocuklar için tasarlanmış uluslararası düzeyde geçerliliği olan bir eğitim programıdır. Uluslararası bir müfredat modeline sahip bu programda, öğrencilerin öğrenmesi gerekenler arasında kullanılacak eğitim yöntemleri ve değerlendirme stratejileri mevcuttur. Öğrencilerin sınıf içinde olduğu gibi dışarıdaki yaşamında ve tüm alanlarda gelişimi amaçlanmaktadır. Bu program ile akademik, sosyal, fiziksel, duygusal ve kültürel açılardan öğrencilerin pek çok ihtiyacının karşılandığı görülmektedir. Öğretmenler, öğrencilerin ilgi alanlarını destekleyici, kendilerine güven duygusunu yerleştirmeyi hedef alır. Bütün bilişsel alanlarda beceri gelişimini destekleyen bir rol üstlenmelidir. Öğrencilerin gelişimlerini ileri yaşlara taşımalarına yardımcı olmalıdırlar.

8. Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımı

Dünyada En Çok Kullanılan Eğitim Sistemi Yaklaşımları

Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı İsviçreli psikolog Jean Piaget tarafından ortaya atılmıştır. Yapılandırmacılık, doğuştan itibaren oluşan zihin şemalarının zenginleştirmesine yönelik bir eğitim anlayışı benimser. Çocukların çevre ile etkileşimi, araştırması ve keşfetmesi sonucunda yeni bilgiler ile eski bilgilerin bir araya gelecek farklı şemaların oluşması şeklinde bir öğrenmeyi savunur. Yapılandırmacı yaklaşımda her öğrenci kendi bireysel hızına göre öğrenme sağlamaktadır. Bu bakımdan yaklaşım bireyselleştirilmiş eğitimi savunur. Öğrenci merkezli yaklaşım olarak da bilinen yapılandırmacı yaklaşım bilinen klasik yaklaşımların aksine öğretmeni öğretici olarak görmez. Öğretmen öğrenciler için bir rehber rolündedir. Dersler öğrencilere uygun olarak şekillenir.

9. İş Birliğine Dayalı Öğrenme Yaklaşımı

Dünyada En Çok Kullanılan Eğitim Sistemi Yaklaşımları

Dünyada en çok kullanılan eğitim sistemi yaklaşımları arasında yaygınlık gösteren yaklaşımlardan biri iş birliğine dayalı öğrenmedir. John Dewey’e göre demokratik bir ortamda yetişen çocuklar demokratik bir toplum oluştururlar. Demokratik bir eğitim ortamı ise her türlü sorumluluğun sırayla üstlenildiği ortamdır. İş birliğine dayalı öğrenmede en önemli unsur gruplaşmadır. Her zaman gruplar oluşturularak eğitim gerçekleştirilmelidir. Gruplar her zaman heterojen olmalı ve farklı etkinlikler için grup üyeleri değiştirilmelidir. Ayrıca grup içi görev dağılımları yapılmalı ve görevler de sık sık değiştirilmelidir. Grupla öğrenme tekniklerinin uygulanabileceği bu yaklaşımda öğrenciler iş birliği, sorumluluk ve paylaşma gibi kazanımları edinerek topluma faydalı bireyler olarak yetişmektedirler.

10. 5-E Öğrenme Yaklaşımı

Dünyada En Çok Kullanılan Eğitim Sistemi Yaklaşımları

Eğitimde aktif öğrenmenin temel alındığı öğrenme yaklaşımı 5-E öğrenmedir. Yaklaşıma göre bilgiyi daima öğrenci yapılandırmalıdır. Yapılandırma süreci beş aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar; giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme-detaylandırma ve değerlendirmedir. Giriş aşamasında öğrencilerin ön bilgileri ortaya çıkarılır. Keşfetme aşaması probleme ya da konuya dayalı fikir ve soru üretme aşamasıdır. Açıklama aşamasında ortaya atılan soru ve fikirler açıklanır. Derinleştirme aşamasında öğrencilerin ortaya koydukları dışında deneyimler yaşatılarak ön bilgilerin üzerine yeni bilgiler eklenir. Değerlendirme aşamasında öz değerlendirme, portfolyo gibi teknikler kullanarak öğrencinin kendisini değerlendirmesi sağlanır. Bu aşamada öğretmen de öğrenciyi değerlendirecektir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
15
Beğen
Mutlu Mutlu
11
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
7
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
1
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
2
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
4
İlginç

Yorum bırak