Dünya Genelinde Kutlanan Özel Günler ve Bayramlar

4 dk okuma süresi


3
25 Paylaşım, 3 puan

Türkiye’de olduğu gibi her ülkenin kendine has özel günleri, dini ve milli bayramları vardır. Dünya genelinde renkli görüntüler oluşturan özel günler ve bayramlar, insanlara keyifli ve manevi anlar yaşatır. Bu ilginç ve renkli bayramların hepsinin bir hikayesi mevcut. Adını duyduğumuz ama neden kutlanıldığını bilmediğimiz özel günlerden 10 tanesini sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz!

1. Cadılar Bayramı – Halloween

Dünya genelinde kutlanan özel günler ve bayramlar

Cadılar Bayramı Hristiyanlar arasında Ekim ayının sonunda kutlanan Pagan bir gelenektir. Halloween köken olarak ‘tüm kutsalların akşamı’ anlamına geliyor. Keltler tarafından hasatın bittiği gün kutlanan bayram, ilerleyen zamanlarda Hristiyanlar tarafından tüm kutsal azizleri anmak amacıyla kutlanmaya başlandı. Cadılar Bayramı’nın en bilindik sembolü bal kabağıdır. Festival ve kutlama zamanlarında kabakların içi oyulur, kabaklara şekil verilir. Daha sonra oyulan yerlerin içine mum koyulup yakılır. Korkunç bir görüntüye sahip olan balkabağının bu tarihler arasında dünyada dolaşan ölüleri korkutacağı inanışı benimsenmiştir. Bugün için özellikle kıyafet balosu düzenlenir ve yaygın cadı kostümleri giyilir. Sadece yetişkinler çocuklar da bu festivale hazırlanır. Çocuklar kostümlerini giyerek bayrama özel ev ziyaretlerinde bulunurlar. Ziyarette bulundukları evlerden şeker ya da para isterler. Cadılar Bayramı Batı ülkelerinde her yıl coşkuyla kutlanır.

2. Holi Festivali

Hint kültürünün en büyük bayramlarından biri olan Holi Festivalinde baharın yeniden gelişi kutlanır. Festival kış ayının son dolunayında gerçekleşir. Birçok Hindu ve turistler için eğlenceli bir kültürel etkinlik olmasının yanı sıra insanların üzerine renkli sular atılır. Bu bayramın dini simgesi Holika efsanesidir. Her yıl da Holika’nın ruhu için yeniden yakılan Holika ateşiyle birlikte baharın gelişi kutlanırken iyiliğin kötülük karşısında galip gelmesiyle sokaklarda dans edilir. Festivalde doğayı kutlamak, doğaya teşekkür etmek ana amaçtır. İnsanlar hazırladıkları boyları birbirine fırlatır.

3. Sukot Bayramı

Sukot Bayramı İbrani Takvimi’ne göre yılın ilk ve dini yılın yedinci ayı olan Tişri’nin 15’inci günü kutlanan Yahudi bayramıdır. Barakaların Festivali veya Çadırların Festivali olarak da bilinir. Sukot Bayramı, sıcak ve zorlu çöl koşulları altında, tanrının Yahudiler’ i koruması adına kutlanır. İbranice’de Sukot ‘’kulübe’’ ve “tapınak” anlamına gelen “Sukah” kelimesinden türetilmiştir. Sukot Bayramı boyunca Yahudiler, dal ve yapraklardan yapılan Sukahlar’da bir araya gelir ve yemekler yerler.

4. Şükran Günü

Şükran Günü, Amerika’da hasat sonu elde edilen nimetlere şükredildiği, sonbaharda kutlanan bir bayramdır. ABD’de kasım ayının dördüncü perşembe gününe denk gelen bayram Kanada’da ekim ayının ikinci pazartesi günü kutlanır. Şükran Günü’nde sivil toplum örgütleri düzenledikleri organizasyonlarla fakirler için yardım toplarlar. Şükran Günü yemekler hazırlanır. Hindi kızartması ve patates püresi, elma ve kabak pastaları, kızılcık sosu akşam yemeğinde sofralardaki yerini alır. Macy’s mağazalarının 1924’ten beri düzenlediği Şükran Günü Geçidi önemli etkinliklerin başında gelir. Manhattan’da her sene yaklaşık 3.5 milyon kişi yürüyüşe katılır.

5. Paskalya Bayramı

Dünya genelinde kutlanan özel günler ve bayramlar

Paskalya, Hristiyanlar tarafından kutlanan bir bayramdır. Kelime kökeni İbranice’de paskalya “dokunmadan geçmek” anlamına gelir. İsrailoğulları’nın Mısır’dan kaçışını ifade eder. Hristiyanların özel günler ve bayramlar listesinin en başında gelen Paskalya bayramında, İsa’nın çarmıha gerildikten üç gün sonra dirilişi kutlanır. Her yıl Mart ayı sonundan Nisan ayının sonuna kadar olan dönemde kutlanır. Paskalyanın diğer isimleri ise kıyam yortusu, diriliş günüdür. Ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler vardır. Bunlar arasında en bilineni genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtasıdır. Paskalya Günü için evlerde özel çörekler yapılır. Haşlanmış yumurtalar boyanır, mumlar yakılır ve ibadet edilir.

6. Whit Monday

Whit Pazartesi veya Pentekost Pazartesi bir Hristiyan bayramıdır. İncil’in Yeni Ahitine göre, İsa Mesih’in müritleri üzerindeki Kutsal Hayalet inişini anılır. İngiltere’de peynir haddeleme ve fırlatma yarışmaları yapılır. Ülkenin diğer bölgelerinde, yerel pirinç bantların, din adamlarının önderlik ettiği geçit törenleri olan Whit yürüyüşleri düzenlenir. Yürüyüşler genellikle yarışmalar, dans ve yemek gibi etkinliklerle devam eder.

7. İşçi Bayramı

Dünya genelinde kutlanan özel günler ve bayramlar

İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne şehrinde inşaat işçileri, uzun çalışma saatleri için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler. 1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları’nın desteğiyle işçiler uzun çalışma saatlerine karşı gelerek, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago’da yapılan gösterilere yüzlerce işçi katıldı. Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm gerginliği ile devam etti ve 4 Mayıs’ta Haymarket Olayı’na neden oldu. Uygulanan yasal baskılarla bu gösteriler engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs işçi bayramı olarak tüm dünyada kabul edildi. Türkiye dahil olmak üzere ulusal günler ve özel bayramlar olarak 1 Mayıs’ta resmi tatil yapılmaktadır.

8. Rusya Günü

Rusya 12 Haziran 1990 tarihinde “SSCB’den çıkarak bağımsızlığını” ilan etti. Bu tarih, “Rusya Günü” olarak kutlanıyor. 3 gün süren bayramın ilk günü Kremlin’in hemen önünde özel alanlarda plaj voleybolu partisi düzenleniyor. İkinci gün, Kuzminki Park’ta barınaklara yardım amacıyla bir köpek yarışı düzenleniyor. Son gün ise Yeni Arbat’ta  gün boyu stand-up yapılıyor.

9.  Fener Festivali

Bu festival Batı Han Hanedanı döneminde önem kazanmıştır. Bu festivalde Çin halkı sokaklara renkli fenerler asarlar. Bu nedenle bu festivale Fener Bayramı denir. Yuanxiao ve fenerler bu festivali simgeleyen en popüler nesnelerdir. Bu bayramın en önemli etkinliği fenerleri ve gösterileri izlemektir. Çocuklar da kendi yaptıkları fenerleri tutarak sokaklarda gezerler. Etkinlikte ‘yuanxiao’ denilen pirinçten yapılan hamur tatlısı yenir.

10. Hina Matsuri – Bebek Festivali

Dünya genelinde kutlanan özel günler ve bayramlar

Japonya’da 3 Mart tarihinde her evde “Hina Ningyo-Hina Bebekleri” sergilenerek, kız çocuklarının sağlık ve başarıları için dileklerde bulunulur. Kızlar için kutlanan festivalde insanlar kendi evlerinde bulunan oyuncak bebeklerle süslemeler yapar. Bu oyunlar eskiden yüksek zümreler arasında yaygındı. Zaman içinde bu gelenek Japonya’da Bebek Festivali adını aldı.

Eğer siz de içerikler üretmek isterseniz, ücretsiz içerik üreticiliği eğitimimizi tamamlayıp en sonda yer alan Kariyer İçin Başvur sekmesinden örnek bir içerik ile başvurunuzu bırakabilirsiniz.

Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
53
Beğen
Mutlu Mutlu
31
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
24
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
15
Üzgün
Olamaz Olamaz
16
Olamaz
Kızgın Kızgın
37
Kızgın
Komik Komik
18
Komik
İlginç İlginç
27
İlginç

Yorum bırak

Lütfen üye girişi yapın!