Dünya Genelinde En Yaygın Liderlik Stilleri

5 dk okuma süresi


Küçük bir grup dahi olsa, insanın bulunduğu her yerde bir lidere ihtiyaç duyulabiliyor. Gözler hep erkek veya kadın bir lideri arar. O özeldir, gücünü bilgisinden, zekasından ve olaylara yaklaşım tarzından alır. Doğru yer ve zamanda, kutudan seçeceği liderlik stillerinden birini veya birden fazlasını alıp kendi benliğinde karıştırarak, nefeslerin tutulduğu anlarda bir mucizeye sebep olur. Öyleyse liderler, bu stillerden hangisiyle nasıl görünür neler yapar onları öğrenelim. dergiCE olarak, liderlik stilleri arasından dünya genelinde en yaygın görülenleri sizler için derledik. Keyifli okumalar!

1. Dönüşümcü Liderlik

Dünya Genelinde En Yaygın Liderlik Stilleri

Diğer adıyla transformasyonel liderlik, ani ve etkili değişimi gerçekleştirmeye çalışan liderliktir. Temelinde yenilikçi yaklaşım izlemek ve öğrenmeyi kolaylaştırmak vardır. Astların beklentilerinin ötesinde performans sağlamalarını amaçlar ve bunun için duygu, düşünce, inanç ve değerlerini dönüştürür. Çalışanlarının yeni tavırlar geliştirmesine neden olurken gerekli enerjiyi verir. Astlarının duygusal ihtiyaçlarını karşılar ve entelektüel biçimde teşvik sağlar. Yeniden canlanma ihtiyacını görerek dönüşüme yardım eder. Vizyon belirleyerek, yapılan dönüşümü kurumsallaştırır. Başarıya giden yolları görür ve stratejilerini bu yollara göre belirler. Cesaretli, güvenilir ve risk alabilen liderlerdir.

2. Etkileşimsel Liderlik

Dünya Genelinde En Yaygın Liderlik Stilleri

Etkileşimsel liderlik; liderlik stilleri arasından dünya genelinde en yaygın görülenlerden biridir. Bu tür bir lider geçmişine ve geleneklerine sıkıca bağlanmış, ödüllendirme biçimi para ve statü olan liderdir. Dikkatini şikayetler ve başarısızlıkları çözmek için kullanır. Fikirleri ve değişim isteklerini dikkate almaz. İhtiyaçlar hiyerarşisine dayanır. Etkileşimci lider gücünü, bürokratik otorite ve örgütteki yasal güçten alır. Bu liderlik modelinde ödül şarta bağlıdır. Grup üyeleri belirlenen hedeflere ulaştığında ödüllendirilir. Belirlenen standartlara uyulmaması durumunda ise görev ya da iş tamamlanmazsa astını cezalandırır. Lider bir sorun durumunda harekete geçer.

3. Liberal Liderlik

Dünya Genelinde En Yaygın Liderlik Stilleri

“Bırakınız yapsınlar” ilkesinin hakim olduğu liderliktir. Yönetime çok az ihtiyaç duyulan bir ortamda, takipçiler kendi hallerine bırakılır. Bireyler kendi sorumluluklarını üstlenir. Grup üyeleri sorunlara en uygun çözümü bulma konusunda tek başlarınadır. Sözde liderliğin söz konusu olduğu bu liderlik tarzında ödüllendirme ve motivasyon yoktur. Liberal (serbest bırakan) liderlerin temel görevi kaynak konusunda destek olmak ve bu konuda yaşanacak sorunları çözmektir. Çalışanlar kendisine danıştığında fikrini söyler. Ancak bu fikirleri astların faaliyetlerini biçimlendirme açısından bağlayıcı değildir. Liberal liderlik kültür seviyesi yüksek, sorumluluk ve iş bölümünün iyi olduğu gruplarda etkili bir stildir.

4. Otokratik Liderlik

Dünya Genelinde En Yaygın Liderlik Stilleri

Eski ama sık karşılaşılan bu liderlik stilinde, yönetim ve karar alma yetkisi sadece lidere aittir. Merkezde liderin olduğu, lider ve astların ayrı tutulduğu bir modeldir. Otokratik lider grubun amaçlarını kendi başına belirler ve iş dağılımını grup üyelerine danışmadan yapar. Görevler lider tarafından net bir şekilde dağıtılır. Otokratik (Görev odaklı) liderlik gruplarda daha etkin ve daha hızlı karar verme imkanı sağlar. Dolayısıyla bu liderlik stili ile bir liderin eksik olduğu az sayıda katılımcıya sahip gruplarda kısa sürede verimli sonuçlar elde edilebilir. Bu gibi yararlarının yanı sıra, lider aşırı bencil davranmaya başlayabilir, gruptakilere söz hakkı tanımayıp onların iş tatmini, yaratıcılık ve motivasyonlarını azaltabilir.

5. Demokratik Liderlik

Dünya Genelinde En Yaygın Liderlik Stilleri

Demokratik (Katılımcı) liderler çalışanlarına öncü ve rehberdir. Karar alma sürecinde çalışanlarını destekler. Çalışanlar arasında kolaylaştırıcı ve bir arabulucu rolü üstlenir. Kriz dönemleri dışında örgüt amaçlarını grup kararlarına göre yönlendirir. Astlarını planlama, örgütleme ve karar alma aşamalarına katılmaları için yüreklendirir. Aldıkları riskler kişilerin kendi inisiyatifinde olur. Cezadan çok ödül sistemi uygulanır. Bu liderlik modelinde çalışanlar yüksek düzeyde iş doyumu sağlar. Sonucunda sorunlara yenilikçi ve yaratıcı çözümler üretilir. Ancak sorumluluk birden fazla kişiye dağıtıldığından verimlilik düşebilir ve başarısızlıkların sebepleri saptanamayabilir.

6. Karizmatik Liderlik

Dünya Genelinde En Yaygın Liderlik Stilleri

Karizma çekiciliği vurgulamaktır. Kriz ortamlarında ortaya çıkan, iş hayatındaki etkileyici giyim tarzı ve kurtarıcı niteliklere sahip olan kişilerin liderlik tarzıdır. İzleyenlerde hayranlık uyandıran, ikna ve motive ediciliği güçlü, cesaret ve öz güven timsali kişilerdir. Karizmatik liderler fikirlerinin doğruluğuna güçlü bir inanç duyar. Grup üzerinde duygusal açıdan büyük etkilere sahiplerdir. Sanki doğuştan bir yeteneğe sahipmiş gibi gözüken karizmatik liderler çevresindekiler tarafından bir ilgi odağı haline gelir. Bu tür liderler üst düzey enerji ve coşkuya, yüksek düzeyde hitap yeteneğine ve iletişime sahiplerdir. Takipçileri tarafından aktif bir rol modellerdir.

7. Hümanist Liderlik

Dünya Genelinde En Yaygın Liderlik Stilleri

Hümanist (Paternalist) liderler babacan davranış sergilerken, korumacı bir yaklaşım benimserler. Bazen başkalarından bilgi alırken, genelde kendi fikirlerini uygulamayı tercih ederler. Ceza sistemi neredeyse hiç kullanılmaz. Yapılan her iş için grup üyelerinin ödüllendirilmesi sık kullanılır. Grup üyelerini güdüleme yöntemleri ise duygusal yönlendirmelerdir. Hümanist liderlikte öncelik üretimden çok insandır. Bu liderlik modelinde ‘her şey insan için’ mottosuyla iş ikinci plana atılır. Liderler çalışanlarına insan oldukları için önem verirler. Hümanist liderler grup üyelerine güvenir, onlara karşı şeffaf ve etik bir yaklaşım sergiler.

8. Hizmetkar Liderlik

Dünya Genelinde En Yaygın Liderlik Stilleri

Bencillikten arınmış liderliktir. Kendi menfaatleri yerine başkalarının gereksinimlerini gidermeyi önemser. Hizmet etme kavramından anlaşılması gereken şey liderin astlarının ihtiyaçlarını karşılayarak onları güçlendirmesi, sorumluluk almaları için onlara yardımcı olmasıdır. Hizmetkar (Paylaşımcı) lider; iyi dinleyici, anlayışlı, empati kurabilen, ikna kabiliyeti fazla, koruyucu hisleri fazla, birlik kurabilen liderdir. Koltuk sevdası yoktur, vazgeçmeyi bilir. Kendi yerine daha iyi bir lider ortaya çıktığında, daha fazla makamda zaman doldurmaz ve görevi devreder. Bu tür liderler grubun çıkarlarına uygun olmasa bile eşitsizlik ve adaletsizliklere karşı gelirler.

9. Bürokratik Liderlik

Dünya Genelinde En Yaygın Liderlik Stilleri

Liderlik stilleri arasından dünya genelinde en yaygın görülenlerden bir diğeri de bürokratik liderliktir. Bürokratik liderler kural ve prosedürlere fazla bağlıdır ve çalışanlarından da aynı yaklaşımı benimsemesini bekler. İş güvenliği ve para akışının fazla olduğu organizasyonlarda kullanılması faydalıdır. Risk oranının fazla olduğu iş kollarında bürokratik bir liderlik modelinin belirlenmesi yarar getirir. Ancak liderin standardın dışında devamlı olarak riskli kararlar alması gereken durumlarda uygun olmayabilir. Grup prosedürünün dışına çıkılmadığından yaratıcılık ve inovasyon gerektiren durumlarda bürokratik liderlik stilinin kullanılması pek tavsiye edilmez.

10. Doğal Liderlik

Dünya Genelinde En Yaygın Liderlik Stilleri

Doğal liderler diğer liderlik modellerinden farklı olarak bir üst otorite tarafından seçilmezler. Baskın bir liderin olmadığı gruplarda kendiliğinden ortaya çıkarlar. Bu tür liderler resmi bir yetkiye sahip olmasa da grup üzerinde yöneticiden daha fazla etkiye sahiptir. Grubu yönlendirmeye yönelik etkisi olduğundan zaman zaman yönetici ile çatışmaya girebilirler. Araştırmalar bu tür liderlerin dışa dönük, esnek, kendine güvenen, yüksek empati ve enerjiye sahip kişiler olduğunu göstermektedir. Doğal liderler dışsal bir hiyerarşi sonucunda ortaya çıkmadığı için grup tarafından benimsenir. Böylece astlar çalışmaya ve iş birliğine istekli olurlar.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
15
Beğen
Mutlu Mutlu
7
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
5
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
3
İlginç

Yorum bırak