1. Anasayfa
  2. Eğitim

dergiCE 23 Nisan Özel: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı


0

Her çocuğun çok yakından bildiği 23 Nisan denilince neşe, mutluluk, şenlik ve etkinlikler akla gelir. 23 Nisan, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanan resmi bayramlardan biridir. Peki gerçekten 23 Nisan nedir, herkesin bilmesi gereken bu bayramın önemi nedir? Birlikte incelemeye ne dersiniz?

23 Nisan: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!

23 Nisan Atatürk

23 Nisan 1920 günü TBMM’nin kurulması sebebiyle onure edilmek üzere, TBMM tarafından sadece Türk çocuklarına değil, bütün Dünya çocuklarına ithafen, Türkiye’de her yıl kutlanan milli bayramdır. 23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Bu gün, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir. Bu sebeple 23 Nisan etkinliklerine yabancı ülkelerden çocuklar da katılır. Bugünün küçükleri yarının büyükleridir diyen Atatürk, 23 Nisan 1933 yılında çocukları makama kabul etme ve yönetimin öğrencilere bırakılması geleneğini başlatmıştır.

Aynı zamanda 23 Nisan günü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı ve dolayısıyla milletin yönetime tümüyle hakim olması üzerine ulusal egemenlik açısından da önemi büyüktür.

23 Nisanın Önemi Nedir?

Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı

1923 yılında Türk milleti ve askerleri, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nda büyük bir zaferle çıktı. Düşman askerlerin topraklardan çıkarılma süreci ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temelleri Ankara’daki bu ilk TBMM tarihi binasında atıldı. Bu bina şuanda Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak o yılların anılarını sergilemekte.

Atatürk 19 Mart 1920 tarihinde yani İstanbul’un işgalinden 3 gün sonra, bir bildiri yayımladı. Bildiri de, Ankara’da olağanüstü yetkiler taşıyan bir Meclisin toplanacağı, Meclis’e katılacak üyelerin nasıl seçilecekleri, kesin ve kararlı ifadelerle seçimlerin en geç 15 gün içinde yapılması gereği yer alıyordu. Ayrıca, dağılan bir önceki Mebusan Meclisi’nin üyeleri de Ankara’daki bu Meclis’e girebileceklerdi.

21 Nisan sabahı Atatürk, yeni bir bildiri ile Meclis’in 23 Nisan günü toplanacağını, açılış töreninin nasıl yapılacağını duyurdu. İllerde seçilen temsilciler ve Mebusan Meclisi’nin bir kısım üyeleri Ankara’ya geldiler. 23 Nisan 1920 Cuma sabahı herkes, Ankara’da bulunan Meclis Binası çevresinde toplandı. Hacı Bayram Camisinde kılınan Cuma namazı sonrası saat 13:45’te, Meclis binası girişinde tören yapıldı. Ankara’ya gelebilen 115 milletvekili Meclis salonunda toplandı.

Mecliste Yapılan İlk Toplantı Konuşması

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Başkanlık kürsüsüne, seçilenlerden en yaşlı Sinop Milletvekili Şerif Bey çıktı ve aşağıdaki konuşmayı yaparak TBMM’nin ilk toplantısını açtı.

“Huzzarı kiram! İstanbul’un muvakkat kaydiyle kuvayi ecnebiye tarafından işgal olunduğu ve bütün esasatiyle makamı hilâfet ve merkezi Hükümetin istiklâli iptal edildiği malûmunuzdur. Bu vaziyete serfüru etmek, milletimizin teklif olunan ecnebi esaretini kabul etmesi demekti. Ancak istiklâli tam ile yaşamak azmi katisinden olan minelezel hür ve serazad milletimiz esaret vaziyetini kemali şiddet ve katiyetle reddetmiş ve derhal vekillerini toplamaya bağlıyarak Meclisi Âlinizi vücuda getirmiştir. Bu Meclisi Âlinin Reisi Sinni sıfatiyle ve tevfiki ilâhi ile milletimizin dahilî ve harici istiklâli tam dâhilinde mukadderatını bizzat deruhte ve idare etmeye başladığını bütün cihana ilân ederek Büyük Millet Meclisini küşad eyliyorum. Mebuu akdesimiz olan bütün Müslümanların halifesi ve Osmanlıların Padişahı Sultan Mehmed Han-ı Sâdis Hazretlerinin kuyudu cenebiyeden tahlisine ve ebedî payitahtı saltanatı seniye olan İstanbulumuz ile işgal altında ve envai mezalim ve fecayi içinde maddeten ve manen bilâinsaf imha edilmekte bulunan bilcümle vilâyatı mazlumemizin istihlâsına muvaffakiyet ihsan buyurmasını Cenabı Allah’tan niyaz eylerim.” Kaynak

Bu günden sonra, Cumhuriyetin ilanı 29 Ekim 1923’e kadar önemli kararlar alınacaktı. Türkiye Cumhuriyeti’nin, askeri, siyasi ve ekonomik özgürlüğü eline alıncaya kadar çalışacaktı. Ulusal Kurtuluş Savaşı ile ilgili tüm kararlar, bu mecliste verilecekti.

Özetle 23 Nisan, yalnız bir çocuk bayramı değil, ayrıca ulusal egemenlik ve bağımsızlığımızın sembolüdür.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim