Dans ve Müziğin Beynimizde Oluşturduğu Etkiler

5 dk okuma süresi


Dans ve müzik evrensel bir dil olmasının yanı sıra tüm kültürlerde pek çok insanın zevk alarak yaptığı eylemler arasındadır. Müzik dinlemek ve dans etmenin insan üzerindeki etkileri kuşkusuz ki soyut olarak da görülmektedir. Dans ve müziğin beynimizde oluşturduğu olumlu etkiler ise birçok araştırmacılar tarafından araştırılıp incelenmiştir. Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalar arasında en ilginç olan bilgileri sizler için derledik. Bir fon müziği eşliğinde okuyabilirsiniz, keyifli okumalar!

1. Dans Etmek Kas Hafızasını Güçlendirir

Dans ve Müziğin Beynimizde Oluşturduğu Etkiler

Dans etmek pek çok açıdan beynin işlevlerini geliştirmektedir. Hafta da 2 ya da 3 kez yaptığınız dans ile fiziksel denge, uygunluk, sağlığınız ve koordinasyonunuzu arttırmanızı sağlar. Dans figürlerini öğrenme sırasında beyninizde çalışır. Dansın 2. adımından sonra hep sol ayağınızı öne atıyorsanız artık bu şekilde hafızanıza kodlanmış oluyor. Düşünmeden bir refleksmiş gibi dansta sol ayağınız önce çıkartıyorsunuz. Kas hafızasının olumsuz bir yönü de var ki o da yanlış bilgiyi doğru bilgiden ayırt edememesidir. Eğer ki ilk öğrenme aşamasında yanlış kodlarsanız silmek de zor olabiliyor. Ancak beyin her başarılı hareketten sonra endorfin salgılayarak beynin doğru bilgiyi kodlamasını sağlıyor.

2. Müzik Hafıza İçin İyi Gelir

Dans ve Müziğin Beynimizde Oluşturduğu Etkiler

Araştırmalar sonucunda hafızaya iyi gelen etkiler arasında özellikle dans ve müziğin birçok beynimizde oluşturduğu olumlu yanları vardır. Müzik dinlemek hem vücudumuza hem de hafızamıza çok iyi gelmektedir. Yani hem ruh halime hem de bedenimize etkileri görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre özellikle klasik müziğin hafıza üzerinde pozitif etkileri olduğu görülmüştür. Notaların büyülü atmosferine kendisini kaptıran kişilerde direkt hafızaya bağlanan beyin dalgalarında artış olduğu tespit edilmiştir. Önemli bir dersi ya da sunumu ezberlerken klasik müzik dinlemeniz sizin için faydalı olabilir.

3. Dans Etmek Ruh Halini Düzeltir

Dans ve Müziğin Beynimizde Oluşturduğu Etkiler

İnsan beyni dans ederken trans haline geçmektedir. Beyin mutlu olmasından kaynaklı dopamin, serotonin gibi hormanların salgılanmasını sağlar. Yapılan araştırmalara göre dans esnasında tekrarlanan coşkulu hareketler “mutluluk hormonu” yani serotoninin kandaki miktarının daha da fazlalaştığı ortaya çıkmıştır. Bu artış insanın bağışıklık sistemi ve ruh hali üzerinde birtakım olumlu etkileri vardır. Dans etmek aynı zamanda stres yönetimini de desteklemektedir. Dans etmek toplu bir eylem olduğundan insanın yalnızlık hissinin ve depresyonun önüne de geçmiş oluyor. İnsanları daha neşeli ve sosyal haline getiriyor.

4. Müzik Dikkatinizi Toplar

Dans ve Müziğin Beynimizde Oluşturduğu Etkiler

Beynimizde dans ve müziğin oluşturduğu olumlu etkiler arasında dikkat toplaması da vardır. Yapılan araştırmalara göre kanıtlanmış bir gerçek vardır ki, müzik konsantrasyon üzerinde pozitif yönde etkilidir. Müziğin beyine etkilerinden birisi de konsantrasyon sağlamaktır. Özellikle klasik müzik dinleyenlerin dikkat testleri de daha başarılı oldukları görülmüştür. Klasik müziğin insan beyindeki etkisi diğer müzik türlerden farklı olarak kelimelerin olmayışından kaynaklanıyor olabilir. Başka araştırmalara göre ise sözlü olamayan her türlü müziğin konsantrasyona iyi bir etki yaptığını gösteriyor.

5. Dans Etmek Zihni Açar

Dans ve Müziğin Beynimizde Oluşturduğu Etkiler

Uzun süredir dans eden kişiler üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Dans etmenin ve müziğin beynimizde oluşturduğu bir takım etkiler arasında insan zihninin açması da olduğunu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları dans eden kişilerin dikkat ve entelektüel yetenek seviyelerinin dans etmeyen kişilere göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Nedeni ise hem bireysel dans için hem de grup dansı için koreografın uyumunu sağlamak amacıyla dikkatli olmalı, düşünmeli ve uyarlamalı olmaları gerektiğidir. Dans eden kişilerin zihinleri birçok işi aynı yapmaya çalıştığından zihinleri diğer insanlara göre daha çok açıktır.

6. Müzik Sinirinizi Yatıştırır

Dans ve Müziğin Beynimizde Oluşturduğu Etkiler

Her insanın sinirlendiği ya da öfkelendiği anlar olabilir. Ancak çabuk sinirlenen, öfkelenen biriyseniz ve bu durumdan da rahatsızlık duyuyorsanız müzik dinleyerek bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz. Bilim insanlarının yaptığı araştırmada sinirli ve öfkeli olan kişilerin müzik dinleyerek rahatladıklarını görülmüştür. Özellikle metal müzik dinlemek insanı hem ruhunu hem de bedenini sakinleştirmektedir. Metal müzik sizi kötü ruh halinden kurtulmaya yardımcı olacaktır. Bu şekilde müzikler dinleyerek kolay bir şekilde ruhunuzu sakinleştirebilirsiniz. Böylelikle müziğin beyinde bıraktığı etkileri somut bir şekilde görebiliyoruz.

7. Dans Sizi Daha Öz Güvenli Yapar

Dans ve Müziğin Beynimizde Oluşturduğu Etkiler

Dans etmenin insan zihninde mutluluk hormonu salgıladığını 3. başlık altında söylemiştik. Dansın bir başka etkisi de insanların hem sağlıklı olmasını hem de daha özgüvenli bir kişiliğe sahip olmasını sağlamaktadır. Dans eden kişi, zihni bütün sorunları unutur, harekete odaklandığından dolayı zihni özgürlüğüne kavuşur. Birçok araştırmada dans etmek sırt ağrısı, baş ağrısı gibi bedensel ağrılarının hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Dans eden kişi hem ruhunu hem de vücudunu dinç hisseder. Dans ederken bu şekilde bedenini dinç hissetmesi aynı zamanda kişinin özgüvenini de arttırmaktadır.

8. Müzik Yaratıcılığınızı Artırır

Dans ve Müziğin Beynimizde Oluşturduğu Etkiler

Sesin ve müziğin kişinin yaratıcılığını arttırmak için faydalı olduğunu, bilimsel bir deney sonucu kanıtlanmıştır. Araştırmada, farklı tür müziklerin beyinin düşünme biçimleri üzerindeki etkisi araştırıldı. Sonucu ise insanı yükseltici ve mutlu eden melodiye sahip olan müzik dinleyen kişilerin fikir geliştirme de daha yaratıcı olduğunu açıklanmıştır. Sessizlik içinde çalışan kişilere göre daha eşsiz fikirlere sahip olduğu görülmüştür. Bilim insanları aynı zamanda mutlu müziğin beyinde yaratıcı düşünmeyi ve hedef odaklı çalışmayı destekleyen dopamin hormonun seviyesinin de yükselttiğini açıklamışlardır.

9. Dans Ederken Beynin Birçok Bölgesi Çalışır

Dans ve Müziğin Beynimizde Oluşturduğu Etkiler

Dansta yapılan bilinçli hareketler beynin motor korteksinden gelen sinyalleriyle birlikte gerçekleşir. Motor korteksten çıkan sinyaller insan vücudunda aşağı doğru inmeye başlar ve omuriliğin yaklaşık 20 milyon nöronundan geçtikten sonra el ve ayak gibi ilgili diğer vücut organlarına iletir. Hareket ne kadar küçük olursa motor kortekste o kadar fazla nöron ateşlenmektedir. Beyinin iç kısmında yer alan bazal ganglia ise motor hareketlerinin koordinasyonunda yer almaktadır. Bu bölge başlıca el ve göz koordinasyonundan sorumludur. Senelerdir dans eden insanların hem bazal ganglia hem de beyincik hafızanın, hareket ve alışkanlıkta kilit görev alan bölgelerdir.

10. Müzik Kalp Atışı Etkiler

Dans ve Müziğin Beynimizde Oluşturduğu Etkiler

Bilim insanları, iyi bir müzik dinlemenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve bu sayede insanları daha sağlıklı bir hale getirdiğini kanıtlamışlardır. Müzik dinlemek kalp atışını, nabzı ve kan basıncını olumlu yönde etkilemektedir. İnsan kalbi müziğe ve sese aşırı duyarlıdır. Nabız, müzik ile ilgili frekansı, yüksek sesi ve tempolu halindeki seslere karşı duyarlılığı vardır. Sesin ritmine göre ayak uydurmak için kalp ve nabız hızlanır ya da yavaşlamaktadır. Müzik doğal bir kalp atış hızının düzenleyicidir. Önemli olan herhangi bir durumda bedenimize ve beynimize fayda sağlayabilecek o ritmi bulmaktır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
10
Beğen
Mutlu Mutlu
7
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
6
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak