Cumhuriyet Döneminden Bugüne Türkiye’deki Ayakta Kalan İşletmeler

4 dk okuma süresi


Yoğun rekabet nedeniyle işletmelerin ayakta kalabilmesi ve değişimlere ayak uydurabilmesi bir hayli zordur. Cumhuriyet Döneminde kurulmuş pek çok işletme ne yazık ki günümüze kadar varlığını sürdürememiştir. Ancak bazı işletmeler vardır ki, değişen pazar koşullarına ayak uydurarak izledikleri işletmecilik politikaları sayesinde, o günlerden bu günlere güçlenerek gelmiş ve varlıklarını sürdürebilmişlerdir. Biz de, bu işletmeleri araştırdık ve Cumhuriyet Döneminden bugüne Türkiye’deki ayakta kalan işletmeler listesini sizler için derledik. Keyifli okumalar!

1. Türkiye İş Bankası

Cumhuriyet Döneminden Bugüne Türkiye’deki Ayakta Kalan İşletmeler

İş Bankası 1924’te Atatürk’ün yönergeleriyle kurulmuştur. Türkiye’deki ticari ve bireysel bankacılık hizmeti veren en büyük özel banka konumunda yer almaktadır. Cumhuriyet Döneminin ilk ulusal bankasıdır. İş Bankası Celal Bayar’ın önderliğinde 10 personel ile Ankara’da faaliyete başlamıştır. Önce İstanbul şubesi açılmıştır. 1925 yılında ise Bursa ve İzmir’de şubeler açılmıştır. Küçük tasarrufları değerlendirmek ve kalkınmak adına kurulan İş Bankası Cumhuriyet Döneminden bugüne ayakta kalan işletmeler arasında yer almakta ve istikrarlı bir şekilde ilerlemesini sürdürmektedir.

2. Koç Holding

Cumhuriyet Döneminden Bugüne Türkiye’deki Ayakta Kalan İşletmeler

1926’da Vehbi Koç tarafından kurulmuştur. İlk anonim şirket, endüstriyel girişim, halka arz gibi konularda ilk olan şirket bugün de başarısına başarı eklemekte ve Türkiye’nin en güçlü şirketleri arasında yer almaktadır. Sanayi, gıda, elektrikli ev aletleri, otomotiv gibi alanlarda faaliyet göstermektedir. Fortune dergisinde dünyadaki en büyük 500 sanayi firmasından 172. sıraya girmiştir. Koç ailesi Türkiye’nin en zengin ailesi konumuna gelmeyi başarmıştır. Kurulduğu tarihten beri ilerlemesini sürdürmektedir ve en başarılı şirketler arasındadır.

3. Köfteci Ramiz

Cumhuriyet Döneminden Bugüne Türkiye’deki Ayakta Kalan İşletmeler

1928 yılında Manisa’nın Akhisar ilçesinde faaliyete başlamıştır. Ramiz Taşkınlar tarafından kurulan şirket Türkiye’nin en iyi 10 köftecisi arasında yer almaktadır. Et ve sucuk üretimi de yapan firma daha sonra zeytinyağı, bal, reçel, makarna, sabun gibi ürünleri de üretmiştir. Başarısını devam ettirmekte olan firma, Türkiye’nin önemli restoran zincirini elinde tutmaktadır. Firmanın prensiplerine uyumlu restoranları sayesinde ulaşılabilirlikleri artmaktadır. Köfteci Ramiz Cumhuriyet Döneminden bugüne Türkiye’deki ayakta kalan işletmeler arasında yer almaktadır ve başarısını bugün de sürdürmektedir.

4. Anadolu Sigorta

Cumhuriyet Döneminden Bugüne Türkiye’deki Ayakta Kalan İşletmeler

1925’te Atatürk’ün ve İş Bankasının öncülüğünde Türkiye’deki ilk ulusal sigorta şirketi kurulmuştur. “Mavi Poliçe, Geleceğin Sigortası” gibi önemli uygulamaları ile Türkiye’deki paket sigorta sistemini başlatan firma, kapsamlı uygulamalarını müşterilerine sunmuştur. Türkiye’de ilk olarak “Elektronik Cihaz Sigortası” Anadolu Sigorta tarafından uygulanmıştır. 1993 yılında Azerbaycan’da da hizmet vermeye başlamıştır ve yurt dışına açılan ilk sigorta şirketi olmuştur. Bugün hala faaliyet gösteren şirket başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir.

5. Remzi Kitabevi

Cumhuriyet Döneminden Bugüne Türkiye’deki Ayakta Kalan İşletmeler

1927 yılında Remzi Bengi tarafından kurulmuştur. İlk olarak İstanbul Beyazıt’ta açtığı kitabeviyle işe başlamıştır. Yayınevi ilk olarak Ömer Seyfettin’in “Yüksek Ökçeler” kitabını yayımlamıştır. Başlangıçtaki ismi Ümit Kitabevidir. 1930 yılında Remzi Kitabevi adını almıştır. Birçok önemli isimlerin kitaplarını yayınlayan kitabevi, çeviri eserleri yayınlayan ilk kitabevi olmuştur. Psikoloji, kişisel gelişim, felsefe, anı, yönetim kitapları, çocuk kitapları gibi pek çok türde eser yayımlamıştır. Bugün de başarısını devam ettiren işletme başarılı bir şekilde faaliyetlerine devam etmektedir.

6. Hayat Holding

Cumhuriyet Döneminden Bugüne Türkiye’deki Ayakta Kalan İşletmeler

1937 yılında Yahya Kiğılı tarafından kurulup faaliyete başlamış bir şirkettir. Kimya sektöründe faaliyetlerine devam etmekte ve inşaat, ambalaj gibi faklı sektörlerindeki şirketleriyle de çalışmalarını devam ettirmektedir. Ürettiği ürünleri ile dünyaya açılmıştır ve farklı ülkelerdeki üretim tesisleriyle de pazarı canlı tutmaktadır. İşletme; bebek bezi, hijyen, ev bakım ürünleri, temizlik kağıtları, gibi hızlı tüketim ürünleriyle Türkiye pazarında öncü konumda yer almaktadır. İleri teknolojideki üretim tesisleri sayesinde bugün hala varlık gösteren firma Türkiye’nin başarılı firmaları arasındadır.

7. Abalıoğlu Holding

Cumhuriyet Döneminden Bugüne Türkiye’deki Ayakta Kalan İşletmeler

1941 yılında açılan şirket, Cafer Sadık Abalıoğlu’nun üniversite eğitimini yarıda bırakarak ticarete atılmasıyla temelleri atılan işletmenin merkezi Denizli’de bulunmaktadır. Bakır, kağıt, tekstil, enerji, teknoloji, tarım, maden, hizmet sektörü gibi pek çok alanda faaliyet gösteren işletme kurulduğu tarihten beri gelişmesini sürdürmüştür. Cumhuriyet Döneminden bugüne Türkiye’deki ayakta kalan işletmeler arasına giren Abalıoğlu Holding o günden bugüne faaliyetlerini sürdürmüştür ve ayakta kalmayı başarmıştır.

8. Yaşar Holding

Cumhuriyet Döneminden Bugüne Türkiye’deki Ayakta Kalan İşletmeler

1927 yılında Cumhuriyet’in ilk yıllarında “Durmuş Yaşar Müessesesi” ile Yaşar Topluluğu’nun temelleri atılmıştır. 1941’de ilk boya atölyesini kurmuş olan Selçuk Yaşar 1945 yılında üretime başlamıştır. İzmir’de faaliyet gösteren şirketler topluluğu boya sektörüne ağırlık vermiştir ve DYO markası bu sayede kurulmuştur. Gıda, medya, kağıt, gübre, bira, turizm, su üretimi gibi alanlarda da faaliyet göstermekte olan işletme DYO ve Pınar markaları ile başarılı olmuştur. Yıldan yıla gelişme göstermiştir ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamıştır.

9. Eczacıbaşı Holding

Cumhuriyet Döneminden Bugüne Türkiye’deki Ayakta Kalan İşletmeler

1942 yılında Nejat Eczacıbaşı’nın kurmuş olduğu şirket 1952 yılında ilk ilaç fabrikasını kurmuştur. Üretimleri arasında temizlik kağıtları, kolonya, bebek bakım, ev bakım, ev dışı temizlik, cilt bakım, veteriner ilaçları gibi ürünleri bulunmaktadır. İstanbul merkezli şirket ikinci dünya savaşı sırasında ortadan kalkan ürünleri üretmeye başlamıştır. D ve A vitamini gibi ürünlerin yanında bebek mamaları gibi üretimi yavaşlayan ve ihtiyaç duyulan ürünleri üretmiştir. Kurulduğu tarihten beri başarılı olan işletme günümüzde de başarısını devam ettirmektedir.

10. Borusan Holding

Cumhuriyet Döneminden Bugüne Türkiye’deki Ayakta Kalan İşletmeler

1944 yılında Asım Kocabıyık tarafından kurulmuştur. Temeli Asım Kocabıyık’ın öğrencilik yıllarında babasının kurmuş olduğu İstikbal Ticaret şirketinde çalışması ve daha sonra sanayiye yatırım yaparak Borusan Holding’i kurmasıyla başlamıştır. Borusan Holding günümüzde de faaliyetlerini başarıyla sürdürmektedir. İstanbul merkezli olan şirketler topluluğu çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji alanlarında faaliyet göstermektedir. Borusan Holding Cumhuriyet Döneminden bugüne Türkiye’deki ayakta kalan işletmeler arasında yer almaktadır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
1
Beğen
Mutlu Mutlu
2
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
1
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak