İyi Bir İçerik Yazmak İçin Yöntemler

3 dk okuma süresi


Yazı yazmanın faydalarından tutun da yazım türlerine kadar birçok konuya değindik bugüne kadar. Fakat bahsetmediğimiz bir şey daha var; içerik yazarlığı! İçerik yazarlığı nedir, nasıl yapılır, bunun için bir yazma yöntemi var mıdır? Tüm bunları cevapladığımız, iyi bir içerik yazmak için yöntemler listemiz, kafanızdaki tüm soru işaretlerini giderecek. Keyifli okumalar dileriz!

1. İçerik Yazarlığı Nedir?

iyi bir içerik yazmak için yöntemler

İçerik; video, görsel, ses gibi dijital dünyada zenginleştirilmiş materyallere denir. İyi bir içerik yazarı, bu malzemeleri ustaca kullanabilendir. Yazdığı metinlerde bilgi veren içerik yazarının başlıca görevi ise okuru her açıdan aydınlatmaktır. Bunun için yazısında yönlendirme ve taraf tutma amacı gütmez, yazdığı şeyi satmaya çalışmadığı gibi reklamını da yapmaz. Kısaca içerik yazarı; tarafsız, bilgilendirici ve özgündür.

2. Yazı Dili Nasıl Olmalı?

iyi bir içerik yazmak için yöntemler

İçerik yazarının, bilgilendirici ve açıklayıcı olmasının yanı sıra yaptığı işe uygun bir yazı dili kullanması da son derece önemlidir. Her içerik yazarı, kalemi eline aldığı andan itibaren olaylara objektif bakmalı, ben ve sen dili yerine siz dilini kullanmalıdır. İçeriği her kitleye hitap edecek şekilde, anlaşılır bir tarzda yazmalıdır. Cümleler arasında bağlantı adeta ilmek ilmek örülmeli ve akıcı olmalıdır. Bu madde dergiCE için olmazsa olmazlardandır!

3. Yazım Öncesi Çalışmak Şart!

iyi bir içerik yazmak için yöntemler

İyi bir içerik yazmak için yöntemler listemizin en önemli maddesi; çalışmak, araştırmak ve kurgulamak… Disiplinli bir şekilde ilerlemek bu işin en önemli olayı. İyi bir içerik yazarı, yelpazesi geniş bir araştırma sürecini asla atlamamalı ve bu sürecin ardından kendince bir yol belirleyerek uygulamalıdır. Belirlenen bu yolun doğru olması için dijital medya okuryazarlığını bilmek son derece önemlidir. Her içerik yazarı, bu konuya hakim olmalıdır.

4. Araştırmaya En Kökünden Başlamak!

İyi Bir İçerik Yazmak İçin Yöntemler

Yazarlığın en temelinde yatan bir kural var, o da şu: 5N1K. Bu kural araştırmaya başlamadan önce kritik bir öneme sahiptir. İyi bir içerik, bu sorulara cevap verecek nitelikte olmalıdır. İyi bir içerik yazarı ise, asılsız ve yanlış bilgilere hiçbir şekilde yer vermemelidir! Her içerik yazarı, konuyu güvenilir sitelerden gerekirse yabancı kaynaklardan araştırmalı ve doğru bilginin peşinde olmalıdır.

5. Son Derece Özgün Olmalı!

İyi Bir İçerik Yazmak İçin Yöntemler

Dijital dünyada milyonlarca bilgi, milyonlarca içerik var. İyi bir içerik yazarı her zaman yeni bir şeyler söylemeli, olmayan şeyi üretmelidir. Tüm bilgilerin sentezini iyi yapmalı, araştırma kurgusunda elemeli ve ortaya bu güne kadar yapılmamış bir şey koymalıdır. Ayrıca özgün olmayan içerik üretmek yasal bir suçtur! Bu konuda içeriğinizin özgünlüğünü kontrol etmenizi sağlayacak sitelerden yardım alabilirsiniz.

6. Özgünlük Demişken: SEO

İyi Bir İçerik Yazmak İçin Yöntemler

Bir içerik yazarı, dijital ortamda içerik üretiyorsa SEO’ya da hakim olmalıdır. SEO’ya uyumlu yazdığı her özgün içerik; daha çok okuma, daha çok kişiye ulaşma imkanı sunacaktır. En azından yazar, SEO hakkında temel bilgi sahibi olmalı ve içeriklerinde anahtar kelimeleri kullanmalıdır. Yazdığınız içerikte kullanmanız gereken etiket ve anahtar kelimeleri doğru belirleyin ve metnin içine son derece doğal bir şekilde bu kelimeleri yayın.

7. İmlası Kusursuz, İçeriği Su Gibi Akıcı Olmalı!

iyi bir içerik yazmak için yöntemler

İyi bir yazar olmanın yolu, yazım imla kurallarına uygun, akıcı bir dil kullanmaktan geçiyor. Okuyucuyu sıkmayacak şekilde, akıcı yazılmış bir içeriğin önemi çok fazla. Bunun yolu özne – yüklem takibidir. Siz dilinde yazdıysanız siz dilinde, geniş zamanda yazdıysanız geniş zamanda devam edebilirsiniz mesela. Çünkü okuyucularınız aksi halde daldan dala atlayarak sıkılacaktır. Yazım veya imla hataları ise okuyucuların, sizi amatör görmesine ve okumadan hemen çıkmasına sebep olacaktır. Bunu engellemek için defalarca içeriğinizi okuyup, üzerinde düşünerek derli toplu bir yazı yazmakla ve bütünselliği sağlamakla mümkün!

8. İçerik Yazarı Dediğin Planlı, Programlı Olur!

İyi Bir İçerik Yazmak İçin Yöntemler

Bir not defteriniz olsun, daima yanınızda taşıyın. O an aklınıza gelen bir şeyi, nasıl olsa hatırlarım, demek yerine kaydedin. Unutmayın bir kelime, bir cümle; bir sonraki içeriğinizi yazarken kurtarıcı olabilir! Kendinize verimli plan yapma tekniği geliştirin ve buna son derece uyum gösterin. Çalışmaktan, disiplinden vazgeçmeyin!

9. Görsel Zekanız İşi Tamamlasın!

İyi Bir İçerik Yazmak İçin Yöntemler

Sadece yazı yazmak iyi bir içerik yazarı için yeterli değildir. Çift kanatlı olmalı, yazınız kadar görsellerinize de özen göstermelisiniz. Özellikle görsellerin en, boy oranına ve kalitesine dikkat etmelisiniz. Bu konuda photoshop programını bilmeniz birçok sorunu çözecektir. Cümlelerin, kelimelerin tıkandığı bir an elbet kurtarıcı vazifesi görecektir. Bu gibi durumlarla başa çıkmak için görsel zekanıza başvurun. Yazı ile anlatamadığınız şeyi, oluşturacağınız görselle anlatın.

10. Her Şey Bittikten Sonra Son Okuma!

iyi bir içerik yazmak için yöntemler

Yazı işiniz bitti, içeriğinizi tamamlamanın rehavetine kapılıyorsanız durun! Yapmanız gereken son bir şey daha var. Yazınıza son noktayı koyduktan hemen sonra, yazınızı sesli bir şekilde okuyun, son okuma yapın. Birçok gazetecinin kullandığı bu taktik sayesinde, yazdığınız cümlelerde uyumsuz noktaları görür, imla hataları varsa düzeltmiş olursunuz. Kulağınızı tırmalayan kelimeleri değiştirerek profesyonel bir metin hazırlarsınız.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
40
Beğen
Mutlu Mutlu
18
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
19
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak