Çölyak Hastalarının Rahatlıkla Tüketebileceği Glutensiz Lezzetler

Günümüzde en yaygın görülen rahatsızlıklardan biri çölyaktır. Peki nedir bu çölyak? Çölyak hastalığı vücudun glutene intoleransı olduğunu gösteren bir rahatsızlıktır. Çölyak hastaları gluteni sindiremezler. Bu yüzden de gluten tüketmeleri sağlıkları için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ancak günümüzde birçok reçete gluten içerdiğinden dolayı çölyak hastaları istedikleri yiyeceklerden mahrum kalabilirler. Biz de dergiCE ekibi olarak glutenli reçetelerin glutensiz versiyonlarını sizler için derledik. Bu listedeki tüm lezzetler çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği, lezzetli ve sağlıklı glutensiz tariflerdir. Keyifli okumalar dileriz, deneyen herkese şimdiden afiyet olsun!

1. Glutensiz Anne Köftesi

Çölyak Hastalarının Rahatlıkla Tüketebileceği Glutensiz Lezzetler

Küçüklüğümüzden beri en sevdiğimiz lezzetlerden olan anne köftesi, glutensiz de yapılabilir. Gluten diyeti yapanların ya da çölyak hastalığı olanların bu lezzetten mahrum kalmaması için bu tarif mükemmel bir buluş. Glutensiz anne köftesi yapımına soğanın kabuklarını soyup rendeleyerek başlıyoruz. Ardından maydanoz hariç tüm malzemeleri karıştırma kabına alıp yoğuruyoruz. Ardından ince ince doğradığımız maydanozu da köftemize ekleyip hepsini harmanlıyoruz. Ardından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil veriyoruz. Hazırladığımız köfteleri yağda kızartıyoruz. İşte çölyak hastalarının ve glutensiz beslenenlerin büyük bir rahatlıkla tüketebileceği anne köftesi barındırdığı tüm lezzetler ile hazır, üstelik glutensiz!

2. Glutensiz Börek

Çölyak Hastalarının Rahatlıkla Tüketebileceği Glutensiz Lezzetler

Türk mutfağında hamur işleri önemli bir yer tutmaktadır. Poağaça, börek, ekmek türü yiyecekleri milletçe çok severiz. Ancak gluten intoleransı bizi bu lezzetlerden uzaklaştırabilir. Bu lezzetlerden uzaklaşmak yerine glutensiz olarak hazırlayabileceğimiz tarifler yapabiliriz. Glutensiz börek, lezzetiyle ve sunumuyla sizi mest edecek. Glutensiz börek için öncelikle patatesleri haşlıyoruz. Haşlanan patatesleri iyice ezip kinoa ezmesiyle karıştırıyoruz. İçine kaya tuzu ve yumurtayı ekleyip yoğuruyoruz. Yapışmaz tavayı sade yağla yağlayıp üzerine börek hamurumuzun yarısını yayıyoruz. Ardından keçi peyniri, kuru nane ve doğranmış siyah zeytinleri karıştırıp hamurun üzerine iç harç olarak koyuyoruz. Kalan hamurla üstünü kapatıyoruz. Hazırladığımız böreği arkalı önlü tavada pişiriyoruz. Afiyet olsun!

3. Glutensiz Lahmacun

Çölyak Hastalarının Rahatlıkla Tüketebileceği Glutensiz Lezzetler

Lahmacun en sevilen lezzetlerimizden olmasına rağmen gluten deposudur. Fakat glutensiz seçeneği herkese uygun bir tariftir. Evde kolaylıkla yapılabilen glutensiz lahmacun tarifi, sofralarınıza kesinlikle çok yakışacaktır. Glutensiz lahmacun için öncelikle maya ve suyu karıştırıyoruz. 10 dakika kadar bekleyip içine unu, sütü v tuzu ekleyip yoğuruyoruz. Hazırladığımız hamurun üzerini mayalanması için temiz bir havluyla kapatıyoruz. Hamur mayalanırken iç harcı hazırlıyoruz. İç harç için kıyma hariç tüm malzemeleri mutfak robotunda çekiyoruz. Ardından kıymayla karıştırıyoruz. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Merdane ile tabak büyüklüğünde hamurları açıyoruz. Üzerine iç harcı koyup kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde tavada tüm lahmacunları pişiriyoruz. İşte bu kadar pratik!

4. Glutensiz Pizza

Çölyak Hastalarının Rahatlıkla Tüketebileceği Glutensiz Lezzetler

İtalyan mutfağından çıkıp tüm dünyaca sevilen pizza, gluten bakımından oldukça zengin bir üründür. Ancak glutensiz tarifi yaparak pizza lezzetinden mahrum kalmayabilirsiniz. Glutensiz pizza için, kabakları soyup rendeliyoruz. Ardından rendelenen kabakların suyunu iyice sıkıyoruz. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırıyoruz. Yumurta beyazlarını köpük haline gelene dek çırpıyoruz. Yumurta sarılarını söndürmeden yumurta beyazlarına yediriyoruz. Daha sonra kabak, kaşar peyniri, kabartma tozu ve tuzu yumurtalarla iyice karıştırıyoruz. Pizza tabanımızı yağlı kağıt serili tepsiye yayıyoruz. Üzerine domates sosunu sürüp pizza malzemeleriyle lezzetlendirip fırında kızarana dek pişiriyoruz. Glutensiz pizzamız hazır!

5. Glutensiz Simit

Çölyak Hastalarının Rahatlıkla Tüketebileceği Glutensiz Lezzetler

Kahvaltıların vazgeçilmez lezzeti simit, glutensiz olarak da yapılabilir. Glutensiz seçeneği birçok beslenme türüne uygun olmasının yanında çok da lezzetli. Glutensiz simit için öncelikle pekmez hariç tüm sıvı malzemeleri karıştırma kabına alıyoruz. Üzerine azar azar glutensiz unu ekleyerek hamurumuzu yoğuruyoruz. Ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra hamurumuzu 40 dakika mayalanmaya bırakıyoruz. Bu sırada pekmezi biraz suyla seyreltiyoruz. Mayalanan hamurdan portakaldan biraz küçük parçalar koparıp şekil veriyoruz. Simitleri önce pekmezli su karışımına ardından susama buluyoruz. Fırın tepsisine dizdikten sonra glutensiz simitlerimizi önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişiriyoruz. İşte kahvaltıların yıldızı hazır!

6. Glutensiz Brownie

Çölyak Hastalarının Rahatlıkla Tüketebileceği Glutensiz Lezzetler

Muhteşem çikolata lezzeti brownie herkes tarafından çok sevilmektedir. Ancak içerdiği gluten nedeniyle bazı beslenme şekillerine uygun değildir. Glutensiz versiyonu herkesin midesine uyum sağlar, yoğun çikolata tadıyla da başınızı döndürür. Nefis glutensiz brownie için öncelikle yumurta ve toz şekeri çırpıyoruz. Ardından zeytinyağı ve sütü karışıma döküyoruz. Üzerine glutensiz un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekliyoruz. Spatula yardımıyla tüm malzemeleri harmanlıyoruz. Karışımı bir karıştırma kabına boşaltıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında piştikten sonra çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği glutensiz brownie içerdiği lezzetler ile hazır!

7. Glutensiz Çilekli Blondie

Çölyak Hastalarının Rahatlıkla Tüketebileceği Glutensiz Lezzetler

Kakao içermeyen brownie lezzeti olan blondie, nefis bir tatlı önerisidir. Tatlı krizlerinin imdadına yetişen blondie, glutensiz olarak da tercih edilebilir. Hele ki, çilekle lezzeti katlanırsa, kim karşı koyabilir ki böyle bir lezzete? Glutensiz çilekli blondie için, muzları çatalla eziyoruz. Muzların üzerine sütü ekleyip çırpıyoruz. Ardından yulaf unu ve hindistancevizi yağını ekleyip karıştırıyoruz. Hindistancevizi ununu da azar azar ekleyerek karışıma yediriyoruz. Karışımı fırın kabına boşaltıp üzerine çikolata ve çilek dilimleri koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat piştikten sonra tadına doyulmaz glutensiz çilekli blondie hazır!

8. Glutensiz Kakaolu Puding

Çölyak Hastalarının Rahatlıkla Tüketebileceği Glutensiz Lezzetler

Belki de en pratik tatlılardan olan puding, glutensiz versiyonu ile çok daha sağlıklı. Hazırlaması 10 dakikadan kısa süren bu tarifimize özellikle çocukların bayılacağını garanti ediyoruz. Glutensiz kakaolu puding için öncelikle elmaları soyup dilimliyoruz. Ardından hindistancevizi hariç tüm malzemeleri mutfak robotuna atıp çekiyoruz. Kıvam alana kadar azar azar hindistancevizini ekliyoruz. Hazırladığımız pudingi kuplara paylaştırıyoruz. Birkaç saat buzdolabında dinlendikten sonra tadına doyulmaz glutensiz kakaolu pudingimiz afiyetle tüketmek için hazır. Özellikle çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği glutensiz kakaolu puding içindeki lezzetler ve besin değerleri ile de çok besleyici.

9. Glutensiz Limonlu Kurabiye

Çölyak Hastalarının Rahatlıkla Tüketebileceği Glutensiz Lezzetler

Çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında olan kurabiye tarifleri çoğunlukla gluten içermektedir. Ancak glutensiz limonlu kurabiye tarifiyle çay saatlerinizi beslenmenize uygun şekilde şenlendirebilirsiniz. Ferahlatıcı limonlu kurabiye için, un hariç tüm malzemeleri karıştırma kabına alıyoruz. Ardından unu azar azar ekleyip yoğuruyoruz. Hamurumuzu 1 saat buzdolabında dinlendiriyoruz ki; lezzetler bütünleşsin. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişiriyoruz. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis ediyoruz. Afiyet olsun!

10. Glutensiz Snickers Bar

Çölyak Hastalarının Rahatlıkla Tüketebileceği Glutensiz Lezzetler

Nefis mi nefis snickers barı sevmeyen yoktur herhalde. Ancak paketli satılanlar hem gluten içeriyor hem de ev yapımına göre çok daha sağlıksız. Evde muhteşem snickers lezzetini çok daha sağlıklı ve glutensiz yakalamanız mümkün. Glutensiz snickers bar yapımına tabanından başlıyoruz. Tabanı için yulaf unu, pekmez, tahin ve balı karıştırma kabında iyice karıştırıyoruz. Ardından hazırladığımız karışımı streç film serdiğimiz kaba yayıyoruz. Üzerini iyice bastırıyoruz. Daha sonra fıstık ezmesini sürüp buzdolabında 1 saat kadar bekletelim. Buzdolabından çıkan bar tabanlarının üzerine benmari usulü erittiğimiz çikolatayı boşaltıp üzerini fıstıklarla süsleyelim. Buzdolabında yarım saat daha dinlendirip dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Mobil sürümden çık