Çocuklarda Öğrenme Güçlüğüne Karşı Etkili Çözüm Yolları

5 dk okuma süresi


Öğrenme güçlüğü, bireyin okumasında, konuşmasında, dinlemesinde ve yazmasında konuyu kavrarken zorluk yaşaması demektir. Tedavisinde eğitsel terapiler uygulanır. Öğrenme güçlüğü çocuğun asla bir konuyu anlayamayacağı veya etkinlikler yapamayacağı anlamına gelmez. Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların öğrenme süreci daha uzun sürer ve emek ister. Yeni becerileri geliştirmede, karışık durumları anlamada ve iletişim kurma gibi konularda desteğe ihtiyaç duyabilir. Öğrenme güçlüğüne karşı çözüm yolları arasından en etkili 10 yöntemi çocuklarda uygulanabilmesi için listeledik. Keyifli okumalar!

1. Çocuk İle İletişim

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğüne Karşı Etkili Çözüm Yolları

Öğrenme güçlüğüne karşı çözüm yolları ararken en önemli ve etkili olanı çocuklarda iletişimdir. Onlara zekâlarında bir sorun olmadığı belirtilmeli ve yaşadığı sıkıntılar nedenleri ile birlikte açıklanmalıdır. Farklı şekillerde öğrenebileceği ve öğrenirken de daha fazla zamana ve emeğe ihtiyacı olduğu açıklanmalıdır. Uygun bir dille yapılan bu açıklamalar çocuk için önemlidir. Ayrıca öğrenme güçlüğü belirtileri gösteren bir çocuğun çeşitli sosyal sorunları olur. Bu nedenle de özgüvenleri düşebilir. Bunu engellemek için çevresindeki insanlara ve okuluna durum bildirilmelidir. Bu sayede çocuğun çektiği zorluklar yüzünden ona farklı ve aykırı davranılması engellenmiş olur.

2. Sabırlı Ebeveynler

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğüne Karşı Etkili Çözüm Yolları

Öğrenme güçlüğü olan bir çocuğun ebeveynleri çok sabırlı olmalıdırlar. Hoşgörülü olmalılar ve çocuğun öz güvenini incitecek tavırlarda bulunmamalılar. O an kafası dağınık veya kötü hisseden bir ebeveyn ise yavaş hareketlerle son derece sakin bir şekilde iletişim kurmalıdır. Öğrenme güçlüğü sıkıntısı yaşayan bir çocuğu asla diğer çocuklarla kıyaslanmamalıdır. Anlamasını kolaylaştıracak yollar, ipuçları veya teknikleri geliştirilmelidir. Olumlu tavırlar öğrenmesini kolaylaştırır. En önemlisi de çocuğa değerli olduğu hissettirilmelidir. El becerilerini geliştirecek aktiviteler bulunabilir ve böylece çocukla vakit geçirilir. Ayrıca ebeveynler çocuğu gözlemleyerek öğretmenlerine veya doktoruna yaşadıklarını anlatıp iletişime açık olmalılar.

3. Düzenli Bir Ortam

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğüne Karşı Etkili Çözüm Yolları

Öğrenme güçlüğü sıkıntısı çeken bir çocuk düzenli bir ortama ihtiyaç duymaktadır. Uyum sağlayamadıkları yerlerden kaçmak gibi bir tepkide bulunmamaları için onları düzene alıştırmak öğrenmelerine kolaylık sağlayacaktır. Konularda tekrar yapma, düzene yönlendirmeler ve sınır koymalar öğrenmelerine yardımcı olur. Büyük projeleri, basit ama küçük parçalara bölerek çocuğun kavrayıp bu projeyi ya da görevi başarıyla tamamlaması sağlanabilir. Bu durum özgüvenini yükseltir. Belli bir programı yani düzeni olan çocuk ne yapacağını bilir ve ona göre hareket ederek stres yapmaz. Öğrenme güçlüğüne karşı etkili çözüm yolları arayışında olan çocuk düzenli, sakin bir çevre ister ve bu çocuklarda böylece güvende hisseder.

4. Güvenli Bir Çevre

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğüne Karşı Etkili Çözüm Yolları

Duygusal olarak çocuklarda güvenli bir çevre oluşturulması gerekir. Bütün çocukların aynı olmadığı ve herkesin biricik olduğu kabul edilmelidir. Bu nedenle her çocuğun farklı ihtiyaçları vardır ve buna göre davranılmalıdır. Hem okullarda hem de evde öğrencinin özellikleri ile uyumlu değişikliklerin yapılması çocuğun performansını da olumlu etkiler. Destekleyici, güvenli bir çevre çocukta stresi azaltır. Kendini güvende hisseden çocuk ancak kendisini eğitime ve öğrenmeye açabilir. Öğrenme güçlüğü çeken bir çocuğun kendisini yetersiz hissetmesine neden olunmamalıdır. Onun da iznini alarak arkadaşları bilgilendirilmelidir.

5. Etkinlikler Ve Oyunlar

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğüne Karşı Etkili Çözüm Yolları

Oyunlar çocukların ruhsal ve fiziksel sağlıkları açısından önemlidir. Oyunlarla hayal güçleri gelişirken aynı zamanda zihinsel becerileri de gelişir. Bu etkinlikler uygulanırken; çocuk için uygun olup olmadığına, çocuğun gelişim düzeyine, başarılı oldukları durumda tebrik etmeye ve en önemlisi başarısız olduklarında tekrar yapabilmesi için cesaretlendirmeye dikkat edilmelidir. Her farklı etkinlik çocuğun farklı özelliklerinin gelişimi içindir. Örneğin renkleri eşleştirme oyunu motor becerilerinin gelişimini destekler. Kas gelişimi için veya dikkat arttırıcı özellikte etkinlikler de vardır. Bulmaca aktiviteleri, hamurdan harfler yapmak veya isim-şehir-hayvan gibi oyunlar da çocuğun gelişiminde kullanılabilecek yöntemlerdir.

6. Dikkat Toplama

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğüne Karşı Etkili Çözüm Yolları

Sınıf ortamında öğrenme güçlüğü yaşayan bir öğrencinin cam kenarı gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak bir yerde oturması sağlanmalıdır. Çocuktan istenenler daha açık ve net bir şekilde belirtilmelidir. Çocuk detaylarda boğulmamalıdır. İstekler karışık ve uzun bir şekilde söylendiği zaman çocuğun kafası karışabilir ve eğer bir grup ortamında böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsa olumsuz etkilenebilir. Soyut örneklerden kaçınılmalıdır ve gerektiği durumlarda somut örnekler sunulmalıdır. Çalışmasını birkaç parçaya bölmesi sağlanabilir. Böylelikle tamamladığı her parçadan sonra devam etmeden önce mola verebilir.

7. Hareket İhtiyacını Karşılama

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğüne Karşı Etkili Çözüm Yolları

Öğrenme güçlüğüne karşı çözüm yolları arasında çocuklarda hareket ihtiyacını karşılamasına izin vermek etkili bir yöntemdir. Fiziksel hareket için çocuğa gün boyu fırsat sağlanmalıdır. Bu sayede çocuktaki aşırı hareketlilik azalır. Okulda veya evde küçük basit etkinliklerle onun hareket etmesi sağlanabilir. Okulda tahtayı silmesine izin vermek, evde ise mutfak işlerinde yardımcı olmak gibi basit durumlar etkili olacaktır. Sınıf ortamında tartışmalara katılmak, projeler geliştirmek gibi interaktif öğrenme stratejileri kullanılabilir. Laboratuvar gibi öğrenme ortamları onun için değişik olacağından dikkatini arttırır.

8. Planlı Ve Kontrollü Davranma

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğüne Karşı Etkili Çözüm Yolları

Kurallar yani ondan beklenilenler net bir şekilde belirtilmeye çalışılmalıdır. Kurallar sık sık olumlu bir şekilde hatırlatılmalıdır. Kuralların olmadığı zaman neler olacağı mantıklı bir şekilde açıklanmalıdır. Ayrıca küçük bir hatasında hemen ceza verilmemelidir. Çocuğun mükemmel olması beklenemez. Bu tarz bir beklenti onu olumsuz etkileyerek yükünü arttıracaktır. Bu nedenle adil olunmalıdır ve tutarlı kararlar alınmalıdır. Çocuğun yanlışın neyin sebep olduğunun anlaşılması gerekir. Uygun kontrollü davranışlar sergilediğinde ödüllendirilmesi çocuğu olumlu etkileyecektir. Problem veya bir sorun ile karşılaştığında hangi yolu izleyeceği öğretilmelidir. Bu konuda yani problemin çözümünde çocuğa yardım edilmelidir.

9. Başarıyı Artırma

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğüne Karşı Etkili Çözüm Yolları

Çocuklarda çalışma alışkanlıklarını geliştirerek başarılarını arttırmak, öğrenme güçlüğüne karşı gerçekleştirilecek çözüm yolları arasında uygulanabilecek etkili bir yoldur. Planlı ve programlı bir şekilde çalışmasını yapan çocukta gelişme olacaktır. Öğrenme isteğini kamçılayarak ileriye yönelmesi sağlanabilir. Mümkün olduğunca akademik dersleri gün ortasında çeşitli saatlere yerleştirilmelidir. Diğer saatlere çocuğun hoşlanacağı ders veya etkinlikler koyulmalıdır. Soru sorması ve öğrendiği konuları tekrar edebilmesi için rahat hissetmesi sağlanmalıdır. Çocuğun başarısı için en önemlisi, ev ve okul arasındaki olumlu iletişimdir. Bunu bilerek buna göre çözüm yolları izlenmelidir.

10. Uzman Görüşü

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğüne Karşı Etkili Çözüm Yolları

Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların erken teşhisi, gereken eğitimin ve tedavinin sağlanabilmesi için önemlidir. Burada sadece ebeveynler değil öğretmenlerde çocukları gözleyerek öğrenme güçlüğü belirtilerinin olup olmadığına bakmalıdır. Bu belirtileri gözlemledikten sonra çocuğa, uzman bir hekimin testleri yardımıyla tanı konur. Hangi alanda eksiklikler yaşadığı klinik ortamda, testler yardımıyla tespit edilir, ardından tamamen ona özel plan ve programlar hazırlanır. Bu dönemde çocuğa farklı veya şiddet dolu davranışlarda bulunulmamalıdır. Öğrenme güçlükleri başta çocukta özgüven düşüklüğüne veya depresyona neden olabilir. Bu nedenle de çocuk için ona uygun etkinlikler bulunabilir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
12
Beğen
Mutlu Mutlu
5
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
5
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
1
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
1
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak