Çağın Ötesindeki Dahi Nikola Tesla’dan Şahane Aforizmalar

5 dk okuma süresi


10 Temmuz 1856’da Hırvatistan’da doğdu, 86 yaşında zor ve mücadeleci olarak sürdürdüğü hayata gözlerini yumdu. Fakat günümüzde dahi modern bilimin ve insanlığın sözlerinde her daim yerini bulmayı başardı. Sırp kökenli, mucit, bilim adamı, elektrik ve makine mühendisi, aynı zamanda kelimenin tam anlamıyla fütürist olan bu ismi günümüzde (AC) alternatif akım ve Thomas Edison ile olan mücadelesinden bilmekteyiz. O çağın çok ötesindeki dahi ve sıra dışı bir adamdı, işte sizler için Nikola Tesla’dan okuduğunuzda dünyayı aydınlatacak şahane aforizmalar…

1. Bilim Hakkında

Çağın Ötesindeki Dahi Nikola Tesla’dan Şahane Aforizmalar

“Bilim insanı doğrudan bir sonuç hedeflemez. Gelişmiş fikirlerinin hemen alınmasını beklemez. Onun çalışması gelecek nesiller için bir temeldir. Yaşar, çalışır ve umut eder.” sözleri ile aslında ne derecede fütürist bir düşünce yapısına sahip olduğunu, sugötürmez bir şekilde ifade etmiştir. Tesla yaşadığı dönemde ekonomik zorluklara rağmen 300’den fazla patente sahip olduğu bir hayat geçirdi. Bilim dünyasına sağladığı sayısız katkıların yanı sıra Tesla 20. yüzyılı icat eden adam olarak da bilinmektedir. Güç dengelerinin oldukça dengesiz olduğu günümüzde hâlâ yaşıyor olsaydı ne denli farklı bir teknoloji furyasında yaşıyor olurduk, merak etmemek elde değil.

2. Sevdiğiniz Şeyler Hakkında

Çağın Ötesindeki Dahi Nikola Tesla’dan Şahane Aforizmalar

Tesla zamanına ve hatta günümüze göre aykırı fikirleri ve bilimi kalıpların dışında kullanmasıyla gündeme gelen bir adamdı. Elbette böyle olması ona kazandırdığı farklı bakış açısının yanında pek çok dezavantajda kazandırdı. Fakat o yine de kendi sevdiği, arzu duyduğu ve hayalini kurduğu şeyleri gerçekleştirmek için çalıştı. Şu sözleri ise tam olarak nasıl biri olduğunu açıklar nitelikte olup öte yandan hayatımıza pozitif bir bakış açısı oluşturabilecek nitelikte bir söz; “Doğal yatkınlıkları kuvvetli bir arzuya dönüştüğünde, insan amacına doğru kanatlı çizmelerle yol alır.”

3. Teknolojinin Geleceği Hakkında

Çağın Ötesindeki Dahi Nikola Tesla’dan Şahane Aforizmalar

1800’lü yılların sonu ve 1900’lu yılların başında yaşayan birinin, günümüzde hayatımızı oldukça kolaylaştıran akıllı telefonlar ve wifi teknolojisi hakkında konuştuğunu duysak herhalde biraz şaşırır ve ona bu kadar da saçmalamaması gerektiğini belirtirdik. Fakat Tesla geleceği ve teknolojinin gidebileceği sınırları çok önceden görmüş ve hissetmişti. “Nefretiniz elektriğe dönüştürülebilseydi bütün dünyayı aydınlatırdı. Çok yakında kablosuz olarak dünyanın her yerine mesaj iletmek öyle kolay olacak ki; herkes kendi aygıtını yanında taşıyıp çalıştırabilecek. Bu konuya inancım öyle sağlam ki…”

4. İnsanların Değişimi Hakkında

Çağın Ötesindeki Dahi Nikola Tesla’dan Şahane Aforizmalar

“Fikrimi çalmalarını değil kendi fikirlerinin olmamasını umursuyorum.” Pek çok farklı açıdan ele alınabilecek olan bu sözü, aslında evrilen yaşam fırsatlarımıza karşı yavaşça kaybetmeye başladığımız insanlığımızın Tesla tarafından vurgulanmış kısa bir özeti gibidir. En büyük rüyası dünyaya bedelsiz enerji sağlamak olan birinin, insanlar hakkında ki düşünceleri pekte aydınlık olmasa da aslında sadece insanları geleceğin karanlık yönlerine karşı uyarmak istemiş olsa gerek. Yine de insanların farkındalığının bir anda artmasını beklemek, kapitalist dünyamızda enerjinin bedelsiz olmasını beklemek gibi koca bir hayalden ibarettir.

5. Gelişime Adanmış Bir Hayat Hakkında

Çağın Ötesindeki Dahi Nikola Tesla’dan Şahane Aforizmalar

Kendisi pek çok açıdan determinist biri olarak bilinir, öyle ki başladığı bir işi bitirmek gibi bir takıntısı ve her şeyin mutlak bir anlayışa dahil olduğunu düşünmektedir. Bir keresinde realist bir yazarın eserini tesadüfen okumaya başlayan Tesla, kendisini eseri bitirmek zorunda hissettiği için yazarın tam tamına 100 ciltlik eserini okuyarak bitiriyor. Hayatının uzun bir kısmını bu yazarın eserleri ile pekte keyif almadan geçiren Tesla elbette ki hayat hakkında da enteresan bir aforizmaya imza atmıştır. “Hayat her zaman çözüm kapasitesi olmayan bir denklemdir ve öyle kalacaktır, ama bazı bilinen faktörler içerir.”

6. Medeniyete Karşı Bakış Açısı Hakkında

Çağın Ötesindeki Dahi Nikola Tesla’dan Şahane Aforizmalar

Aslında etrafınızda hiç düşünmeden kullanmakta olduğunuz pek çok mekanik ya da teknolojik aracın altında imzası ya da imzaları bulunan bu adam elbette biraz farklı biriydi. Hiç şüphesiz yaşadığımız dönem de dahi tam olarak değerini kavrayamadığımız bu adamın bir milenyum şartlarında dahi bir deha olduğu apaçık ortadadır. Çağın ötesindeki adam, Nikola Tesla’dan aforizmalar arasından belki de en şahane olanı medeniyete atıfta bulunan şu sözleridir; “Medeniyetin yayılışı bir ateşe benzetilebilir; önce zayıf bir kıvılcım, sonra titreyen bir alev, daha sonra hızı ve gücü sürekli artan muazzam bir ateş.”

7. Erdem ve Kusurlar Hakkında

Çağın Ötesindeki Dahi Nikola Tesla’dan Şahane Aforizmalar

Tesla genel olarak maddiyat ve popülarite açısından şanssız bir hayat geçirmiş biridir. İlk motorlu aracı üreterek gösteriş yapan Ford’un yanına giderek ona aslında bu kadar büyük bir motora ihtiyacı olmadığını söyleyen Tesla, Ford tarafından umursanmamıştır. Kendini üstün gören Ford’un bu tepkisine karşı Nikola Tesla laboratuarda geçirdiği saatler sonucunda günümüzde dahi kullanılan ateşleme sistemini icat ederek Ford’a bunu göstermiştir. Sonuç olarak Ford, Tesla’dan hızlı davranarak ateşleme sisteminin patentini kendisi almıştır. “Erdemlerimiz ve kusurlarımız tıpkı kuvvet ve madde gibi ayrılmaz ikilidir. Ayrıldıklarında insan bir hiçtir.”

8. Nefret Hakkında

Çağın Ötesindeki Dahi Nikola Tesla’dan Şahane Aforizmalar

Yapayalnız olan bir hayalperest, yaşadı çağda anlaşılmamış bir mucit ve hayata tüm katkılarına rağmen, gasp edilen onca icadına ve bilime olan sayısız katkısına rağmen ders kitaplarında nadir karşılaşılan bir adam. Yaşadığı dönemde sonradan haklı çıkacağı pek çok konu hakkında eleştirilmiş, uzaklaştırılmış ve her nasılsa yine de en büyük amaçlarından biri olan insanlığa yararlı bir bilim adamı olmayı başarmıştı. Oldukça zor bir hayat yaşamış olan Tesla’nın adını tarihe altın harflerle yazdırdığı bir gerçektir. Öte yandan bir elektrik dehası olarak bilinen bu dehanın elektrik hakkında ki aforizması da oldukça ilginçtir. “Nefretiniz elektriğe dönüştürülebilseydi bütün dünyayı aydınlatırdı.”

9. Kendine Güvenmek Hakkında

Çağın Ötesindeki Dahi Nikola Tesla’dan Şahane Aforizmalar

“İçgüdü bilgiden üstün bir şeydir. Şüphesiz, mantıklı çıkarım veya beynin herhangi başka bir kasıtlı çabası boşuna olduğunda doğruyu algılamamızı sağlayan bazı şeylere sahibiz.” İlk okunduğunda kulağa oldukça saçma gelen bu sözleri ile Tesla aslında insanın her şeyden, bilgiden bile önce kendisine inanması ve güvenmesi gerektiğini vurguluyor. İnandığımız şeylerin peşinden gidebildiğimiz takdirde hiçbir şeyin karşımızda duramayacağına inan ve bunu kanıtlayan bu adam, hak ettiği ilgi ve imkanlara sahip olabilseydi ve bunu kendine olan inancıyla destekleyebilseydi, dünya nasıl bir yer olurdu merak etmemek elde değil.

10. Evren, Bilgi ve Güç Hakkında

Çağın Ötesindeki Dahi Nikola Tesla’dan Şahane Aforizmalar

Yapmış olduğu şahane aforizmalar ile yaşadığı çağın ötesindeki biri olduğunu kanıtlayan dahi insan Nikola Tesla’dan öğrenebileceğimiz pek çok var. Takıntılı biri olarak bilinen dehanın pek çok şeye karşı olan önemli sözleri arasından bir tanesi vardır ki insanı düşündürürken farklı bir hissiyata sevk eder. Ne demek istediği hakkında pek fazla söze gerek yoktur. Zaten hali hazırda onun hikayesini tam olarak okuduğunuzda bu sözü ile ifade etmek istediği şeyi yaşayarak sergilediğini fark edeceksiniz. “Benim beynim sadece bir alıcıdır. Evrende, bilgiyi, gücü ve ihamı ondan aldığımız bir öz var. Bu özün sırlarına nüfuz etmedim, ama var olduğunu biliyorum.”

Bonus: Fiziğe İnanmak Hakkında

Çağın Ötesindeki Dahi Nikola Tesla’dan Şahane Aforizmalar

Modern dünyamızda hâlâ varlığını sürdüren semavi inanç sistemleri, Tesla’nın yaşadığı dönemde çok daha sert bir şekilde bulunmaktaydı. Elbette aykırı biri olarak pek çok sistemi ve icadı ortaya çıkaran bu adam farklı çehrelerden farklı tepkiler almakta ve pek çok kişi tarafından sömürüldüğü bir hayat yaşamaktaydı. Üzerinde çalıştıkları bir proje hakkında girdiği bir tartışmanın sonucunda karşısında ki bir diğer bilim adamının “tanrının işi bu” demesine karşı verdiği cevap öyle bir cevaptır ki, bir kitaba isim vermeye yetmiştir. “Bir kişinin Tanrı dediği şeye başka birisi fizik kuralı diyebilir.”


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
2
Beğen
Mutlu Mutlu
2
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak