Bir Döneme Damgasını Vuran Marslı Filminin Çarpıcı Detayları

Bilim-kurgu filmleri, büyük bir kitle tarafından sevilmekte ve takip edilmektedir. Özellikle uzay konulu yapımlar, insanları alternatif bir gezegenin varlığına inandırmaktadır. İzleyicilere, dünya dışında bir yaşamın var olabileceği fikri oldukça cazip gelmektedir. Marslı filmi de, uzay teması altında işlenen, uzun süreli ve dramatik unsurların ön planda olduğu bir beyaz perde eseridir. Başrol oyuncusu Matt Damon’ın muhteşem performansıyla taçlanan Marslı filmi izleyenleri büyülemiştir. Sizler için bir döneme damgasını vuran unutulmaz Marslı filminin çarpıcı detayları derlemesini uzun uzadıya araştırdık. Keyifli seyirler ve iyi okumalar dileriz.

1. Uzay

Bir Döneme Damgasını Vuran Marslı Filminin Çarpıcı Detayları

2015 yılında vizyona giren Marslı filmi, bilim-kurgu severler için adeta bir armağan niteliğindedir. Dramatik öğeleri de içinde bulunduran film, uzay temasına odaklanır ve Mars gezegeninde yaşam bulma ümidiyle gönderilen bir ekibin faaliyetleriyle devam eder. Toplamda iki buçuk saat süren film, birçok ödüle de layık görülmüştür. Uzay temasının işlendiği filmlerin en yagane niteliği olan NASA yine film için vazgeçilmez aktörlerden biridir. Neredeyse iki saat boyunca başrol oyuncusu, Mars’ta tek başına kalan bir adımı canlandırarak yalnız ancak oldukça başarılı bir performans sergilemiştir.

2. Mars

Bir Döneme Damgasını Vuran Marslı Filminin Çarpıcı Detayları

Matt Damon, bir astronot olan Mark Watney’e hayat vermektedir. Filmin efektleri ve görsel koreografisi oldukça başarılıdır. Kırmızı ve turuncu tonların hâkim olduğu ıssız Mars gezegeni harikulade bir şekilde yansıtılmıştır. Mars gezegeni, oksijene sahip değildir ve sürekli büyük fırtınalara ev sahipliği yapmaktadır. İklimsel koşullar ve felaket verici hava şartları yüzünde herhangi bir yiyecek ve bitki barındırmamaktadır ve aynı zamanda çok soğuktur. Kızıllıkla büyüleyen gezegen bir çölü andırsa da aslında sıcaklıktan bir hayli uzaktır. Kızıl gezegenin başrolümüze pek de sevimli bir misafirperverlik yaptığı söylenemez.

3. Yolculuk

Bir Döneme Damgasını Vuran Marslı Filminin Çarpıcı Detayları

Filmin başlangıcında küçük bir NASA ekibinin Mars ile ilgili araştırma yapmak için gezegene inmeye çalıştığı görülür. Ancak tam bu esnada yüzeye yakınlaşmışken beklenilmedik bir fırtına kopar. Bu esnada hem lider hem de kaptan olarak adlandırılan başarılı oyuncu Jessica Chastain, kendini zar zor kurtararak uzay aracına ulaşmayı başarır. Ancak botanist ve astronot olan Mark, yüzeyde kalmıştır ve ardından da fırtına etkisiyle savrulup gözden yitmiştir. Dünyadan gelen uzay aracı ve yolcuların yolculuğu bu şekilde sonlanırken, Mark’ın Mars ile olan yolculuğu yeni cereyan etmektedir.

4. Günler

Bir Döneme Damgasını Vuran Marslı Filminin Çarpıcı Detayları

Bilim-kurgusal yapının altında yatan dramatik faktörler ilk olarak geçip giden günlerin ardından kendini göstermeye başlamaktadır. Uzay zamanı ve dünya zamanı içerisinde geçen zamanlar birbirinden oldukça farklıdır. Mars’ta günler ve saatler değişimden farklı olarak stabil bir şekilde ilerlemektedir. Bu esnada gezegenden ayrılan NASA ekibi, Mark’ın yaşadığını fark eder ve onu kurtarmak için planlar yapmaya çalışır. Günler peşi sıra giderken koca bir gezegende bir başına kalan Mark için yaşamak, her geçen an biraz daha zorlaşmaktadır.

5. Yalnızlık

Bir Döneme Damgasını Vuran Marslı Filminin Çarpıcı Detayları

Kızıl ve turuncunun hâkim olduğu gezegende fiziksel ihtiyaçların yanı sıra, astronotu zorlayan en önemi şeylerden biride yalnızlık duygusudur. Ne arkadaşlarından, ne dünyadan ne de ailesinden bir haber alamamaktadır. Elektrik bağlantıları kopmuş ve olası iletişim sinyalleri de kesilmiştir. Botanik anlamda güçlü bir bilgi birikimine sahip olan Mark, kurduğu serasıyla ve ürettiği su ile küçük bir patates tarlası oluşturmuştur. Tuvaletinden elde ettiği gübreler sayesinde patates yetiştirmek için bir alan yaratmıştır. Gün geçtikçe olgunlaşan patatesleri lezzetleri hiç de fena değildir.

6. Psikoloji

Bir Döneme Damgasını Vuran Marslı Filminin Çarpıcı Detayları

Bir döneme damgasını vuran uzay konulu Marslı filminin çarpıcı detayları listemizin altıncı maddesinde psikoloji teması işlenecektir. Her gün kendini videoya çeken astronot, en sonunda dâhiyane bir fikirle yalnızlıktan kurtulma yolunu bulmuş ve motor ve robotlar sayesinde bir mekanizma kurmuştur. NASA ile iletişime geçmeyi başaran Mark, artık tüm ümidini kurtarılmaya adamıştır. Yalnızlıkla boğuştuğu günler geride kalmış, artık karşısında iletişime geçebildiği bir mekanizma oluşmuştur. Psikolojik olarak daha iyi bir duygu durumuna evrilmiş ve neşelenip danslar etmeye, kurtulacağı günü iple çekmeye başlamıştır.

7. Mücadele

Bir Döneme Damgasını Vuran Marslı Filminin Çarpıcı Detayları

Mark, bu gezegende kaldığı çoğu gün boyunca mücadelesine devam etmiş ve asla pes etmemiştir. Yiyecek besininin azaldığını anlayınca kendi üretmeye çalışmış, motorların ve yaşam barınağının makinelerini tamir etmiştir. İletişim kurmak amacıyla sıfırdan bir mekanizma dahi inşa etmiştir. Gezegeni keşfetmeye çalışmış ve soğuğa karşı tedbirini almıştır. Gaz maskesine benzer özel oksijen maskesinin yedeğini yanından hiç ayırmamıştır. Morali düştüğünde film izlemiş, müzik açmış ve delicesine dans etmiştir. En büyük hüsranlarından biri ise günden güne zayıflayan bedeni ile yüzleşmektir.

8. Gerçeklik

Bir Döneme Damgasını Vuran Marslı Filminin Çarpıcı Detayları

Filmin konusu her bilim-kurguda olduğu gibi uzayda yaşamanın mümkün olup olmadığıdır. Seçilen gezegen ise, günümüzde oldukça uğraşılan bir gezegen olan Mars’tır. Filmin çoğu olayı gerçekliğe yakındır. Hatta öyle ki bu filme benzer bir sahne gerçek hayatta da yaşanmıştır ve gazetelere konu olmuştur. Uzayda bir çiftlik değil ama tek maddelik bir sera oluşturmak imkânsız değildir. Oksijen ve suyun olmayışı en zorlu nitelikler arasındadır. Filmin teknik açısına gelirsek, görsel efektlerin yegâne başarısının altında maalesef ki büyük bir yeşil ekranın yattığını söylemek gerekir. Esas kahraman, stüdyo ve minyatür dekor malzemeleridir.

9. Umut

Bir Döneme Damgasını Vuran Marslı Filminin Çarpıcı Detayları

Umut teması filmin başından sonuna değin hiçbir zaman yitirilmemiştir. Hem Mark’ın koskocaman bir gezegende verdiği mücadele ve umut dolu arayış, hem de diğer NASA ekibi üyelerinin arkadaşlarını kurtarmak istedikleri umutlu beklenti oldukça dramatiktir. Aynı zamanda dünyadaki uzay bilimi ve NASA çalışanları da her iki olay için de ellerinden geleni büyük bir özveriyle yapmaktadır. Bu özveriden yoksun olanlar genellikle başkanlar ve para konusunda hassas olanlardır. Ancak umut konusu, filmin senaryosunun en başat unsuru olarak beyaz perdede betimlenmektedir.

10. Son

Bir Döneme Damgasını Vuran Marslı Filminin Çarpıcı Detayları

Bir döneme damgasını vuran uzay konulu Marslı filminin en çarpıcı detayları içeriğimizin son maddesinde elbette ki merak uyandırıcı sona dair belli başlı ipuçları bulunmaktadır. Filmin sonunu direkt olarak söylemek, filmi izlemek isteyenler için negatif bir unsur olacaktır. Bu nedenle baştan sonu bilim-kurgunun doruklara kadar hissedildiği ve zaman zaman da dramatikliğin hâkim olduğu konunun, sonunun nasıl bittiği net olarak açıklanmayacaktır. Ancak şu söylenebilir ki, hem Marslı hem de NASA ekibi için filmin sonu, beklenmeyen bir final değildir. Su üretip patates yetiştirmenin mümkün olduğu bu atmosfer de, kurtulmak o kadar da mühim midir?

Mobil sürümden çık