1. Anasayfa
  2. Bilim

Beynimizdeki Gizli Tehlike: Ters Çaba


0

Başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeyin, üzerinize doğru geldiğini hiç gördünüz mü? Kafanızda en çok neyi düşünürseniz, beyninizde onu çoğaltırsınız. Buna ters çaba kuralı denir. Bataklıktan çıkmaya çalıştıkça, dibe gömülmeye benzer. Beyin odaklanılan hedef için çalışır. Hedef olumsuz olsa bile onu gerçekleştirmek için çalışır! İşte beynimizdeki hayret verici gizli tehlike: Ters Çaba. Keyifli okumalar…

1. Ters Çaba Kuralı

Beynimizdeki Gizli Tehlike Ters Çaba

Hiç “eyvah, korktuğum başıma geldi!” dediniz mi? Bazen bir şeyin olmasından o kadar tedirgin oluruz ve çekiniriz ki, en büyük kâbusumuz haline gelir. Sürekli aklınızda dönüp dolanan bu kâbusu şekillendirmeye başlarsınız. Bazen sık sık bu sıkıntıyı düşünürken kendinizi yakalayabilirsiniz. En sonunda ise bu kadar kafanızda kurduğunuz sıkıntı gerçekten sizi bulur. Tam bu zaman “ben biliyordum” diye yakınabilirsiniz. Ters çaba kuralına göre, başınıza gelmesinden korktuğunuz şeye çok fazla odaklanırsanız, beyniniz eninde sonunda onu size çeker ve bu korktuklarınızı gerçekten yaşarsınız.

2. Olumsuz Düşünceler

Beynimizdeki Gizli Tehlike: Ters Çaba

Bazen elimizde olmadan olumsuz düşünebiliriz, bazen de totem yaparak kendimizi en kötüsüne hazırlarız. Fakat bazı insanlar, diğerlerinden daha fazla negatif düşünceye sahip olabilir. Eğer bu kötü düşüncelerin aklınızdan çıkmasını engelleyemiyorsanız, bir süre sonra daha kötümser bir insan olabilirsiniz. Çünkü beyninizde ne kurarsanız ve sürekli neye odaklanırsanız, aslında hayatınıza onu çağırırsınız. Bu yüzden siz kötü düşündükçe, daha fazla kötülüğü hayatınıza dolaylı da olsa çağırmış oluyorsunuz. Ters çaba kuralına göre olumsuz düşünceleri aklınızdan atıp, pozitif şeylere odaklanmalısınız.

3. Problem Çözmek

Beynimizdeki Gizli Tehlike Ters Çaba

Bazen bir problemi hiç yoktan var edebiliriz. Başımıza geleceğini düşündüğümüz bu problem, bir kara bulut gibi peşinizde dolaşmaya başlar. Kolayca yaratılan bu problemi çözmek o kadar kolay olmaz. Çünkü beynimiz genellikle yarattığınız problemde kilitlenir. Böyle zamanlarda beyin odaklanan problem için çalışır. Siz aklınıza bir şeyi koyduğunuzda, beyin bunu gerçekleştirmeye programlı bir şekilde devam eder. Eğer işinizde bir sunum yaparken herhangi bir noktayı unutacağınızı ya da gerileceğinizi düşünüp durursanız, beyniniz size gerçekten de bunu sağlayarak bocalamanızı sağlar. Bu yüzden problemleri çözerken ters çabayı unutmayın.

4. Hayal Gücünüzü Kontrol Etmek

Beynimizdeki Gizli Tehlike: Ters Çaba

Hayal gücümüz bazen tüm hayatımızı ele geçirebilir. Böyle zamanlarda beyninizin sizi yönetmesine izin vermemelisiniz. Siz beyninizi yönetmelisiniz. Sizi kötü etkileyen düşünceleri kafanızdan atmak için kendinizce bir yöntem bulabilirsiniz. Böylece olabildiğince güzel şeylere odaklanırsınız. Beyninize hâkim olanlar hayalleriniz, istekleriniz ve pozitif düşünceleriniz olmalı. Bu şekilde gelecek için planlar yaparsanız beyninize sadece olumlu tohumlar ekersiniz ve hayatınıza da bunları çağırırsınız. Her ufak düşüncenin ve merakın sizi etkileyebileceğini unutmayın. Güzeli ve iyiyi çağırın, kötüyü ve çirkini değil.

5. Ters Çaba ve İrade

Beynimizdeki Gizli Tehlike Ters Çaba

Beyin, yıllarca en çok merak edilen organlardan biri olmuştur. Bu yüzden beynin hedefe ulaşma hissine bağlı bir organ olmasının kimseyi şaşırtmaması gerekir. Çevrenizde olan her şey aslında sizinle bağlantılıdır. İçinizi kötü hislerle doldurursanız ve kötü bir şeyin olacağını hissederseniz, genelde olduğunu görebilirsiniz. Fakat kendini kontrol etme yetkisi olan bir insansanız, beyninizi kontrol edebilirsiniz. Böylece olayları kolayca tersine çevirirsiniz. Buna bir çeşit bilinçaltı kontrolü de demek mümkündür. Eğer siz de yeteri kadar irade sahibiyseniz düşündüklerinizi kontrol altına alarak hayatınızı yönlendirebilirsiniz.

6. Düşünce Şekilleri

Beynimizdeki Gizli Tehlike: Ters Çaba

Nasıl düşündüğünüz, hayatınızı büyük ölçüde etkileyebilir. Sadece Ters Çaba kuralında değil, genel olarak da kendinizi güzel düşüncelerle doldurmalısınız. Eğer saatlerce çalıştığınız bir sınava girerken endişelenmeye başlarsanız ve hiçbir şey bilmediğinizi düşünürseniz, gerçekten böyle olur. Kâğıt önünüze geldiği an tüm bildiklerinizi anında unutabilirsiniz. Eğer önemli bir gösteriye hazırlanıyorsanız ve sahneye çıktığınız anda tüm hareketleri unutacağınıza kendinizi inandırdıysanız, o zaman bu işin nasıl sonlanacağını biliyorsunuz. Sahneye adımınızı attığınız an neden orada olduğunuzu bile unutabilirsiniz. Bu yüzden düşünce şekilleri çok önemlidir.

7. Kendimize Güvenmek

Beynimizdeki Gizli Tehlike Ters Çaba

Ters Çabayı yenmenin en kolay yollarından biri, kendinize güvenmektir. Çevrenizdeki herkese kolayca güvenebildiğinizi hiç fark ettiniz mi? Gündelik yaşamınızda otobüse binerken, otobüs şoförünün sizi eve ulaştıracağına güveniyorsunuz. Seyahat etmek için uçağa bindiğinizde, pilotun sizi başka bir yere götürebileceğine güveniyorsunuz. Bir restorana gittiğinizde, hiç tanımadığınız insanların sizi doyurabileceğine güveniyorsunuz. Peki bu kadar rahat çevrenizdekilere güvenirken, kendinize neden güvenmiyorsunuz? En başta kendinize güvenip güzel şeyler başarabileceğinize inanırsanız, olumsuzluğa düşmezsiniz.

8. Halk Arasında Ters Çaba

Beynimizdeki Gizli Tehlike: Ters Çaba

Peki madem bu kadar önemli bir şey, Ters Çaba’dan neden kimsenin haberi yok? Beynimizdeki gizli tehlike olan Ters Çaba aslında herkesin içten içe bildiği bir şeydir. Kötü düşünürsen kötü olur ya da iyi düşün iyi olsun gibi halk arasında bir sürü söz dolaşır. İnsanlar düşüncelerinin hayatının büyük kısmını yönettiğini kendisi de bilir. Bu yüzden sıklıkla farklı deyimlerle kötü düşünmememiz gerektiğini duyarız. Çevrenizdeki insanlar bu kuralın Ters Çaba isminde olduğunu bilemeyebilirler. Fakat bilirler ki, düşündükleri şeyin başlarına gelme ihtimali yüksektir. Çünkü neyi hayal edersek hayatımıza onu çağırırız.

9. Einstein ve Ters Çaba

Beynimizdeki Gizli Tehlike: Ters Çaba

Einstein “Problemleri yaratırken kullandığımız aynı düşünme biçimini kullanarak çözemeyiz” demiştir. Yani bir sorunu çözmek için, kişinin zihniyetini değiştirmesi ve yenilikçi olması gerekmektedir. Sorunlar en iyi, farklı bir bakış açısı adapte edilerek çözülür. Çünkü bu şekilde kişi, daha önce görmediği şeyleri görebilme şansına ulaşır. Bazen insanlar yaptıkları yanlışları gözden geçirebilirler ve eylemlerinde yine de hata bulamazlar. Çünkü hala aynı düşünce yapısına sahiptirler. Sorunları eski yöntemlerle çözmek bir alışkanlıktan çıktığı zaman, gerçekten ilerlediklerini onlar da göreceklerdir.

10. Düşünceleri Kırmak

Beynimizdeki Gizli Tehlike Ters Çaba

Bazılarının Einstein’ın bunda başarısız olduğunu savunuyor. Eski düşünme alışkanlıklarını kırmak gerçekten çok zor olabilir. Bir sorunu çözmek için kullandığımız her zamanki mantığı da göz ardı etmemeliyiz. Bu düşünceyi savunanlar, kötü alışkanlıkların olumlu şekilde pekiştiğini söylüyorlar. Bir şeyleri yaparken, yeni düşünceler uyarlamak yerine ellerimizi kirletmemiz gerektiğine inanıyorlar. Bireysel bir değişiklik yerine topluca yapılan büyük değişikliklerin en az bir nesil alacağını düşünüyorlar. Beynimizdeki gizli tehlike olarak Ters Çaba hakkında bildiğimiz kesin bir şey var ki aklımıza bir şeyi koyduğumuz an, beynin bunu yapmak için programlanmasıdır.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim