Atgiller Familyasından Zebralar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

5 dk okuma süresi


Çok az hayvan türü görsel anlamda zebra kadar çarpıcıdır. Dev pandalar, kokarcalar ve penguenler ile aynı renk kombinasyonunu paylaşsa da zebranın kontrast oluşturan çizgileri onu diğerlerinden sıyrılan bir hayvan haline getirir. Zebralar sadece atgiller familyasından olamayacak kadar hakkında pek çok şaşırtıcı gerçekler bulunan canlılardır. Türleri tehlike altında bulunan bu canlılar hakkındaki ilginç gerçekler sizler için sıralandı. İyi okumalar!

1. Çizgilerinin Haşere Kontrolü Sağladığına İnanılır

Atgiller Familyasından Zebralar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Yaklaşık 150 yıldır bilim insanları zebraların çizgilerini araştırıyor. Şu ana kadar öne çıkan teoriler arasında çizgilerin avcılardan korunmak için bir çeşit kamuflaj sağladığı, kendi türleri arasında iletişim sağladığı ve vücut sıcaklıklarını düzenlemek bulunuyor. Ancak araştırmalara göre en olası teori çok daha az çekici. Zebra şeritlerinin sinekler ve böcekler gibi zararlı haşerelerden koruduğu ortaya çıktı. Bilim insanları zebraların yaşayan en yakın akrabaları olan atlarla karşılaştırarak, atların aynı koşullar altında zebralardan orantısız olarak daha sık sinekler tarafından ısırıldığını buldular ve bu şaşırtıcı çizgilerin sadece dekorasyondan daha fazlası olduğu sonucuna varmalarına yol açtı.

2. Doğada Üç Tür Zebra Bulunmaktadır

Atgiller Familyasından Zebralar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Afrika’nın farklı bölgelerinde bulunan üç canlı zebra türü, ova zebrası, dağ zebrası ve Grévy zebrasıdır. Yalnızca Etiyopya ve Kenya’da bulunan Grévy zebrası adını Abyssinia’dan hediye olarak alan 19. Yüzyıl Fransız Cumhurbaşkanı Jules Grévy’den almıştır. Diğer türler arasındaki en büyük olandır ve ağırlığı 450 kilogram civarındadır. Ova Zebraları biraz daha küçüktür ve ortalama 390 kilogramdır. Güney Sudan ve güney Etiyopya’dan Güney Afrika’nın kuzey bölgelerine kadar uzanan bir yaşam alanına sahiptirler. En küçük tür olan dağ zebrası ortalama 300 kilogram ağırlığındadır ve Güney Afrika, Namibya ve Angola’da bulunur.

3. Her Tür Farklı Çizgilere Sahiptir

Atgiller Familyasından Zebralar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Atgiller familyasından zebralar hakkında çizgilerinin genişliği ve desenlerinin türlere göre farklılık göstermesi, bulunan şaşırtıcı gerçekler arasındadır. Grévy zebrası kulakları ve yelesi de dahil olmak üzere tüm vücudunu kaplayan dar dikey çizgilere sahiptir. Ova zebralarının çizgili deseni konumlarına göre değişir. Kimisi daha nadir siyah çizgilere sahipken genel olarak koyu kahve rengine sahip çizgilere sahiplerdir. Dağ zebraları birbirlerine oldukça yakın aralıklı siyah veya koyu kahverengi gövde çizgileriyle beyaz veya kirli beyaz gövde rengine sahiptir. Karınlarında şeritler bulunmaz, baş ve gövdelerindeki şeritler ise arka kısımlarınkinden daha dardır. Hiçbir zebranın çizgileri birbiriyle aynı değil, tıpkı insanların parmak izleri gibi eşsizlerdir.

4. Oldukça Yetenekli Tırmanıcılardır

Atgiller Familyasından Zebralar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Dağ zebraları adlarını da aldıkları gibi yüksek irtifalı engelli arazilerde yaşarlar. Yaşam alanlarına uyum sağlayabilmek için oldukça iyi donanımlılardır. Dağlara tırmanmalarına izin veren sert, sivri toynakları bulunur. 2200 metre üzerindeki yüksekliklerde konuşlanan dağ zebraları, yiyecek ve su aramak için dağlar arasında gezinirken etkileyici tırmanma yeteneklerini kullanırlar. Ova zebraları ise yükseklikleri 4000 metreyi bulan dağlardan geniş Serengeti ovalarına kadar pek çok farklı yaşam alanı içerisinde yaşarlar. Grévy Zebraları ise daha çok alçak irtifalı geniş ovalara ve otlak alanlarda bulunan otlak habitatları daha yakın olma eğilimindedirler.

5. Sosyal Hayvanlardır

Atgiller Familyasından Zebralar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Zebraların çoğunluğu oldukça sosyal bir yaşam sürmektedir. Ova zebraları bir erkek ile sayısı altıya kadar ulaşabilen dişiler ve onların yavrularından oluşan küçük aile gruplarında yaşarlar. Bu aile grubu içerisindeki dişilerin bağları oldukça güçlüdür zira baskın erkek ayrılsa ya da öldürülse bile birlikte kalırlar. Dağ zebraların sosyal yapısı ise üreyen büyük sürülerin üremeyen erkek gruplarıyla bir arada yaşamasını içerir. Baskın erkek aygırın rolü, büyük olasılıkla sürünün faaliyetlerini başlatmasıdır. Grévy zebraları ise daha az resmi bir sosyal yapıyı takip eder. Sürünün üyeleri sık sık, hatta bazen günlük olarak değişir. Grévy zebraları arasındaki en istikrarlı ilişki bir anne ile yavrusu arasındaki ilişkidir.

6. Tehlikeye Karşı Her Zaman Tetiktedirler

Atgiller Familyasından Zebralar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Aslan, sırtlan, leopar ve çita belirtilerine karşı tetikte olan sürü, her zaman tehlikeyi kollar. Ova zebraları bir avcıyı algıladığında sürünün geri kalanını uyarmak için tiz bir ses kullanırlar. Geceleri ise nöbet tutmak için grubun en az bir üyesi uyanık kalır. Dağ zebra topluluklarında baskın erkek yırtıcıları uyarmak için horlama sesi kullanabilir ve sürünün geri kalanına kaçma fırsatı verebilir. Diğer türler arasında en sosyali olarak bilinmese de Grévy zebraları bir tehdit algıladığında dayanışma içerisinde bir arada kalırlar. Üç tür de bir su kaynağına yaklaştığında timsahlardan korunmak için suyu ilk önce baskın erkek zebranın içmesi sağlanır.

7. Birkaç Şekilde Kendilerine Koruyabilirler

Atgiller Familyasından Zebralar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Hakkında şaşırtıcı gerçekler bulunan atgiller familyasından zebralar, kendilerini tehdit altında hissettiklerinde tekmeleyerek, ısırarak ve iterek sürülerini ve bölgelerini savunabilirler. Başka bir erkek zebra sürüyü ele geçirmeye çalıştığında ya da çiftleşmede baskınlık sergilemeye başladığında diğer zebralar benzer saldırgan davranışlarda bulunurlar. Bir zebra saldırıya uğrarsa, diğer zebralar savunmaya gelir ve tehdit eden avcıyı savuşturmak için etrafında bir daire oluşturur. Zebralarda kendini korumanın daha yaygın bir yöntemi ise saatte 65 kilometreye kadar ulaşabilen hızlarını kullanarak o bölgeden uzaklaşmaktır.

8. Diğer Türlerle Çiftleştirilmişlerdir

Atgiller Familyasından Zebralar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Hakkında bir çok şaşırtıcı geçekler bulunan zebralar, 19. yüzyıldan beri atgiller familyasından diğer benzer canlılar ile çiftleştirilmişleri bulunur. Yaygın olarak at ve eşeklerle melezleştirilmeye çalışılmıştır. Bu çaprazlamanın amacı her iki türün de en iyi özelliklerini ön plana çıkarmaktır. Zebralar evcilleştirmeye büyük ölçüde dirençlidir ancak yakın akrabaları olan at ve eşeklere göre hastalıklara ve sakatlıklara büyük ölçüde dirençlidirler. Bu çaprazlamalardan şu ana kadar at, eşek ve midilli melezleri üretilmiştir. Hayvansever sivil toplum örgütlerine göre türler arasındaki çiftleştirmenin çiftleştirilen hayvanların doğaya bırakılması takdirinde ekosisteme zarar verebileceği ve genetik hastalık taşıyabileceği sebeplerinden ötürü yanlış bulunur.

9. Doğumdan Hemen Sonra Ayaklanırlar

Atgiller Familyasından Zebralar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Zebralar doğduktan yaklaşık 6 dakika kadar sonra ayağa kalkabilirler. 20 dakika sonunda yürümeye ve 40 dakika sonunda koşmaya başlayabilirler. Yaklaşık bir buçuk yıl boyunca anne sütü ile beslenen zebralar daha sonra ağırlıklı olarak çimen, ağaç kabuğu, meyve ve yapraklardan oluşan zengin bir diyete sahiptirler. Diğer türler ile kıyaslandığında Grévy zebraları daha az suya ihtiyaç duyar. Habitatıyla oldukça uyumlu bir şekilde gelişen sindirim sistemi ihtiyaç duydukları suyun bir miktarını tükettikleri gıdalardan almalarını sağlar ve diğer canlılara göre daha düşük besin kaliteli gıdalarla yaşamlarını idame ettirebilmelerini sağlar.

10. Tehlike Altındalar

Atgiller Familyasından Zebralar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Mevcut zebra türlerinin üç türü de nesli tükenmekte olan canlılar listesindedir. Grévy zebrası diğer türlere kıyasla daha büyük tehlike altındadır. Sayıları 2000’in altındadır. Her ne kadar Grévy zebrası kadar olmasa da dağ ve ova zebraları da tehlike altındadır. Dağ zebralarının nüfusu da ilk defa 35000’in altına inmiş ve tehlike altındaki canlılar listesine girmiştir. Ova zebraları 150000 ile 200000 arasında değişen nüfuslarıyla neredeyse tehdit altında olan canılar arasındandır. Zebra nüfusu için en büyük tehdit insanlardır. Avlanma ve habitat tahribatı en büyük sorumlular arasındadır. Zebralar aynı zamanda kuraklık ve diğer aşırı hava koşulları sebebiyle de yeterli besine ulaşamamakta ve nüfusları azalmaktadır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
8
Beğen
Mutlu Mutlu
5
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
5
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
2
Üzgün
Olamaz Olamaz
2
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
2
Komik
İlginç İlginç
5
İlginç

Yorum bırak