Askeri Açıdan Dünyanın En Güçlü Orduları

Ordu (askeriye); bir devlete ait silahlı kuvvetlerin tümünün yer aldığı en büyük birlik olarak tanımlanabilir. Devlete karşı oluşabilecek iç ve dış tehditlerin önüne geçmeyi temel amaç haline getiren ordular, oldukça önemli rollere bürünür. Herhangi bir savaş sırasında veya ülkeler arasında oluşan gerginliklerde, en çok merak edilen şey; hangi ordunun ne kadar güçlü olduğudur. Öte yandan bir ülkenin ordusu incelenerek, bahsi geçen ülke hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bizler de gerek askerî açıdan gerekse güç açısından dünyanın en önemli ve en güçlü orduları olarak, ilk on askeri kuvveti içeriğimizde listeledik. Keyifli okumalar!

1. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu

Askeri Açıdan Dünyanın En Güçlü Orduları

Amerika Birleşik Devletleri içerisinde en önemli askeri güç kolları arasında olan bu yapı, Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nda kurucu eyaletler tarafından kurulan Kongre yönetimi sırasında ortaya çıkmıştır. Askeri açıdan bakıldığında dünyanın en güçlü orduları sıralamasında birinci olarak gelir. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu; barışın korunması ve sürekliliği, ülkenin güvenliği ve çevrenin korunmasından sorumludur. Ordunun etkin asker sayısı 1.477.896’dır. Etkin personel dışında, yedek olarak da yaklaşık bir buçuk milyon asker bulunduran bu silahlı kuvvetlerin yapısında, insan gücünün temin edilmesi; oldukça geniş bir gönüllü havuzundan yapılır. Bu nedenle askerlikte zorunlu bir baskı yoktur.

2. Rus Ordusu

Askeri Açıdan Dünyanın En Güçlü Orduları

Rusya Silahlı Kuvvetleri içerisinde 1.014.000 aktif personel ve 2.000.000 yedek personel barındırır. Dünyanın en güçlü orduları arasında ikinci sırada gelen bu ordu, askerî açıdan oldukça büyüktür. Ülkeye havadan, karadan veya denizden gelebilecek her türlü tehdide karşı korumakla yükümlüdür. Rus ordusunun bu denli büyük olmasını sağlayan başlıca neden Sovyetler Birliği döneminden almış oldukları askeri mirastır. Rusya’da zorunlu askerlik sistemi bulunmaktadır ve askerlik yaşı on sekizdir. Stratejik roketler ve uzay güçlerini de içinde bulunduran bu ordu; kara, hava ve deniz kuvvetleri ile oldukça büyük bir örgüt şeklini almıştır. Öyle ki ABD ve Çin ile stratejik bombardıman uçaklarını işleten üç ordudan birisidir.

3. Çin Halk Kurtuluş Ordusu

Askeri Açıdan Dünyanın En Güçlü Orduları

1 Ağustos 1927 yılında kurulan Çin Halk Kurtuluş Ordusu, dünyanın en güçlü orduları arasında üçüncü sıradadır ve askerî açıdan oldukça güçlü bir pozisyondadır. Çin’in nüfusunun oldukça yüksek olması nedeniyle, ordunun asker sayısı günden güne yükselmektedir. Günümüz itibarıyla 2.185.000 aktif personel ve 510.000 yedek personeli ile oldukça iyi bir sayıda asker gücüne sahiptir. Personel sayısı olarak birinci gelen Çin Halk Kurtuluş Ordusu, bu durumu hem nüfusun yoğunluğuna hem de Çin şartları içerisinde askerlik mesleğinin oldukça avantajlı olmasına borçludur. Üniformaların her askerde rengi yeşildir. Bu yüzden ordu içerisinde rütbe sistemi olmadığı düşünülmekle beraber bu konuda resmi bir açıklama yoktur.

4. Hindistan Ordusu

Askeri Açıdan Dünyanın En Güçlü Orduları

Ordu 1947 yılında kurulmuştur. Diğer ülkelerde de olduğu gibi, bu ordunun da amacı; ülkeyi dışardan gelebilecek hava, kara ve deniz tehditlerinden korumaktır. Aktif olarak 1.445.000 personel ve 1.155.000 yedek personel ile kendisini günden güne genişletmektedir. Hint Ordusunun asli görevi, ulusal güvenliği sağlamak ve sınırlar içerisinde barışı korumaktır. Hindistan Donanması ve Hindistan Hava Kuvvetleri ile beraber, ulusal güvenlik için oldukça önemli bir bileşendir. Ordu, coğrafi ve operasyonel olarak yedi komutanlık altında çalışır. Orduyu oluşturan askerler tamamen gönüllük esasına dayanarak görev alırlar. Bu noktada, tıpkı Çin gibi oldukça yoğun bir nüfusa sahip olmaları bu durumu etkileyen önemli bir nedendir.

5. Japon Öz Savunma Kuvvetleri

Askeri Açıdan Dünyanın En Güçlü Orduları

Oldukça modern bir teknolojiye bürünmüş olan Japonya, aynı şekilde orduda da oldukça moderndir. Asya ve dünyanın en iyi orduları arasında sayılan bu silahlı kuvvetler örgütü, 250.000 aktif askeri personelle beraber 55.000 yedek personeli içerisinde barındırır. 1952 yılında, 2.Dünya Savaşı sonrası kurulan bu sistem; de facto (uygulamada) bir ordudur. Yani Japonya, sadece kendi ülkesini korumak ve savunmak üzere bir askeri yapılanmaya sahiptir. Saldırı için kurulmuş olan bir ordu söz konusu değildir. Savunma bütçesi ise 51.700.000.000 USD olarak bilinmektedir. Amerika Birleşik Devletleri ile yakın ve sıkı ittifakı ve iyi askeri teknolojisi ile Japonya, oldukça prestijli bir askeri savunma sistemine sahiptir.

6. Güney Kore Ordusu

Askeri Açıdan Dünyanın En Güçlü Orduları

Günay Kore’de, özellikle kara tabanlı savaşlardan sorumlu olan bu ordu, zorunlu askerlik ile personel gücünü korumaya yönelik bir politikaya sahiptir. Güney Kore Ordusu; 600.000 aktif, 3.100.000 yedek personeli ile modern ve donanımlı silahlı kuvvetlere sahiptir. Ordu da personel sayısı çok büyük olmasa bile, kullanılan silah sistemleri; yüksek teknolojiye ve moderniteye sahiptir. Tank, zırhlı savaş araçları, topçu parçası, güdümlü füze sistemleri ve helikopterler ordunun sahip olduğu yüksek teknolojili silahlardır. Güney Kore’nin ana askeri hedefi ise Kuzey Kore tarafından gelecek herhangi bir saldırıyı caydırabilmektir. Bu nedenle ABD ile Karşılıklı Savunma Antlaşması vardır ve ABD askeri birlikleri ülkede konuşlandırılmıştır.

7. Fransa Ordusu

Askeri Açıdan Dünyanın En Güçlü Orduları

26 Mayıs 1445 yılından bu yana sürekliliğini devam ettiren bu ordu, 2022 yılı itibarıyla Avrupa’nın en güçlü ordusu konumundadır. Fransız askeriyesinde temel hedef; ulusal sınır güvenliğinin, küresel istikrarın ve Fransa’nın çıkarlarının korunmasıdır. Fransa Ordusu’nda, 270.000 aktif ve 35.000 yedek personelden oluşan askeri insan gücüne, Ordu Gönüllüsü (bir yıllık sözleşme ile) veya Silahlı Kuvvetler Gönüllüsü (üç veya beş yıllık sözleşme ile) şeklinde iki farklı şekilde sahip olunmaktadır. NATO üyesi olarak, dost ülkelerden fazlasıyla askeri teknolojiyi alan Fransa, aynı zamanda en önemli ve en büyük savunma ihracatçılarından birisidir. Günümüzde Mısır, Hindistan gibi ülkelere “Rafale Uçağı” satmaktadır.

8. Birleşik Krallık Ordusu

Askeri Açıdan Dünyanın En Güçlü Orduları

Askerî açıdan baktığımız zaman dünyanın en güçlü orduları arasında bulunan Birleşik Krallık Ordusu, resmi adıyla Majestelerin Silahlı Kuvvetleri veya Kraliyet Silahlı Kuvvetleri olarak bilinmektedir. Üç ana birim (deniz, hava ve kara) içerisinde oldukça profesyonel askerleri barındırır. 275.000 aktif, 195.000 yedek askeri personele sahip olan ordu, direkt olarak Kraliyete bağlıdır. Bütçesi parlamento tarafından belirlenir. Ayrıca 1689 yılında yürürlüğe girmiş bir yasayla beraber; orduya savaşma yetkisi sadece meclis tarafından verilebilir. Fransa gibi Birleşik Krallıkta, NATO üyesidir. Bu nedenle Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri, NATO gibi, üyesi oldukları koalisyonların operasyonlarında sürekli ve aktif görev alır.

9. Pakistan Ordusu

Askeri Açıdan Dünyanın En Güçlü Orduları

14 Ağustos 1947 yılında ortaya çıkan Pakistan Ordusu, 654.000 aktif askeri personeli ve 550.000 yedek askeri personeli ile askerî açıdan söz sahibi olan ve dünyanın en güçlü orduları arasında ilk on ülke içerisinde bulunur. Gücünü besleyen ana etmen Hindistan ile olan anlaşmazlıklarıdır. Anayasal olarak temel amacı, Pakistan’ı gelebilecek her türlü dış saldırıya karşı korumaktır. Birleşmiş Milletler tarafından zorunlu kılınmış olan “barışı koruma misyonlarında” aktif bir rol oynar. Aynı zamanda Pakistan silahlı kuvvetleri Çin ve Türkiye gibi ülkelerden fazlasıyla destek almaktadır. Pakistan Ordusu, alay sistemi ile düzenlenir ancak coğrafi ve operasyonel olarak komutalara ayrılmıştır. En temel komuta ise çeşitli kolordulardır.

10. Brezilya Ordusu

Askeri Açıdan Dünyanın En Güçlü Orduları

Brezilya Ordusu, 334.000 aktif askeri personel ve 1.340.000 yedek personeli ile Latin Amerika içerisindeki en büyük silahlı kuvvettir. Brezilya Deniz Kuvvetleri ve Brezilya Hava Kuvvetleri’nden oluşan ordu, eyalet polislerinden oluşan askerleri yardımcı güç olarak kullanır. Gelişmiş bir teknolojiye sahip olan ordu, günümüzde SAAB Gripen gibi ileri düzey silahları kullanmaktadır. Ordu zorunlu ve gönüllü askerlik ile yürütülmektedir. Buna göre; zorunlu askerlik hizmeti 9-12 ay arasında sürdürülür. Gönüllü hizmet yaşı 18-45 aralığıdır. Brezilya’yı, Latin Amerika bölgesinde önemli kılan bir özelliği; Savunma Sanayi Üssü tarafından, ordu için geliştirilen ve aynı zamanda üretilen teçhizatlardır.

Mobil sürümden çık