Anne Adayları İçin Hamilelikte Beslenme Önerileri

4 dk okuma süresi


Hamilelik süreci, doğum eylemi ve lohusalık durumları bir anne adayının yaşamı boyunca deneyimleyeceği en özel dönemlerdendir. Bu dönemlerde anne ve bebeğin sağlığını etkileyen birçok etken vardır. Bu etkenlerden biri de anne adayları için hamilelikte beslenme konusudur. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi, anne adayının hamilelik sürecindeki beslenme alışkanlıklarından doğrudan etkilenir. Anne adayları için hamilelikte beslenme önerileri listesini derledik. Tüm anne adaylarının sağlıklı geçireceği bir hamilelik süreci diler, okurlara faydalı olmasını dileriz.

1. Beslenme ve Kilo Artışı

Anne Adayları İçin Hamilelikte Beslenme Önerileri

Anne adayları için hamilelikte beslenme önerileri listemizin ilk maddesinde, beslenme ve kilo artışından bahsedeceğiz. Hamilelikte döneminde, vücutta bebeğin büyümesi ve gelişmesi için birçok değişiklik meydana gelir. Anne adayının bu süreçte kendi fizyolojik ihtiyaçlarını karşılaması, vücudundaki besin depolarını dengede tutması, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini sağlaması ve emzirme dönemine hazırlanması açısından beslenme programına dikkat etmesi gerekmektedir. Dengeli beslenme ile kilo artışının takip edilmesi çok önemlidir. Sağlıklı bir hamilelik sürecinde 10-14 kg arasındaki kilo artışının normal olduğu uzmanlarca belirtilmiştir.

2. Beslenmeye Bağlı Sağlık Problemleri

Anne Adayları İçin Hamilelikte Beslenme Önerileri

Hamilelik sürecinde düzensiz ve yetersiz beslenmeye bağlı bazı sağlık problemlerinin ortaya çıkabileceği uzmanlarca açıklanmaktadır. Buna göre; kansızlık, ödem, osteomalasia (kemik dokusu zedelenmesi), toksemi (gebelik zehirlenmesi), mide ve bağırsak rahatsızlıkları, kabızlık gibi sorunlar meydana gelebilmektedir. Hamilelikte yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda bebekte de birtakım sorunlar yaşanabilmektedir. Bunlar, erken doğum (prematüre), düşük doğum ağırlıklı bebek (doğum ağırlığı 2500 gramın altında olanlar), bedensel ve zihinsel gelişimi yetersiz bebek doğumları ve ölü doğumlar olarak sıralanabilir. Dengeli bir beslenme programıyla bu rahatsızlıklar önlenebilir ya da hafifletilebilmektedir.

3. Enerji İhtiyacı

Anne Adayları İçin Hamilelikte Beslenme Önerileri

Hamileliğin ilk üç ayından sonra günlük tüketilmesi gereken enerji miktarında artış olması gerektiği, uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Buna göre 300 kalori civarında fazladan enerji alınması gerektiğinden alınması gereken günlük enerji miktarı ortalama 2200-2500 kaloridir. Anne adaylarının hamilelik öncesi kilosu aylara göre alınması gereken kalori miktarı açısından önem teşkil ettiğinden uzmana danışılması gerekmektedir. Anne adaylarının hamilelik öncesi zayıf ya da kilolu olma durumları beslenme programını doğrudan etkilemektedir. Özellikle anne adaylarının 4. ayından sonra zayıflatılmasının sakıncalı olduğu konusunda bilinmektedir.

4. Protein İhtiyacı

Anne Adayları İçin Hamilelikte Beslenme Önerileri

Proteinler; kas ve kemik gelişimi, doku yapımı için hamilelik süresince en önemli besin kaynaklarından biridir. Hamile olmayan kadın için önerilen ortalama protein miktarı 50-60 gram iken hamilelik sürecinde 70-80 gram önerilir. Buna göre, günlük fazladan 20 gram proteine ihtiyacınız vardır. Et, süt, yumurta, peynir gibi hayvansal proteinler, kuru baklagiller, ceviz fındık gibi bitkisel proteinlere göre biyo-yararlılığı daha yüksek proteinler olduğu belirtilmektedir. Biyo-yararlılıkta kastedilen, hayvansal proteinlerin, bitkisel proteinlere oranla tüketim sonrası vücutta yapı taşı olarak kullanılma oranlarının daha yüksek olmasıdır. Anne adayının vejetaryen olması durumunda günlük alması gereken protein miktarına ortalama 20 gram daha ilave yapması uzmanlarca tavsiye edilmektedir.

5. Mineral İhtiyacı

Anne Adayları İçin Hamilelikte Beslenme Önerileri

Hamilelikte minerallere olan gereksinim artmaktadır. Özellikle demir ve kalsiyum, bebeğin gelişimi açısından çok önemlidir. Hamilelikte beslenme programı düzenlenirken, demir yönünden zengin besinlerin mutlaka beslenme programında yer alması gerekmektedir. Bunlara örnek olarak kırmızı et, kümes hayvanları, kuru baklagiller, kuru meyveler, pekmez ve tahıl ürünleri örnek verilebilir. Özellikle bu besinler tüketilirken; demir emilimini engelleyen çay ve kahve içilmemelidir. Meyve suları ve salatalar tüketmek ise demirin vücutta kullanımını arttırmaya yardımcı olur. Sağlık kuruluşlarınca, hamileliğin 16. haftasından, doğum sonu 3 ay olmak üzere demir takviyesi önerilmektedir.

6. Vitamin İhtiyacı

Anne Adayları İçin Hamilelikte Beslenme Önerileri

Hamilelikte yeni beslenme programı ile birlikte enerji miktarının artmasına bağlı olarak vitamin ihtiyacı da değişiklik gösterir. Yeni hücrelerinin yapımında proteine yardımcı olarak B6 vitamini, B12 vitamini, folik asit için ihtiyacı doğmaktadır. Uzmanlar tarafından, hamileliğin 12. haftasından itibaren D Vitamini takviyesi tavsiye edilmektedir. Doğum sonrası 6 ay ya da anne bebeğini emziriyor ise emzirme süresince, D vitamini takviyesi kullanması önerilmektedir.

7. Aşerme

Anne Adayları İçin Hamilelikte Beslenme Önerileri

Hamileliğin ilk üç ayında sıklıkla görülen aşerme, bazı besinlere karşı şiddetli bir istek veya aşırı bir isteksizlik (tiksinti) durumu olarak tanımlanmaktadır. Bazı besin gruplarının yetersiz tüketimi dışında aşermenin sağlık açısından zararlı bir etkisinin olmadığı belirtilmektedir. Hormonal değişimlerin bir sonucu olduğu varsayılan aşerme, zaman zaman besin olmayan toprak, kireç vb. şeylere karşı da olabilmektedir. Buna “Pika Sendromu” denilmekte olup anne adayının vücudundaki bir eksikliğe bağlı olup olmadığına bağlı olarak, vitamin ve mineral desteği ile geçebileceği tespit edilmiştir. Bu gibi durumlarda doktor bilgilendirilmeli, bu isteğe neden olan etkenler araştırılarak gerekli tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

8. Beslenme Düzeni

Anne Adayları İçin Hamilelikte Beslenme Önerileri

Satın alınan besinlerin, mevsimine uygun ve taze olmasına dikkat edilmelidir. Özellikle meyve sebzelerin yıkanması konusunda hassas davranılmalı, özellikle hamileliğin ilk aylarında et ürünlerine temas ederken eldiven kullanmaya özen gösterilmelidir. Konservelerin veya beklemiş besinlerin, yapılış şekillerinden ve saklama koşullarından emin olunmalıdır. Bir ürün satın alınırken içeriğine bakılmalıdır. Bu konuda barkotlu ürünlerinin içerikleri hakkında bizleri bilgilendirmekte olan akıllı telefon uygulamalarından yararlanılabilir. Hamilelikte yine su tüketimine önem verilmeli, günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.

9. Tüketilmemesi Gereken Besinler

Anne Adayları İçin Hamilelikte Beslenme Önerileri

Hamilelikte tüketilmesi gerekenler araştırılırken tüketilmemesi gereken besinleri de araştırılmalıdır. İşlem görmüş şarküteri ürünlerinden (salam, sosis, sucuk vb.) uzak durmak gerekmektedir. Deniz mahsullerinde bulunan civa oranı hamilelikte risk oluşturabileceği için yüksek cıva oranı (kılıç, kiremit, uskumru vb.) bulunan balıkları tüketmemek gerekir. Süt ve süt ürünleri tüketilirken ise içeriğine dikkat edilmeli; zararlı bakterilerden arınmış sütten yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Çiğ yumurtalarda bulunan “salmonella” bakterisinden korunmak için yumurtanın iyi pişirilmelidir. Asitli ve çok şekerli içecekler, alkol de yine hamilelik süresince tüketilmemesi gerekenler arasında yer almaktadır.

10. Bulantı ve Kusma Yaşamamak İçin Öneriler

Anne Adayları İçin Hamilelikte Beslenme Önerileri

Geçen günlerde yazdığımız, “sağlıklı bir hamilelik süreci için dikkat edilmesi gerekenler” başlığında da yer aldığı gibi hamilelikte bulantı ve kusma birçok anne adayının zorlanmasına sebep olmaktadır. Beslenme programınızı düzenlerken az ve sık yemeye, aşırı baharatlı, tuzlu, yağlı, asitli şeyler yememeye özen gösterilmelidir. Özellikle ilk üç ay yoğun yaşanan sabah bulantılarını önlemek için yatağının baş ucuna bisküvi, kraker, leblebi vb. yatıştırıcı besinler tüketilmesi önerilmektedir. Sağlıklı kuru yemiş ve atıştırmalıklar kusmaya bağlı yaşanan halsizliği önlemede yardımcı olmaktadır. Su tüketiminin yemeklerden önce veya sonra alınması da mide bulantısı şikayetlerini azaltmaktadır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
4
Beğen
Mutlu Mutlu
5
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
4
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak