Adana Mutfağına Ait 10 Yöresel Yemek

5 dk okuma süresi


Her yörenin kendine has lezzetlerinin oluşmasında kültürün, coğrafyanın ve tarihin büyük etkileri olmaktadır. Adana’nın yöresel lezzetlerinin ortaya çıkmasını sağlayan faktörler de bunlardan kaynaklanmıştır. Dağlık alanlarının yanında denizle birleşen coğrafyası ile geçmişten beri göç dalgalarının bir merkezi halindedir. Bu göçler Adana mutfağının zenginleşmesine katkı sağlamıştır. Adana mutfağına ait ve yöresel tatlarıyla çok sevilen en lezzetli 10 yemek sizlerle… Keyifli okumalar!

1. Adana Kebap

Adana Mutfağına Ait 10 Yöresel Yemek

Adana Kebabı, yöresel mutfağına ait en meşhur 10 yemek arasında ilk sırada gelmektedir. Adana Kebabını diğerlerinden ayıran en belirgin özelliği kullanılan etidir. Et, doğal ortamda ve kendine has özelikleri bulunan yaylalarda yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmektedir. Dana eti kesinlikle kullanılmamaktadır. Sadece et, kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile karışım hazırlanır. Bu karışım Adana kebabının ana unsurunu oluşturmaktadır. Pişirme içinse alevsiz, durgun, korlu meşe kömürü ateşi kullanılır. İşlem etin kırmızıdan koyu kahverengine dönmesine kadar devam eder. Adana Kebabının sunumunda yeşillik, sumaklı soğan salatası, közlenmiş domates, salata ile yapılmalıdır.

2. Ciğer

Adana Mutfağına Ait 10 Yöresel Yemek

Ocakbaşı kültürünün vazgeçilmez lezzeti ciğer, Adana’da kahvaltı başta olmak üzere tüm öğünlerde tüketilmektedir. Adana Ciğerini diğer ciğerlerden ayıran özelliği taze kesilmiş erkek kuzu ciğeri kullanılmasıdır. Ustaların zırh ile kuşbaşı doğradığı ciğerler kuyruk yağı, kimyon, karabiber, pul biber ve kuru soğan ile hazırlanır. Ardından özel şişlere takılır. Pişirme işlemi odun ateşinde ağır ağır yapılır. Ciğer kebabı şişler üzerinde servis edilip ince lavaş ekmekle beraber tüketilir. Yanında ise salata, ezme ve soğan salatası sunulmaktadır. Benzersiz tadıyla sizi kendine aşık edecek bu yemeği mutlaka denemelisiniz.

3. Şırdan

Adana Mutfağına Ait 10 Yöresel Yemek

Şırdan listelediğimiz 10 yöresel yemek içerisinde tamamen Adana mutfağına ait bir üründür. Sokak yemeklerinden olan Şırdan tüm mevsim boyunca özellikle hava kararmaya yakın sokaklarda açılan tezgahlarda sabaha kadar satılmaktadır. Acı biber turşusu ile ikram edilen bu yemek sakatat sevenler için eşsiz bir nimettir. Şırdan dolması koyunun dördüncü midesi olan şırdandan yapılır. Temizlenen şırdanın içine baharatlı pirinç doldurulup dikilir ve salçalı suda pişirilir. Sıra dışı bir şekle sahip olan şırdan üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilerek ikram edilir. Şırdancılığın Adana’da başlı başına bir sektör haline gelmesiyle birlikte şırdan ihtiyacını karşılamak başka şehirlerden çiğ şırdan getirtilmektedir.

4. Yüksük Çorbası

Adana Mutfağına Ait 10 Yöresel Yemek

Adana ile özdeşleşmiş olan yöresel lezzetlerden biri Yüksük Çorbasıdır. Yapılışı diğer çorbalara kıyasla daha zor olsa da lezzeti için sürekli yapılmaktadır. Mantı, nohut, et ve et suyu ile yapılan bu tarif aşırı doyurucu olması nedeni ile bazı zamanlar ana yemek olarak da kullanılmaktadır. Yüksük çorbasının püf noktalarından biridir et suyu. Et suyu ve ev usulü bükülmüş taze mantılar ile yapılan yüksük çorbası ile ete doyacaksınız. Sunum esnasında nane ve kekik serpilerek ikram edilir. Adana kültürünün bir parçası haline gelen yüksük çorbası yapıldığı yörelerde Adana usulüne benzetilmeye çalışılmaktadır. Hem içinizi ısıtan hem de doyuran leziz tadıyla mutlaka denemeniz gereken yemeklerden biridir.

5. Analı Kızlı

Adana Mutfağına Ait 10 Yöresel Yemek

Adana yöresinde ana yemek gibi tüketilen Analı Kızlı bir çorba çeşididir. Bu ismi almasının nedeni içerisinde bulunan büyüklü küçüklü köftelerden gelmektedir. Bu yemek annelerin kızlarına köfte ve iç malzemeleri, doldurma, yuvarlama, oyma, kapama ve pişirme bilgilerini aktarmasının bir sembolü olan özgün bir yemektir. Köfte hazırlanırken içerisine koyun eti, soğan, biber salçası, margarin ve maydanoz eklenmektedir. Dış kısmında ise dövülmüş dana eti, esmer ince bulgur, irmik ve biber salçası kullanılması, suyuna nohut ve kırmızı kök biber eklenmesi Adana yöresine has ayırt edici lezzet katmaktadır.

6. Kamhi Çorbası

Adana Mutfağına Ait 10 Yöresel Yemek

Kamhi çorbası diğer adıyla Hayır çorbası, Adana’nın yöresel çorbalardan biridir. Hayır çorbası ismini hayırseverler tarafından büyük kazanlarda yaptırılıp ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasından almaktadır. Bu çorba da hem malzemeleri hem de kıvamıyla oldukça doyurucu bir yemektir. Kamhi Çorbası için dövmeler bir gece önceden ıslatılır, nohut ve gerdan etiyle beraber pişirilmeye bırakılır. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Yapımı oldukça uzun süren bu yemek sadece bayram ve özel günlerde yapılmaktadır. Servis esnasında çorbanın üzerine kızgın yağ gezdirilip, baharatlar serpilerek sunulmaktadır.

7. Fellah Köfte

Adana Mutfağına Ait 10 Yöresel Yemek

Fellah köftesi temel malzemesi bulgur olan yöresel bir lezzettir. Arap mutfağından ülkemize Adana aracılığıyla giren bu eşsiz lezzet, yiyen herkesin beğenisini kazanmıştır. Adana’ya ait olmasında en belirgin özellik kullanılan biber salçası ve sarımsaklardır. Adana bölgesinden fellah köftesi yapılırken baharatlar, zeytinyağı ve salçalar hep doğal olanları kullanılmaktadır. Bu yüzden lezzeti ile etkileyiciliği daha yüksektir. Tuz, yumurta, un ilave edilerek yoğurulan hamurdan küçük parçalar koparılıp şekil verilmesiyle ise köfteler oluşmaktadır. Kaynar su dolu tencerede haşlanan köfteler hazırlanan sos ile birleştirilir. Servis esnasında Doğranmış maydanoz ve limonla servis yapılır.

8. Dul Avrat Çorbası

Adana Mutfağına Ait 10 Yöresel Yemek

Dul Avrat Çorbası diğer adıyla erişte çorbası Adana’nın en eski yöresel yemeklerinden biridir. Bu yöresel çorba da hem doyurucu hem de lezzetli olmasıyla ana yemek olarak kullanılabilir. Dul Avrat Çorbası ismini hüzünlü bir hikayeden almaktadır. Hikayeye göre yıllar önce eşini kaybeden bir kadın varmış. Maddi olarak oldukça zor bir duruma düşen kadın, çocuklarını doyurmak için elinde ne varsa hepsini suda kaynatmış. Ortaya çıkan yemeğe Dul avrat çorbası ismi verilmiş. Bu çorba genelde nohut, mercimek, salça, erişte, su ve yağ konularak hazırlanır. Servis edilirken nane ve kırmızı biber eklenerek sunulmaktadır.

9. İçli Köfte

Adana Mutfağına Ait 10 Yöresel Yemek

Ülkemizde sevilerek yapılan içli köfte, Adana yöresine ait olan bir lezzettir. İçerisinde kullanılan özel malzemelerin oluşturduğu lezzet ile köfteler arasında en fazla tercih edilen yemektir. Adana usulü içli köfte diğerler bölgelerin köftelerine göre biraz daha yağlıdır. İçerisinde kuzu eti ve kıyma birlikte kullanılmaktadır. Bunların yanında Adana’ya özgü doğal baharatlar kullanılmaktadır. Köfte hamuru hazırlandıktan sonra köfteler elde top şekline getirilir. Ardından tuz ve limon dilimleri eklenerek kaynatılan suda haşlanır. Haşlanan köfteler limon ve söğüş eşliğinde servis edilir. İsteğe göre köfteleri kızartılarak da servis edilebilir.

10. Kabak Çintmesi

Adana Mutfağına Ait 10 Yöresel Yemek

Kabak Çintmesi Adana mutfağına ait en lezzetli 10 yöresel yemek arasında bulunmaktadır. Çintme kelimesi yöre halkı tarafından konulmuştur ve herhangi bir şeyi parçalamak, ufak parçalara ayırmak anlamına gelmektedir. Kabak çintmesi, sadece kendi yağında pişen ilginç bir yemektir. Tadının oldukça hafif olmasından dolayı neredeyse herkes tarafından sevilmektedir. Özellikle sıcak havalarda sıklıkla tercih edilmektedir. Yapılışı da oldukça basittir. Küp küp doğranan kabakların kavrulmuş soğan ve salçayla birleştirilerek yumuşayana kadar pişmesiyle oluşmaktadır. Servis edilirken sarımsaklı yoğurt ile sunulmaktadır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
28
Beğen
Mutlu Mutlu
13
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
14
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
1
İlginç

Yorum bırak