ABD Başkanı Seçilen Joe Biden Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1942 doğumlu Joe Biden yaşamının büyük çoğunluğunda siyasette aktif rol almış bir isimdir. Donald Trump tarafından “Uykucu Joe” olarak anılsa da halk nezdinde “Orta Sınıf Joe” olarak bilinir. Amerika’da gerçekleştirilen hararetli ve merak uyandırıcı seçimin sonucunda ABD’nin 46. başkanı olmuştur. ABD başkanı seçilen Joe Biden hakkında bilinmesi gerekenler listemizde hayatı, politik duruşu, siyasi kariyer süreci ve Türkiye’ye karşı duruşunu içeren bir portreyi ele aldık. Keyifli okumalar!

1. Joe Biden’in Aile Hayatı

ABD Başkanı Seçilen Joe Biden Hakkında Bilinmesi Gerekenler

20 Kasım 1942 Pensilvanya doğumludur. Politikacı, avukat ve yazar kimliklerine sahiptir. Annesi Jean, İrlanda kökenli bir katoliktir. Babası Joseph H. Biden İngiliz, Fransız ve İrlandalı köklere sahiptir. Baba Joseph zengin bir petrol işletmecisiydi. Joe Biden’in bebekliğinde aile maddi sıkıntılar yaşamaya başladı. Baba Joseph çözüm olarak ikinci el araba satıcılığı işine girmiştir. Orta sınıf bir aile olarak yaşamlarına devam etmişlerdir. Ailenin en büyük çocuğu Joe Biden’dir, bir kız kardeşi ve iki erkek kardeşi vardır. Joe Biden toplamda iki evlilik yapmıştır. İlk eşi olan Neilia ve bir yaşındaki kızı Naomi bir trafik kazasında hayatlarını kaybetmiştir. İki oğlu ise ağır yaralı olarak kurtulmuştur.

2. Joe Biden’in Hukuk Geçmişi

ABD Başkanı Seçilen Joe Biden Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1968 yılında Syracuse Hukuk Fakültesi’ni bitirmiştir. 1969’da Deleware Barosu’na kabul edilmiştir. 1968’de Wilmington Hukuk Bürosu’nda kâtiplik yapmıştır. Demokrat Parti’yi canlandırmayı hedefleyen bir grup avukatla beraber çalışmıştır. Demokrat Parti’nin aktif bir üyesi olarak 1970’de New Castle County Konseyi’ne seçilmiştir. 1971’de bir avukatla beraber hukuk bürosu kurmuştur. Hukuk kariyeri sürecinde, siyasete yönelerek yeni bir kariyer edinmiştir. Seçim süreci oluşturduğu ekipte de seçim sonuçlarına yönelik olası davalara karşı da “özel dava” ekibi kurmuştur. Hukuk ekibinin çoğunluğunu Obama’nın eski ekip arkadaşları oluşturmuştur.

3. Senato Seçimlerinde Joe Biden

ABD Başkanı Seçilen Joe Biden Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1972 ABD Deleware Senatosu seçimlerinde Demokrat Parti desteğiyle aday olmuştur. Kampanyasını kardeşi Valeria Biden Owen ve diğer aile üyelerinin desteğiyle yürütmüştür. Kampanyasında Vietnam’dan çekilmeye, adil vergilendirmeye, sağlık hizmetleri, çevre gibi konulara eğilmiştir. Seçimleri 3.162 oyla kazanmıştır. 5 Ocak 1973’te eşi ve kızını kaybettiği kazada oğulları ağır yaralı olarak kurtarılmıştır. Senato yeminini de Wilmington Tıp Merkezi’nde oğullarının yanında gerçekleştirmiştir. O sırada 30 yaşında olması sebebiyle ABD’de en genç beşinci senatör olmuştur. Sonraki seçim dönemlerinde de aday olarak başarısını yenilemiştir. Barack Obama döneminde ABD başkan yardımcısı olmadan altı gün önce senato görevinden istifa etmiştir.

4. Joe Biden’in İlk Başkan Adaylığı

ABD Başkanı Seçilen Joe Biden Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1987’de Demokrat Parti’ye ön başkanlık adaylığını koymuştur. Vaat konuşmalarında John F. Kennedy’den esintiler görülmüştür. Uyuşturucu, çocuk refahı, toplum idealizmi gibi konuların üzerinde durmuştur. Bu süreçte yaptığı bir konuşma kendisini toplum nezdinde tartışmalı hale getirmiştir. Ailesindeki tek üniversite mezunu kişinin kendisi olduğundan, en zeki olduğu için değil fırsat sahibi olduğu için bunun gerçekleştiğinden bahsetmiştir. Fırsat eşitsizliğine değinmek için yaptığı bu konuşmadaki problem, konuşmanın çalıntı bir metinden hazırlanmış olmasıdır. Bahsettiği aile geçmişi de kendisine ait değildir, çünkü üniversite mezunu olan ilk Biden kendisi değildir. Krize sebep olan bu durum yarıştan çekilmesine neden olmuştur.

5. Başkan Yardımcısı Joe Biden

ABD Başkanı Seçilen Joe Biden Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ABD başkanı seçilen Joe Biden hakkında bilinmesi gerekenler arasında başkan yardımcılığı görevinde bulunması da yer alıyor. Dünya sahnesine adım atmasının en büyük etkeni 2007’de başkan adayı olmasıyla başlamıştır. Diğer demokrat adaylar Hilary Clinton ve Obama’ya karşı bir ivme yaratamamıştır. Lowa Kongresi’nde aldığı düşük oy da dönüm noktası olmuştur. Obama parti adaylığını garantileyince yanına Biden’i almıştır. Biden’in işçi sınıfı kökleri mavi yakayı yanına çekmesinde etkili olmuştur. 2009’da Obama başkan, Biden başkan yardımcısı olmuştur. 2012’de Obama’nın tekrar başkan seçilmesiyle beraber Biden, başkan yardımcılığına ikinci dönem olarak devam etmiştir.

6. Joe Biden’in Başkan Yardımcılığı Politikası

ABD Başkanı Seçilen Joe Biden Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İki dönem başkan yardımcılığı sürecinde etkili bir rol oynamıştır. Almanya’da bir güvenlik konferansında başkan yardımcısı olarak ilk önemli konuşmasını yapmıştır. Irak ve Afganistan politikalarını yürütmüştür. Rusya ile yapılan silahların azaltılmasına yönelik anlaşmanın kabulü için Senato bağlantılarını kullanmıştır. Vergi artışı ve harcama kesintileri konusunu dengede tutmaya çalışmıştır. Ülkedeki silah şiddetini azaltabilmek adına tavsiyelerde bulunmuştur. Irak’taki ABD muharebe misyonunun resmen sona ermesi için düzenlenen törene başkanlık etmiştir. Başkan yardımcılığı sürecinde büyük oğlu Beau Biden 46 yaşında beyin kanserinden vefat etmiştir.

7. Joe Biden’in First Lady’si

ABD Başkanı Seçilen Joe Biden Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Joe Biden’in ABD First Lady’si Jill Biden’dir. Jill Biden 3 Haziran 1951 doğumludur. Orta sınıf bir ailenin kızı olarak doğmuştur. Delawere Üniversitesi’nden lisans ve doktora dereceleriyle mezun olmuştur. West Chester Üniversitesi ve Villanova Üniversitesi’ni master derecesi alarak bitirmiştir. Liselerde 13 yıl dilbilgisi ve okuma öğretmenliği yapmıştır. Joe Biden ve Jill Biden 1977 yılında evlenmişlerdir. Bu evlilikten Ashley isimli bir kızları olmuştur. Yakın çevresi tarafından esprili, inatçı, kültürlü olarak tanımlanmaktadır. Amerikan’ın Prof. Dr. ünvanlı First Lady’si olarak anılmak istemektedir. Joe Biden seçilmiş başkan olduktan sonra yaptığı konuşmada Jill Biden’i “Ben Jill’in eşiyim.” diyerek takdim etmiştir.

8. Joe Biden’in Seçim Vaatleri

ABD Başkanı Seçilen Joe Biden Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Seçim yarışında karşı karşıya olduğu Donald Trump’a nazaran en büyük vaatlerinden biri de ırkçılıkla mücadele konusu olmuştur. Afro Amerikan ve diğer etnik grupların sahip olduğu küçük işletmeleri desteklemek, konut sahibi olmalarını kolaylaştırmak ve eşitliği sağlamak hedefleri arasında yer almıştır. Orantısız sayıda mahkumun etnik gruplardan oluştuğunu ve önüne geçebilmek için hapishanelerdeki nüfusu azaltma reformu sözünü vermiştir. İklim değişikliği ile mücadele için 2 trilyon dolar yatırım yapmayı da vaat etmiştir. ABD-Rusya arasındaki nükleer anlaşmanın süresini uzatmak, Müslüman ülkelere getirilen vize yasağını kaldırmak, ABD’nin itibarını düzeltmek için hızlı adımlar atacağından bahsetmiştir.

9. Joe Biden’in Türkiye’ye Bakışı

ABD Başkanı Seçilen Joe Biden Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Joe Biden Ermeni ve Yunan lobilerine olan yakınlığıyla biliniyor. Zaman zaman Türkiye ile ilgili sözde Ermeni soykırımı çıkışları olmuştur. Adaylığı belli olduktan sonra soykırım tasarısını destekleyeceğini belirtmiştir. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sürecinde de Türkiye karşıtı kararları savunan bir duruşta bulunmuştur. ABD’nin 1974’te Türkiye’ye karşı uygulanacak silah ambargosu kararını masaya getiren senatörler arasında yer almıştır. Başkan yardımcılığı döneminde dört kere Türkiye ziyaretinde bulunmuştur. Arap Baharı, IŞİD tehdidi ve FETÖ konularıyla ilgili görüşmüştür. 15 Temmuz sürecinden sonra darbe girişimine karşı yeterli tepkiyi gösteremediklerini belirtmiştir. Ayasofya’nın ibadete açılması ile alakalı “…Bu değerli yerin müze statüsünü koruma çağrısı yapıyorum.” şeklinde ifadelerini belirtmiştir.

10. ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden

ABD Başkanı Seçilen Joe Biden Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Demokrat Parti’den başkan adayı olmak isteyen parti arkadaşlarıyla çetin bir mücadeleye girmiştir. En iyi rakiplerinin çoğunu yarıştan sürüklemiştir. Kamala Harris’i başkan yardımcısı aday arkadaşı olarak tanıtmıştır. Ağustos ayında resmen Demokrat Parti’den aday olmuştur. Trump’la olan ilk tartışma oturumu, hararetli ve tartışmalarla dolu dağınık bir şekilde gerçekleşmiştir. Sanal ortamda gerçekleşecek ikinci bir tartışma planlansa da Trump tarafından kabul edilmemiştir. Üçüncü münazarada Trump’ın eksi yöntemlerini daha çok vurgulamıştır. 7 Kasım 2020’de posta oylarının da sayılmasıyla birçok eyalette öne geçmiştir. Joe Biden hedeflediği zafere ulaşarak ABD’nin 46. başkanı olmuştur.

Mobil sürümden çık